Publicitat
Cultura i Espectacles

El caprici florentí dels Freixa

El Parc de Sant Jordi acull un sant Jordi, que és una rèplica del que va fer Donatello al segle XV

Terrassa és una ciutat amb un parc d’escultures públiques de diferent estil i autor. El conjunt n’aplega gairebé unes 50 però només en té una dedicada a Sant Jordi. És la situada al Parc de Sant Jordi que dona nom al recinte presidit per la Masia Freixa i que es va inaugurar l’any 1959. L’escultura és una rèplica en bronze del Sant Jordi que va crear cap a l’any 1416 l’artista renaixentista Donatto Di Nicolo (Florència, 1386-1466), més conegut com a Donatello, pel Gremi de Fabricants de Cuirasses i Espases (Arte de Corazzi i Spadari), que el tenien com a Sant patró. El propietari de la Masia Freixa, en Josep Freixa i Argemí, se’n va enamorar i va satisfer el seu caprici portant una còpia d’Itàlia per decorar els jardins d’estil noucentista que va dissenyar, entre 1910 i 1915, el pintor i artista Rafael Benet Vancells (Terrassa, 1889-Barcelona, 1979), que esdevindrien el primer parc públic de la ciutat.

El Sant Jordi del parc, situat al que es coneix com l’era de la masia, és una figura que vol transmetre la moralitat de l’època simbolitzant l’home disposat a complir amb els seus deures i compromisos de cada dia.

La reproducció guarda força similitud amb l’original però hi ha algunes diferències. La primera té a veure amb el material. L’artista florentí va esculpir la figura en marbre. La segona desigualtat: la còpia és incompleta. Falta el relleu que Donatello va afegir al pedestal de l’escultura, en el que apareix Sant Jordi matant al drac en presència de la princesa.

Tornem cap al Parc de Sant Jordi. La rèplica de Sant Jordi és l’única escultura que es conserva de l’època de la Masia-Xalet dels Freixa. Amb el canvi de propietat, els Freixa van retirar tots els elements artístics privats La documentació diu que també va haver una escultura de marbre inspirada en la Venus Itàlica, d’Antonio Casanova, que era al centre d’uns rosers, així com d’altres d’estil noucentista i una reproducció de l’escultura clàssica del Discòbol de Joan Miró.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
El caprici florentí dels Freixa
To Top