Publicitat
Cultura i Espectacles

La natura s’exposa

Noves exposicions d’Anna Clariana i del duet Jaume Farrés i Xavier Martínez

Anna Clariana exposa al Centre Excursionista / Alberto Tallón
Publicitat

Les entitats reobren la temporada d’exposicions. El Centre Excursionista de Terrassa (CET) presenta “Jo no sé lo que teniu…” , obra sobre paper d’Anna Clariana, i la sala Cúpula d’Amics de les Arts, “Missatge dins d’una ampolla”, amb fotografies de Jaume Farrés i Xavier Martínez.
Dues sales per visitar a pocs metres que allotgen artistes de Terrassa diferents, però que, en el fons, mostren sensibilitat per una mateixa temàtica, la natura i el paisatge, expressada en tècniques diverses.

Anna Clariana presenta al CET un conjunt de paisatges realitzat en collage. “És una creació pròpia, mig inventada, molt elaborada perquè el treball amb el paper està fet molt a consciència”. Aquests paisatges s’inspiren en Sant Llorenç del Munt, Montserrat, Pedraforca i altres dels Pirineus. “A mi m’agrada molt la muntanya i caminar i la majoria d’aquestes muntanyes formen part de les meves sortides”.

Títol enigmàtic
L’ artista diu que ja havia treballat la tècnica del collage en altres entorns. “Jo havia desenvolupat molt aquest estil en figures humanes i arbres i ara volia experimentar-ho en muntanyes que, per altra banda, casa molt bé amb el lloc on m’han deixat la sala i amb l’entitat de la qual sóc sòcia”.
L’artista titula l’exposició amb una frase inacabada que és ‘Jo no sé lo que teniu…”. Diu, com anècdota, que el títol ha sorprès molts visitants. Clariana explica que “és u n vers d’un gran poeta i l’he posat de manera expressa per implicar al visitant i que pugui cercar a Google el què vol dir i ho esbrinarà de seguida perquè és molt popular”. I dóna alguna pista. “La gent de muntanya, i més els del Centre Excursionista, on hi ha l’exposició, segur que trobaran aquesta cita literària i ho relacionaran amb el lloc. El vers el podem llegir tot anant cap a La Mola. És un enigma, però senzill; és una picada d’ullet al visitant”.
Del conjunt exposat ha triat 12 imatges i les mateixes conformen un calendari per l’any 2022. Assegura que es fa difícil triar-ne una obra per sobre d’un altre perquè cadascuna és evocadora. Diu que cada obra l’ha amanyagat molt. “Jo, a les classes de dibuix, utilitzo el tronc d’un arbre com a punt de partida, però una muntanya és més complicat perquè s’ha d’identificar. Has de fer bé la silueta, el relleu, els volums, els canals, els boscos, les esquerdes… És una feina de molta observació”.

Le

Fotografia reivindicativa
Jaume Farrés i Xavier Martínez també són apassionats de la muntanya com l’Anna Clariana. El duet d’artistes exposen les seves fotografies als Amics a partir de les quals busquen una reflexió sobre la natura i el respecte vers ella. La mostra reuneix una dotzena d’imatges, algunes d’elles de gran format, que denuncien la deixadesa sobre un paisatge de fauna i flora extraordinari. Martínez explica que aquest “Missatge dins una ampolla” és “un treball conjunt que té vessant estètic i pedagògic. És per això que és una exposició molt atractiva per les escoles, per sensibilitzar sobre el comportament que tenim quan anem a la muntanya”.

Els artistes en donen testimoni a partir de deixalles trobades i recollides a pocs metres del cim del Montcau, considerada una atalaia que ofereix un paisatge extens de 360 graus. “Aquesta sala (en referència al lloc expositor) és, per uns dies, l’ampolla que conté el missatge de SOS al món”, diuen els artistes de Terrassa. El duet de fotògrafs vol fer girar la mostra i la pot adaptar en funció de l’espai perquè comptant per sobre poder tenen en arxiu més de mil imatges de deixalles que fan malbé el paisatge.

Publicitat
La natura s’exposa
To Top