Publicitat
Cultura i Espectacles

Lorca de ben a prop

El reconegut Juan Diego Botto arriba al Teatre Principal per posar-se a la pell de Federico García Lorca i apropar la seva figura a l’actualitat en una peça dinàmica, compromesa i irònica

Juan Diego Bottointerpreta en solitari a Lorca a l’obra que ara arriba a Terrassa / Sergio Para

Una de les peces més anticipades de la temporada de tardor de Terrassa Arts Escèniques arriba aquest diumenge a les 18 hores al Teatre Principal. Es tracta d’“Una noche sin luna”, de Juan Diego Botto, que ja ha esgotat totes les localitats. La peça, commovedora i sorprenent, trasllada la figura de Federico García Lorca a l’actualitat, des d’on l’espectador s’acosta a la vida i l’obra de l’artista i als seus detalls menys coneguts.

Botto, intèrpret i autor de l’obra, combina entrevistes, xerrades i conferències de Federico García Lorca amb fragments de les seves obres i la seva dramatúrgia per unir el present amb el passat i entrar dins del món de Lorca.

Tot i tenir a poeta i dramaturg com a protagonista, la funció no vol ser en cap moment una peça simplement biogràfica. A través de l’obra de l’autor de la Generación del 27, “Una noche sin luna” vol servir de mirall on veiem reflectida la nostra actualitat social, cultural i humana. Així és com la funció es converteix en una peça dinàmica i atrevida, un joc constant de miralls i il·lusions entre el passat i el present.

La llibertat, al centre

Amb molta ironia i sentit de l’humor, l’actor relata al llarg de la funció alguns moments clau de la vida de Lorca com el seu pas per la residència d’estudiants, les crítiques rebudes per Yerma, la seva experiència a La Barraca, la seva relació amb la premsa, els seus amors o la tensió dels seus últims anys, mentre acosta aquests detalls al valor de la llibertat.

La llibertat té un paper fonamental a “Una noche sin luna”. El paper de la dona, la necessitat de la llibertat artística i d’expressió, la lluita per la llibertat d’identitat sexual o la importància de la memòria i les arrels són aspectes essencials de la biografia de Lorca i de la seva obra, i són plasmats amb la mateixa rellevància a la peça.

El pas de Juan Diego Botto per Terrassa és un dels més esperats de la temporada. L’actor argentí va guanyar el Premio Nacional de Teatro del 2021 per la seva interpretació en solitari a “Una noche sin luna”. A la vegada que rebia el guardó, preparava el seu primer llargmetratge de ficció com a director, “En los márgenes”, que va ser estrenada a la Mostra de Venècia d’enguany.

La vida de Federico García Lorca s’aborda sobre l’escenari a través de la interpretació de Botto i amb voluntat de mostrar sensibilitat i compromís amb el personatge. El poeta, dramaturg i escriptor andalús de la Generación del 27 va ser considerat el poeta més influent i popular de la literatura espanyola del segle XX i un dels més importants dramaturgs de la mateixa època. Els seus viatges a Amèrica i les seves vivències durant la Segona República espanyola i el cop d’estat que va iniciar la Guerra Civil van donar forma a les seves produccions i el van convertir en un personatge clau fins i tot després de la seva mort en mans del bàndol franquista.

Sota la direcció de Sergio Peris-Mencheta i amb música d’Alejandro Pelayo, “Una noche sin luna” busca el dinamisme, el joc i l’entreteniment. Es va estrenar ara fa dos anys a Vitòria. Des de llavors, continua rodant pels teatres de tot el territori. Amb la funció a Terrassa i després d’haver passat per ciutats com Tarragona i Vic s’acaba el pas de Juan Diego Botto per Catalunya. Hi tornarà al desembre amb cinc actuacions al Teatre Nacional de Catalunya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Lorca de ben a prop
To Top