Publicitat
Cultura i Espectacles

La gran festa literària d’Òmnium

Els premis es van lliurar al Teatre Principal

Premi Ferran Canyameres a la Nit del Misteri a l'Òmnium Cultural / Nebridi Aroztegui

Terrasa ha acollit aquest vespre la gran festa literària d’Òmnium, la Nit del Misteri, amb l’atorgament de sis premis importants, entre els quals destaca el Premi de novel·la Ferran Canyameres que en la seva XXX edició se l’han endut Sílvia Mayans Gómez, de Tarragona, amb l’obra “L’ossari”. La guanyadora ha pronunciat unes sentides paraules d’agraïment i ha volgut dedicar el premi a totes les persones que l’han animat a no deixar mai d’escriure: “Estic realment emocionada d’haver rebut aquest premi, per mi era una fita i és tot un honor ser avui aquí. Vull donar les gràcies en especial al Xavier, el meu lector 0, que sempre m’ha donat el suport necessari per continuar escrivint”

Fotos: Nit del Misteri d’Òmnium Terrassa

Aquest guardó va ser creat en homenatge a l’escriptor egarenc és el més antic en el gènere de novel·la d’intriga del país i amb la dotació més alta, de 5.500 euros, juntament amb la publicació del llibre gràcies al suport d’Editorial Pagès i Petrolis independents. En aquesta edició, a més n’ha resultat un finalista, Damià del Clot Trias, de Vilassar de Mar, amb l’obra “Breu enciclopèdia del crim”, que ha fet un homenatge a tots els escriptors: “Vull dedicar aquest premi a tots els actors que formen part dels llibres: els editors, els guionistes, i sobretot els escriptors, que no seríem res sense la nostra font d’inspiració. A partir d’aquest premi ha vingut la meva inspiració”.

Durant la gala, que ha tingut lloc al Teatre Principal de Terrassa, també s’hi han proclamat els noms dels altres guanyadors. Manuel Brugarolas Masllorens, de Barcelona, ha guanyat el I Premi de teatre Àngels Poch, amb “El retorn”, que tindrà edició patrocinada per la família de l’actriu que ens va deixar l’any 2015. “El que més ens fascina dels relats és el fet de llegir, veure o escoltar històries dels altres” ha reflexionat Brugarolas.

El XXXIII Premi Ferran Canyameres de narracions curtes s’ha concedit ex-aequo a Joaquim Micó Millan, de Barcelona, amb “Era una princesa”, i Oriol Molas Grau, de Girona, amb “Instint”. Millán ha proclamat unes paraules enfortides per reivindicar la llengua catalana: “Escric en català perquè sóc rebel, i si algun dia deixem de ser rebels, deixarem de ser catalans”. Molas, per la seva banda, ha declarat: “Dedico el meu premi al joc de ficció literària”. El XVII Premi de poesia Enric Gall, que promou els valors ciutadans, ha estat per Neus Gili Masagué, de Vallfogona de les Monges, amb el recull de poemes “A contrallum”. L’autora ha entonat unes sentides paraules: “Poesia, salut i llibertat!”

Alumnes
Els premis d’Òmnium, però, també tenen dos guardons adreçats als escolars: el Premi Maria Rovira, que arriba a la 27a. Edició, i el Premi M. Montserrat Oller, que compleix la 20a. Edició. El primer està destinat a l’alumnat d’ensenyament secundari i postobligatori, i el segon al cicle superior de primària, respectivament. Enguany, el Maria Rovira de narracions curtes ha recaigut en la categoria de 1r i 2n d’ESO en Lucía Gangoso Ruiz, de l’Escola Tecnos, per l’obra “Incapaç de matar una mosca”. En la categoria de 3r i 4t d’ESO, el premi ha estat per Sergi Félez Navarro, de l’institut El Cairat d’Esparreguera, per “Confessions ocultes” i el premi pera la categoria de batxillerat i CFGM se l’ha endut Joan Fondevila Carreras, de l’Escola Sagrat Cor de Terrassa per “El misteri del vol de l’àguila”.
Pel que fa al 20è Premi M. Montserrat Oller de narracions cures per a alumnes de 5è i 6è de primària, el premi al nivell de 5è ha quedat desert i el premi al nivell de 6è se l’ha endut Mar Palau Leon de l’Escola Sant Miquel del Pla de Manlleu per l’obra “La Juli a la Festa de les Cireres”. En aquesta categoria hi ha hagut també un accèssit que ha rebut Núria Alonso Fernández, de l’Escola Tecnos de Terrassa per “Camins”.

Disseny
La llista de guardons s’ha completat amb el Premi d’Il·lustració al disseny de la portada del llibre que recull de les obres premiades a la Nit del Misteri, i que en aquesta edició s’ha emportat Eulàlia Pérez Esquirol. “És tot un honor que una obra meva sigui portada del llibre d’aquesta edició”.

Maria Major, de la junta directiva d’Òmnium Cultural, ha donat les gràcies a tothom per participar i preservar així la llengua catalana: “Qualsevol que parla i escriu en català fa créixer aquest tresor que tenim com a llengua” i ha manifestat la seva alegria per l’alta participació de joves als premis, fomentant la literatura juvenil. Major també ha agraït a la ciutat de Terrassa l’acollida de l’acte i haver fet de la Nit del Misteri “una nit màgica“.

La Nit del Misteri d’Òmnium ha comptat amb una mostra de Radioteatre i ambientació musical a partir del jazz, i ha reunit a l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart; a la presidenta de l’entitat, Anna Carol; així com a la regidora de Cultura, Rosa Boladeras i a la regidora d’Educació, Teresa Ciurana.

L’entrevista

Sílvia Mayans, guanyadora del Premi de novel·la Ferran Canyameres 

El premi més important de la festa de les lletres d’Òmnium és el Ferran Canyameres de novel·la que té la particularitat que demana relat d’intriga. Sílvia Mayans (Barcelona, 1969) és la guanyadora amb “L’ossari”, una obra que comença amb fets alhora: un és la localització d’un cotxe que s’ha emportat una riuada, l’altre, la desaparició d’un personatge i la troballa d’un ossari. A mesura que avança la investigació, es desvelaran les causes i els lligams dels tres elements.
L’autora ha manifestat, moments abans de rebre el guardó, que estava molt il·lusionada. “Aquest premi d’Òmnium és un dels més destacats en el seu gènere literari que hi ha al país i estic molt contenta de guanyar-lo. De fet, jo ja m’havia presentat temps enrere i vaig quedar finalista. Per tant, era un repte per a mi que algun dia pogués aconseguir el premi”.

Sílvia Mayans és una de les escriptores més reconegudes en la novel·la negra del país, tant pel que fa a la seva creativitat en les històries com en el llenguatge emprat. L’autora té fins ara dues obres publicades que són “Cap llàgrima sobre la tomba” i “Cendra”, els anys 2012 i 2016,respectivament i ambdues a l’editorial Pagès. Mayans diu que li agrada aquest gènere i que beu molt de les lectures que fa i sobretot de les persones de més edat del seu entorn. Un entorn que ja no és la gran ciutat. “Vivia a Barcelona, però fa 12 anys que vaig fer les maletes i em vaig establir a la Terra Alta. Visc a Arnes. L’Ebre té molta història arran de la Guerra Civil i la gent gran explica moltes coses que són material literari”.

L’escriptora diu que s’hi troba bé allí i que ha trobat un indret acollidor i motivador per la seva creativitat. “A mi m’agradaria continuar escrivint i provar més gèneres”. Mayans ja ha fet un tastet d’incursions. Escriu versos i ja ha publicat el poemari “Animalari” amb il·lustracions de Sílvia Franzoni. Com a lectora, diu amb molt convenciment que el seu escriptor preferit és Jesús Moncada.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La gran festa literària d’Òmnium
To Top