Publicitat
Terrassa

Canvis a les festes en nom del benestar dels animals

El nou equip de govern vol donar mostres que el seu compromís amb la protecció dels animals va més enllà de la mera creació de la regidoria de Benestar Animal. Després de suprimir definitivament l’ús de cavalls a la cavalcada de Reis (arran de la mort d’un èquid per un infart en el seguici de 2018), el seu titular, Noel Duque, ha posat el focus en les festes populars que empren animals, com Els Tres Tombs i El Rocío. El govern, seguint l’exemple de Taradell, vol col·locar sensors als cavalls per conèixer si els animals s’estressen.

"Les festes les haurem de modificar mentre aquest govern sigui aquí. Som animalistes, que quedi clar". Així de contundent es va mostrar Duque fa uns dies, qui ha concretat ara a aquest Diari que començaran per demanar als organitzadors dels Tres Tombs a Terrassa que apliquin el protocol dissenyat conjuntament per l’entitat animalista Faada i els organitzadors de la Festa dels Tonis de Taradell (els Tres Tombs d’aquesta localitat) per analitzar l’estrès i el patiment dels èquids durant la passada. Duque vol que es col·loquin sensors als cavalls que mesurin la seva freqüència cardíaca i poder avaluar així l’estrès de l’animal, tal com portaven alguns cavalls a la festa de Taradell celebrada fa una setmana. A més d’aquestes polseres, el regidor considera que la festa dels Tres Tombs a Terrassa també hauria d’incloure la col·locació de punts d’hidratació durant tot el recorregut, la comprovació dels enganxaments, la supressió de batucades o altres sorolls que puguin estressar els animals i la presència d’un veterinari durant tota la cercavila que pugui comprovar en tot moment l’estat dels cavalls. "Volem que hi hagi un professional neutre, que no sigui ni de les entitats animalistes ni dels organitzadors, perquè pugui controlar si els cavalls estan patint o si es dóna cap circumstància que els pugui posar en perill", comenta Duque.

Aquestes mesures, o similars, per garantir el benestar dels animals no només s’haurien de posar en marxa en els Tres Tombs, també en altres esdeveniments on participin animals, com és El Rocío, que se celebra anualment a Can Petit. Per Duque "l’ideal és que totes les festes amb animals compleixin els requisits que marca la Fundació per l’Assessorament i Acció en Defensa dels Animals (Faada)".

En l’Associació Cultural Amics de Sant Antoni de Terrassa, organitzadora dels Tres Tombs, no veuen amb mals ulls incorporar mesures de protecció dels animals. De fet, asseguren que moltes ja s’apliquen. No troben "necessari", però, la col·locació de sensors als cavalls. "Ho trobo excessiu", afirma el president de l’entitat egarenca, Joaquim Riera. "Les pulsacions dels cavalls varien per molts factors. No podem ser més papistes que el Papa", assenyala. Riera subratlla que "les persones que cuiden els cavalls els 365 dies de l’any són els primers interessats a garantir el seu benestar". Riera, que fa 20 anys que presideix l’entitat, assegura que "els animals no pateixen". Les càrregues que porten "són fictícies". No surt a la passada cap animal "coix, malalt o vell que no estigui en condicions". Els que participen, afirma, són de particulars i d’hípiques de la zona. En total, explica, la festa a Terrassa compta aproximadament amb un centenar de cavalls.

Protocol de la federació
"Estem disposats a parlar-ne del que faci falta per tal de millorar el benestar dels animals, però res del que vol fer ara l’Ajuntament és nou per a nosaltres. Aquest serà el quart any que comptem amb un veterinari que supervisa els animals abans i durant la cercavila", explica Riera, qui afegeix que la Federació Catalana dels Tres Tombs, a la qual estan adherits, compta des d’aquest any amb un protocol elaborat per un catedràtic de la Universitat Autònoma de Barcelona que vetlla pel benestar dels animals. Sant Cugat també aplicarà aquest document demà, a la seva festa dels Tres Tombs.

Des de Faada asseguren que aquest any ja no dóna temps a aplicar el protocol, és a dir, a introduir millores als Tres Tombs de Terrassa (la passada es fa el 16 de febrer), però l’entitat sí que està disposada a avaluar la festa. "Hem ofert a l’Ajuntament poder venir per col·locar els sensors als cavalls i gravar-los en vídeo durant tot el recorregut per després analitzar totes aquestes dades i, amb el resultat, que l’Ajuntament decideixi si la vol mantenir", explica Laura Riera, responsable d’èquids a Faada. D’entrada, l’entitat no vol aquesta festa. "Hi ha maltractament. Ara bé, si algú la vol fer, demanem que es faci aplicant el protocol que garanteixi el benestar dels animals". Faada considera que el reglament establert per la Federació Catalana dels Tres Tombs "no garanteix el benestar perquè no disposa de mecanismes per ser avaluat ni garanteix que tots els associats el compleixin".

L’entitat animalista és molt crítica amb què es continuï celebrant aquesta festa, lligada a les tasques del camp, a ciutats com Terrassa o Barcelona, per exemple. "Només s’hauria de mantenir, i sempre amb garanties de benestar pels animals, allà on realment formi part de la tradició, no a on l’objectiu sigui simplement entretenir la gent o fer un espectacle", comenta Riera.

El protocol que proposa Faada no només analitza l’estat de l’animal durant la passada, sinó que també incideix en l’origen i el destí de l’animal després de la festa. L’entitat denuncia que "molts dels cavalls que surten als Tres Tombs es lloguen a tractants únicament per a aquest dia". Són animals, "destinats al consum humà, que no estan entrenats, però els fan servir per passejar-los per les festes d’arreu de Catalunya, i després acaben en els escorxadors", denuncia.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top