Publicitat
Terrassa

Cs demana revisar la taxa de guals per deixar-la com el 2018

Una pujada "injusta i massa ràpida" de la taxa de guals en els últims dos anys ha provocat que Cs presenti una proposta de resolució en el ple d’aquest mes per demanar al govern que reverteixi la situació i torni a situar la taxa en els paràmetres de 2018.

La regidora Isabel Martínez explica que el 2018, l’equip de govern va modificar el sistema de càlcul d’aquest tribut, de manera que es tenia en compte criteris com ara el nombre de places del pàrquing, la categoria del carrer o l’amplada de la vorera. Amb aquests nous paràmetres de càlcul, "la taxa es va arribar a incrementar un 20% en alguns casos" a partir de 2019. Una pujada "injusta", va qualificar Martínez. A més, va assenyalar, "l’increment no ha anat acompanyat d’una millora en el servei", com seria una millor pavimentació o adequacions viàries d’altre tipus.

Arribats a aquest punt, Cs demana que, de cara a l’any vinent, se suprimeixi aquest nou sistema de càlcul i que tot el recaptat fins ara reverteixi en una millora del servei.

Martínez considera que si es vol replantejar el tribut "s’hauria de fer de forma esglaonada, sense que el trànsit d’un sistema a un altre provoqui creixements injustos". A més, aquesta pujada, insisteix, no s’hauria de notar només en el rebut, sinó que hauria d’implicar "una millora en el servei que es presta".

Amb aquesta moció, Cs dóna suport a l’informe emès fa uns mesos per la Síndica Municipal de Greuges, Isabel Marquès, que recomanava a l’Ajuntament revisar la taxa canviant els paràmetres de càlcul i aplicant-la de manera esglaonada. El seu dictamen partia de les queixes de veïns afectats. També 14 empreses d’administració de finques van fer arribar a l’Ajuntament el seu desacord amb el tribut.

Declaracions de Ribó
A part d’aquesta moció, Cs portarà al ple tres propostes d’acord de junta de portaveus. Una d’elles és de reprovació de les declaracions del Síndic de Greuges, Rafael Ribó, en què relacionava les llistes d’espera sanitàries amb l’ús que ciutadans d’altres comunitats fan de la sanitat catalana.

En una altra proposta, el grup municipal vol que s’avaluï el desplegament de Reglament Orgànic Municipal (ROM) per detectar les seves carències i corregir-les. L’actualització del reglament es va fer el febrer del 2019 i, tot i els avenços que ha suposat, Martínez va assenyalar que encara "hi ha algunes disfuncions. Cs proposa avaluar durant aquest any l’aplicació del reglament i proposar millores de cara al 2021. El tercer acord de portaveus que planteja el grup taronja és el de demanar un jutjat específic al partit judicial de Terrassa per tractar els temes de clàusules abusives.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top