Publicitat
Terrassa

Més del 22% dels majors de 65 anys està en perill de desnutrició

Un 4% de la població major de 65 anys a Espanya pateix desnutrició i entre un 22% i un 25% està en risc de patir-ne, a causa, bàsicament, de les seves malalties cròniques i també a problemes de masticació i deglució per la disminució de la secreció de la saliva i alteracions en la dentadura. Així ho adverteix una guia sobre la desnutrició de la gent gran i els pacients amb cronicitat editada conjuntament per l’Associació d’Infermeria Familiar i Comunitària de Catalunya (AIFICC) i la Societat Espanyola de Nutrició Parenteral i Enteral (SENPE).

7,9 milions
A Espanya es calcula que hi ha uns 7,9 milions de persones majors de 65 anys i 2,2 milions de més de 80 anys. Un alt percentatge d’aquesta població pateix desnutrició a causa de problemes de masticació i deglució, segons la guia.

"Guia pràctica sobre l’abordatge de la desnutrició en les persones grans i en pacients amb cronicitat" és el títol d’aquest treball, que ha comptat també amb el suport del Programa de Prevenció i Atenció a la Cronicitat del Departament de Salut de la Generalitat.

A la guia es descriuen els factors de risc associats a la desnutrició com la disfàgia, que afecta entre el 30% i el 40% de la gent gran, els problemes bucodentals, el risc d’aïllament social, les malalties que deriven en anorèxia o augment de les pèrdues de nutrients, com vòmits o diarrees, la polimedicació o la depressió.

L’AIFICC i la SENPE també indiquen que viure sol i tenir més de 80 anys augmenta el risc de desnutrició. A més, "els pacients desnodrits tenen més risc de morbiditat, sobretot infecciosa, alhora que s’incrementa el risc d’ingrés o reingrés hospitalari, major estada hospitalària, major necessitat de centre de convalescència a l’alta i pitjor qualitat de vida", adverteixen en la guia. En aquest sentit, destaquen que l’avaluació nutricional és una eina imprescindible per poder implementar un pla nutricional als pacients desnodrits o en risc de desnutrició.

Cribratge i avaluació
De fet, la guia permet fer un cribratge i una avaluació a partir d’un test d’observació i una enquesta breu que es basen en qüestions com la pèrdua de la gana, la pèrdua de pes, la mobilitat, problemes neuropsicològics, l’índex de massa corporal (IMC), la medicació que es pren i la forma d’alimentar-se, entre altres. En funció dels punts obtinguts, s’obté una valoració de l’estat nutricional del pacient. Es descriu, a més, un pla d’intervenció nutricional en el qual es determina el tipus de textura de la dieta i els aliments que han de conformar-la.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top