Publicitat
Terrassa

Només artesans terrassencs

Des d’avui i fins el 6 de gener, cada dia, a la plaça del Progrés es poden veure i adquirir peces de bisuteria, roba i complements, incensos, joguines de fusta, esmalts, objectes de decoració i regal i altres productes artesans, És la Fira d’Hivern, que cada Nadal (i també per Festa Major) l’Associació d’Artesans de Terrassa munta a la Rambla d’Ègara i que, a causa de la Covid-19 “l’Ajuntament ha ubicat aquí. El nostre interès, i el lloc on hauríem volgut fer-la, era la Rambla d’Ègara, però se’ns ha dit que, segons el Procicat, era un espai que no es podia perimetrar. No tenim clar de qui ha estat la decisió, perquè a Granollers i altres poblacions sí que s’han celebrat fires, amb distàncies i mesures de seguretat”, explica Manel Codines, president de l’associació. (A Terrassa, per exemple, l’Ajuntament segueix sense autoritzar la celebració de la Fira-Mercat de Col·leccionisme dels dissabte al matí davant del mNACTEC.)

Els firaires són un dels sectors que més està rebent amb la pandèmia. Des del mes de febrer s’han suspès la majoria de fires i mercats, i també les festes majors i altres on es podem muntar parades. “Estem tots en una situació molt precària.”

La Fira d’Estiu, que coincideix amb la Festa Major, no es va fer, i aquesta d’Hivern es pot celebrar, però reduint el nombre de parades; de les trenta que eren habituals a la Rambla d’Ègara, a només deu. Això vol dir que “les despeses generals, de llum i seguretat diurna i nocturna, en lloc de repartir-les entre trenta, només som deu per pagar-les. Venim d’una situació molt delicada, i justament aquest any resulta que, a sobre, la participació a la Fira d’Hivern ens surt més cara”.

Casetes més senzilles
Les casetes, que cada firaire paga de la seva butxaca, han hagut de ser més senzilles. No hi ha diners per a les construccions de fusta, més boniques i amb estructrures de seguretat, que muntaven a la Rambla, substituides per una mena de tendes de campanya, més petites.

Els vint firaires que s’han quedat sense venir són els foranis, per mor dels confinaments territorials. “Aquest any només som els deu de Terrassa.” Així doncs, hi ha menys varietat de productes, però hi són tots els bàsics de la fira, i Codinas recalca que, en cada edició, “les parades ofereixen coses diferents, actuals, que poden estar de moda. Cada any canvien molt els articles”.

“Fa quaranta anys que hi sóc”
El més veterà dels participants a la Fira d’Hivern és Toni Martínez. “Fa quaranta anys que hi sóc”, ens deia, en un matí plujós, mentre acabava de montar la seva parada, i de posar els incens, els ambientadors pel cos, i també les figures de dracs i fades i altres objectes de decoraci que porta. “El canvi d’ubicació es degut exclusivament a la decisió de l’Ajuntament. Ens han dit que aquí la fira es podia fer, més reduïda, però amb totes les mesures de seguretat, i a la Rambla, no.”

Martínez reconeix que “els artesans estem molt tocats. Des del mes de març que no es poden fer fires gairebé a enlloc”. Potser per això “espero que la gent vingui a la plaça del Progrés. Ja hi haviem estat fa anys”. Codinas recordo que fou quan feien la remodelació de la Rambla, i abans de la de la plaça del Progrés, “quan no hi havia les pèrgones ni l’escenari ni altres baluernes que han redüit l’espai. Llavors podiem ser molt més firaires”.

Activitat: Fira Tradicional d’Hivern

Lloc: Plaça del Progrés

Dates i horaris: Fins al 6 de gener, cada dia de deu del matí a nou del vespre, excepte el 24 i el 31 de desembre (de 10 a 20 hores) i el 25 i 26 de desembre i 6 de gener (de 10 a 14 hores i de 17 a 21 hores)

Organitza: Associació d’Artesans de Terrassa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top