Publicitat
Terrassa

Un miler de terrassencs han rebutjat vacunar-se

Fins a l’1,85% dels egarencs contactats pel Departament de Salut per iniciar la seva vacunació, han descartat explícitament la proposta

Publicitat

Sentir inquietud davant la idea de tenir una petita quantitat del virus dins del cos, de què ens posin el sèrum d’un laboratori concret (el desenvolupat per AstraZeneca se n’endú la palma), simplement no creure en l’eficàcia de les vacunes o, directament, negar l’existència de la Covid-19. Poden ser diversos els motius que han portat un miler de terrassencs a expressar d’una forma explícita al Departament de Salut que no volen vacunar-se. Una decisió que en tot cas resulta sempre voluntària.

“Crec que em van trucar del CAP per si volia posar-me la vacuna, però no vaig contestar al telèfon, perquè tinc clar que no vull fer-ho. Duc una vida suficientment saludable i natural com per tenir un sistema immunitari fort i no infectar-me el virus. Així tampoc contagiaré els altres. Jo, de fet, no em vacuno mai de res”, explica la Carme Bartra, de 67 anys i veïna del Barri Universitari-Cementiri Vell.

En concret, Salut ha rebut 1.006 negatives a “punxar-se” per tractar de protegir-se del coronavirus (bàsicament de la primera dosi i en un percentatge testimonial, però també existent, de la segona), segons apunten al Departament. En concret, la taxa de rebuig a Terrassa, entre la primera i la segona dosi, se situa en l’1,32%. La xifra és similar a la del Vallès Occidental (1,46%) i a la a tot Catalunya (1,45%). Per cert, en el conjunt del territori, entorn de 40.000 persones han descartat iniciar el procés de vacunació.

Reticències
Centrant-nos en Terrassa, fins a 995 persones han respost, davant de la trucada o el missatge del seu CAP, que no volien que se’ls subministrés la primera dosi del sèrum (amb dades fins al 5 de maig). Això representa una taxa de rebuig de l’1,85%.
Fins i tot hi ha 11 persones que, un cop injectades inicialment, van decidir no rebre la segona dosi (62 persones a la comarca i 943, a tot Catalunya), indica el Departament. El rebuig és del 0,05%.

Els casos de trombes derivats de la vacunació amb AstraZeneca hi poden tenir a veure. En l’actualitat, a Catalunya hi ha 200.000 persones menors de 60 anys que han rebut una primera dosi d’AstraZeneca, però no pas la segona. La Comissió de Salut Pública ha decidit ajornar entre tres i cinc setmanes la decisió sobre la segona dosi, a l’espera dels resultats d’un assaig clínic que estudia l’eficàcia de barrejar, per a aquesta segona “punxada”, vacunes que utilitzen plataformes diferents.

Amb tot, són molts més els terrassencs que han decidit rebre l’immunogen. Fins dilluns, a 59.521 egarencs, se’ls havia administrat almenys la primera dosi, mentre que 27.752 també comptaven ja amb la segona.

Fins a 3 de cada 10 terrassencs més grans de 16 anys (en concret, un 31,4%) s’han vacunat com a mínim amb una dosi del vaccí, mentre que el 14% ja han acabat la pauta completa de vacunació del coronavirus.

Publicitat
Un miler de terrassencs han rebutjat vacunar-se
To Top