Publicitat
Terrassa

Deures pendents per al nou curs

L’ampliació de la zona de vianants del centre torna a posar sobre la taula la saturació d’Arquimedes i Galileu. És una de les assignatures pendents de l’Ajuntament, que afronta el curs amb una agenda plena de projectes

El carrer de Galileu ahir a la tarda, ple de cotxes coincidint amb la sortida d’escola i de la jornada laboral. El centre sense cotxes expulsa vehicles al circuit perimetral / alberto tallón
Publicitat

Superada la primera meitat del mandat, el curs polític arrenca amb una llarga llista de deures. La ciutat treu el cap després d’una pandèmia inesperada i ho fa amb l’esperança que aquest sigui l’exercici de la recuperació. L’economia, doncs, marcarà l’agenda del curs, però també la mobilitat.

L’inici del curs torna a posar damunt la taula la reflexió sobre els carrers d’Arquimedes i Galileu, que des de fa anys suporten el trànsit que expulsen les noves àrees de vianants i els carrers tancats per activitats esportives, Festa Major o Fira Modernista.

L’illa de vianants del centre ha doblat la seva superfície i ahir, amb l’inici del curs escolar, els conductors tornaven a cercar rutes alternatives pels circuits perimetrals. En aquests trajectes, Arquimedes i Galileu tornen a suportar la càrrega dels desplaçaments nord-sud.

El Pla de Mobilitat preveu restringir el trànsit d’aquests cèntrics carrers i els veïns esperen que a l’agenda política del curs 2021-2022 el seu problema no torni a quedar al calaix.

A la sortida de la pandèmia
El llistat de projectes pendents és infinit i inassumible en un únic exercici, però hi ha un grapat de temes pendents que la ciutat espera que quedin resolts en els mesos vinents.

Després d’un any i mig de paràlisi pandèmica per la Covid-19, la política i els pressupostos recuperen l’alè i els deures s’acumulen al programa de les inversions públiques. Des del punt de vista econòmic, empreses, entitats i també les administracions esperen que la Unió Europea agiliti l’arribada dels fons Next Generation, pensats per a la recuperació econòmica.

A la ciutat, l’adequació de l’Estadi Olímpic haurà d’estar enllestida per al Mundial femení de hockey, l’estiu vinent; les famílies de l’escola-institut Sala Badrinas volen que es confirmi el calendari del nou edifici, i els excursionistes esperen l’arranjament del segon tram de l’Anella Verda.

Sobre la taula hi ha projectes pendents com el portal de Sant Roc, el futur de les rieres i la transformació per a vianants del tram sud del carrer de Sant Llorenç que esperen torn.

L’estadi: Tot ha d’estar a punt per al Mundial de hockey

L’Estadi Olímpic acollirà a partir de l’1 de juliol de 2022 la Copa del Món Femenina de Hockey i tot haurà d’estar a punt. La remodelació de l’estadi i del seu entorn són dos dels projectes clau del curs polític, probablement els que més contribuiran a la projecció internacional de la ciutat.

L’obra, pressupostada en 3,6 milions d’euros, inclou el canvi de la gespa i la remodelació de l’estadi per al Mundial.
Els treballs ja han començat amb la retirada de les graderies del gol sud, molt malmeses, per habilitar una zona polivalent. També s’actuarà a l’enllumenat, l’aparcament i altres espais del recinte. El projecte inclou l’adequació de l’entorn de l’estadi.
Les obres ja han començat i hauran d’estar enllestides abans de l’estiu vinent. El calendari esportiu no admet endarreriments.

Carrer de Sant Llorenç: És fusionarà amb la plaça del Vapor Ventalló

La remodelació del tram sud del carrer de Sant Llorenç és una de les obres acordades pel govern i que haurien d’estar enllestides abans de finals de 2022. El projecte, que es desenvoluparà a l’alçada de la plaça del Vapor Ventalló, aposta per la pacificació, ampliant l’illa de vianants per convertir el tram sud de Sant Llorenç en un carrer de plataforma única, eliminant-ne el trànsit de pas. Sant Llorenç serà també un espai lliure de barreres arquitectòniques, que facilitarà les entrades i sortides cap al Centre Excursionista i l’Arxiu Tobella. Les finestres del porxo de la plaça del Vapor Ventalló passaran a ser accessos oberts i permeables.

Zona de vianants: Les multes arribaran a partir de l’1 de gener

L’ampliació de la zona de vianants del centre de la ciutat viurà aquest hivern la seva consolidació. El centre de vianants de Terrassa multiplica per dos la seva superfície lliure de cotxes. Més que per al govern municipal, els deures en aquest cas són ara per a la ciutadania. S’haurà d’acostumar a evitar l’eix del Vapor Gran i buscar una alternativa als itineraris per Sant Pau i Puig Novell, carrers restringits al trànsit. La nova àrea, que afecta també la Creu Gran i la Seu d’Ègara, ja és una realitat, però la seva implantació ha estat permissiva. A partir de l’1 de gener els conductors que no respectin les restriccions seran multats.

L’Anella Verda: Entre les carreteres de Matadepera i de Rellinars

Terrassa ha de donar aquest curs un pas més en la configuració de l’Anella Verda, el camí circular que recorre l’entorn natural de la ciutat. Amb 218 mil euros al pressupost de 2021, els propers mesos es procedirà a l’arranjament i a la senyalització del segon tram de l’Anella Verda, el comprès entre la carretera de Matadepera i la carretera de Rellinars. Es tracta d’un dels recorreguts més populars i transitats de l’Anella i, per tant, una de les obres més esperades pels milers de ciutadans que recorren el pulmó verd de la ciutat. L’Ajuntament ja ha encarregat el projecte dels trams 4 i 5, que recorren el sud de la ciutat del Roc Blanc a Torrebonica.

L’escola Sala Badrinas: Acabar amb una dècada de classes en barracons

El febrer de 2020 l’alcalde, Jordi Ballart, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló, van signar un acord per a la construcció i el finançament de l’institut-escola Sala Badrinas. El compromís de Serveis Territorials era que el centre seria una realitat el curs 2023/2024, posant punt final a més d’una dècada de classes en barracons. Les obres duraran un any i mig, però la licitació encara no està resolta. Amb l’inici del curs escolar i polític, el projecte torna a l’agenda de les qüestions pendents. Superada l’aturada de la pandèmia, la Generalitat hauria de detallar un calendari d’obres que torni a posar el centre en l’agenda política.

Fons Next Generation: La clau de la recuperació

Els ajuts europeus existeixen sobre el paper, però les empreses, les entitats i les administracions encara no han rebut un euro. Al maig es va superar l’escull de la ratificació dels ajuts per part dels 27 estats membres, condició perquè la UE pugui anar als mercats a obtenir finançament. 750.000 milions estan en joc i, amb ells, la recuperació de les economies més tocades per la crisi de la Covid-19. Als deures de la UE per al curs 2021/2022 hi ha la tria dels projectes Next Generation que tindran finançament i la remesa dels fons als estats.

I la Rambleta?

L’Ajuntament té un projecte per a la Rambleta que depèn dels privats en el tram sud, al davant de l’hotel Don Cándido, i de l’administració, fins a la rotonda del Doré. Si s’hi vol donar una empenta abans de final de mandat, aquest curs serà clau per fer les primeres passes.

I pendents de calendari…

Les rieres
L’equip de govern va anunciar que tancaria en aquest mandat un projecte per a les rieres de Terrassa i, de moment, només hi ha un dibuix virtual d’un hipotètic cobriment a l’altura de Poble Nou. Tant si s’aposta per la cobertura com si la fórmula és la naturalització, el projecte sobre les dues rieres i la connexió de les rondes amb la trama urbana -avinguda del Vallès i ronda de Ponent- continuen pendents i sense calendari.

El portal de Sant Roc
En ple centre de la ciutat, el portal de Sant Roc continua pendent d’una solució definitiva. El govern ha encarregat un estudi sobre la viabilitat d’un nou pàrquing. El segon, després que un informe previ afirmés que fer l’aparcament i reurbanitzar el tram costaria 12 milions d’euros. En paral·lel, continua el litigi del concessionari de l’aparcament amb l’administració de Terrassa pels costos de manteniment de la infraestructura.

El districte VII
Terrassa ha estrenat districte 7 i els barris que l’integren -Can Parellada, les Torres de Can Parellada i les Fonts- esperen gestos que trenquin amb l’estereotip de sector perifèric i aïllat. A l’agenda de temes pendents hi ha el centre cívic, la biblioteca i la construcció del pont d’Itàlia.

El CAAD
Sense gàbies, amb visió animalista, una gestió activa de les adopcions i la col·laboració de les entitats. L’anunci d’un nou model de gestió per al Centre d’Acollida d’Animals Domèstics (CAAD) hauria d’esdevenir una realitat aquest curs.

Publicitat
Deures pendents per al nou curs
To Top