Publicitat
Cultura i Espectacles

Música per la Masia Freixa

El compositor José Galeote ha creat una banda sonora que està interpretada pel Quinteto 1909 de Madrid

La Masia Freixa, l'edifici residencia més captivador de Lluís Muncunill

Posar música al patrimoni arquitectònic perquè el visitant pugui fer una immersió més completa quan s’endinsa en l’edifici. El compositor barceloní José Galeote, establert fa una mica més de tres anys a Terrassa, s’ho va anotar a la llista de coses a fer algun dia. Galeote diu que hi ha tres edificis modernistes que li tenen el cor robat, que són la Pedrera, el Palau de la Música a Barcelona i la Masia Freixa a Terrassa. I per a cadascun d’ells ha ideat una banda sonora que camina de la mà de la seva història.

L’autor ha batejat aquest treball com a “Tríptic modernista” i ja ha arribat parcialment al públic. La música per la Pedrera i el Palau de la Música ja s’ha estrenat en concert en el seu espai amb gran èxit. La de la Masia Freixa està composta i s’ha fet un petit tastet en dues ocasions. Una d’elles amb el Quintento 1919 de guitarres de Madrid que va fer estrena el 16 de juny de 2021 d’una de les peces dedicades a la Masia Freixa a l’Auditori Municipal. Mesos més tard, al desembre, va sonar també en la presentació del projecte Terrassa Sonora de música al patrimoni egarenc a la mateixa Masia Freixa.

Galeote explica que la seva composició sobre l’edifici de l’insigne Lluís Muncunill té tres moviments que van d’acord amb la seva història, arquitectura i usos de l’edifici. “El primer està relacionat quan va ser magatzem tèxtil i el seu so vol reproduir els dels telers. El segon va associat a la reconversió de la masia en residència de la burgesia i en aquest sona un vals modernista. És un vals molt suau d’acord amb la sinuositat de les corbes de l’edifici. El tercer i últim té a veure quan l’immoble va ser la seu de l’Escola Municipal de Música-Conservatori. Aquí vaig imaginar una melodia diversa que sortia de les aules.

El compositor va fer arribar l’obra al Quinteto 1909 i aquest ha ampliat el projecte amb un vídeo. Víctor Manuel Casero, membre de la formació, ha destacat que “es tracta d’una obra que s’adapta perfectament a la història de la Masia Freixa i que permet fer aquest viatge en el temps. Així que hem gravat un vídeo a la masia interpretant la música. El vals que hi ha al segon moviment està ballat amb dansaires de l’Esbart Egarenc”.

Víctor Manuel ha afegit que ara estan en fase de producció del vídeo i que estimen que sortirà cap al mes d’octubre o novembre al seu canal de Youtube. En aquests moments també estan en campanya de buscar patrocinadors. L’obra, però tindrà més recorregut. El Quinteto 1909 està preparant un CD, el primer que veurà la llum amb motiu del seu desè aniversari. El treball aplegarà el tema de la Masia Freixa.

El Quinteto 1909 és una formació de cordes de guitarra clàssica que fa concerts a l’Estat espanyol. Víctor Manuel subratlla que és un quintet molt singular i que costa molt que hi hagi obres per a cinc guitarres. “Habitualment treballem amb compositors, com el mateix José Galeote, que també és guitarrista, que ens poden crear obres per a nosaltres. I també fem arranjaments de temes per portar-los al nostre terreny. En el nostre repertori, per exemple, hi ha un tema d’Astor Piazzola”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Música per la Masia Freixa
To Top