La Pepeta insisteix que "cal restablir les línies retallades"

Després d'elaborar un estudi exhaustiu, la plataforma apunta que l'escola privada concertada manté una sobreoferta, fet que contrasta, diu, "amb la necessitat d'enfortir la pública"

  • Una classe d'un institut de Terrassa -
Publicat el 05 de maig de 2025 a les 18:36
Actualitzat el 05 de maig de 2025 a les 18:49

La Pepeta s'ha avançat al Departament d'Educació, que diu que treballa amb "opacitat i lentitud", i ha recollit tot un seguit de dades de sol·licitud de preinscripció amb puntuació provisional, ja que el període va acabar . Unes llistes amb les quals la plataforma es basa per avaluar les necessitats escolars de Terrassa, en un proper curs que venia marcat per la reducció de 9 línies -2 a I3, i 7 a primer d'ESO-. La conclusió de l'agrupació d'AFA de l'escola pública terrassenca és clara: "cal recuperar i restablir les línies d'I3 i primer d'ESO retallades a Terrassa". L'argument amb el qual Educació i l'Oficina Municipal d'Educació es basaven per justificar la reducció de línies a la ciutat era la sobreoferta de places. La Pepeta confirma que pot haver sobreoferta, "però no és de places públiques, és de places concertades. Quan el que cal és expandir i enfortir la xarxa pública".

Un dels centres afectats per la reducció d'un grup d'I3 és l'Agustí Bartra que, segons les dades recollides per la Pepeta, oferint una línia de 19 places, ha rebut 29 sol·licituds. Essent una escola de la zona 4, un sector amb prou matrícula viva, la plataforma afirma que "cal reobrir la segona línia de l'Agustí Bartra, treballant amb dos grups d'aproximadament 15 alumnes". L'altre centre afectat, l'Escola Roc Alabern, ha rebut 26 sol·licituds, i centres del seu voltant com l'escola França o l'Isaac Peral -un centre de màxima complexitat, que històricament no acostumava a omplir- també han rebut excés de sol·licituds. 

Pel que fa a la preinscripció a primer d'ESO, en destaca que instituts com Les Aimerigues o el Nicolau Copèrnic, que ja havien rebut una retallada d'un grup, no han acabat d'omplir-se de sol·licituds. "Hi ha hagut una fugida a l'Institut Terrassa -afirmen des de la Pepeta, veient que aquest centre ha rebut un excés de 43 sol·licituds-, potser per por a quedar-se sense plaça veient les retallades de grups". La plataforma també es queixa de la reducció d'un grup públic a l'institut Can Roca -malgrat que no s'ha omplert de sol·licituds-, mentre paral·lelament se n'ha creat un de nou a la concertada amb l'institut Creixen, que tampoc s'ha omplert: "L’equitat educativa demana que es redueixi també aquest grup concertat i es restitueixi el grup públic retallat". 

L'Institut Escola Feixes, malgrat rebre una reducció inicial d'un grup, ha reunit 26 sol·licituds de més: "Cal recuperar la línia retallada a l’IE Feixes, per via de la implantació del grup singular (ja comunicat a l’últim Consell Escolar Municipal per part de l'OME i Inspecció)", expressa la plataforma. També posa el cas de l'institut Investigador Blanxart, que tot i tenir una demanda ajustada després de la reducció d'un grup, "ha de tenir en compte el creixement urbanístic i poblacional previst, amb les 420 habitatges del sector AEG acabant d'edificar-se, justament davant de l’institut".