El govern espanyol obrirà una consulta pública abans de decidir sobre l'opa al Sabadell

Oliu veu “positiu” l’anunci, mentre que Torres assegura que el BBVA té “màxim respecte per les decisions” de les administracions públiques

  • El president del Banc Sabadell, Josep Oliu; conversa amb el president del BBVA, Carlos Torres, al Cercle d'Economia -
Publicat el 05 de maig de 2025 a les 16:10
Actualitzat el 05 de maig de 2025 a les 16:11

El govern espanyol obrirà dimarts una consulta pública abans de decidir sobre l'opa del BBVA al Sabadell. Així ho ha anunciat el president de l'executiu, Pedro Sánchez, durant el seu discurs inaugural al Cercle d'Economia. El president ha assegurat que volen prendre una decisió "amb garanties" i, per això, volen recollir l'opinió de ciutadania, associacions i organitzacions. Sánchez ha subratllat que la seva intenció i desig és que les empreses espanyoles "creixin i guanyin volum i competitivitat" però ha apuntat que això ha de ser "sempre que beneficiï l'interès comú dels ciutadans".

El president ha recordat que després de l'informe de la CNMC sobre l'opa del BBVA al Sabadell el següent pas és que el govern espanyol decideixi si eleva l'operació al Consell de Ministres per a valorar-la. Per a fer-ho té 15 dies hàbils, i Sánchez ha decidit obrir aquesta consulta pública en aquest termini.

Reaccions

Les reaccions a l'anunci del president del govern espanyol no s'han fet esperar. A la sortida del Palau de Congressos de Catalunya, on se celebra la 40a Reunió Anual del Cercle d’Economia, el president del Banc Sabadell, Josep Oliu, ha manifestat que ho veu “positiu” mentre que el president del BBVA, Carlos Torres,  ha assegurat que el banc té “màxim respecte per les decisions” de les administracions públiques. “Màxim respecte a les decisions, com el que hem tingut amb la CNMC, que ha dut a terme un estudi, anàlisi llarg i profund, del qual han resultat uns compromisos importants que no només preserven la competència sinó que afavoreixen la inclusió social, la cohesió territorial i el crèdit a pimes i autònoms, sobretot a Catalunya”, ha assenyalat el màxim dirigent del BBVA.

L'Associació d'Accionistes Minoritaris del Banc Sabadell considera una "molt bona notícia" l'anunci del govern espanyol d'obrir una consulta pública sobre l'opa del BBVA. Així ho ha manifestat el seu president, Jordi Casas, en declaracions als mitjans des de les jornades del Cercle d'Economia, on ha assegurat que està "molt content" per les paraules del president del govern espanyol, Pedro Sánchez. "Ha parlat d'opa hostil, que és una manera de definir una opa no habitual en el sistema financer espanyol", ha remarcat. L'empresari ha dit que els accionistes estan "confiats" que l'operació "no sortirà bé" al BBVA. "La convicció i fidelitat que tenen els accionistes és molt forta", ha afirmat.

Segons l'empresari, que el govern espanyol vulgui donar una "segona volta" a l'operació fa que es busquin "més arguments" a favor del ministre d'Economia, Carlos Cuerpo, que des d'un principi s'hi ha oposat. "El projecte del Sabadell continua sent molt sòlid", ha dit Casas, que ha assenyalat la pujada en borsa que han experimentat les accions del banc vallesà des que es va anunciar l'operació.

Les patronals Foment i Pimec també valoren positivament l’anunci del govern espanyol. “Per dir-ho curt, hi ha partit”, ha indicat el president de Pimec, Antoni Cañete, en una atenció als mitjans. Al seu torn, el president de Foment del Treball, Josep Sánchez Llibre, ha demanat que arran d’aquesta consulta pública, el govern espanyol “paralitzi” una operació que provocaria una pèrdua de crèdit de 70.000 milions d’euros, ha dit.

Des de la Generalitat, la consellera d'Economia i Finances, Alícia Romero, ha aplaudit la consulta pública anunciada pel govern espanyol abans de decidir sobre l'opa del BBVA al Sabadell. És una bona notícia que l'executiu de Sánchez vulgui escoltar els agents socials i econòmics, i també l'opinió rigorosa i professional de les entitats afectades", ha assenyalat Romero aquest dilluns des del Districte Administratiu de la Generalitat. "Crec que és un bon camí el que ha obert i ha anunciat avui el president Sánchez", ha reflexionat en veu alta la titular d'Economia, que confia que el govern espanyol "defensarà els interessos de Catalunya". "Es tracta d'un territori que es veu òbviament afectat per l'amenaça d'aquesta OPA", ha volgut deixar clar Romero.

Per la seva banda, la vicepresidenta per a la Transició Neta, Justa i Competitiva de la Comissió Europea, Teresa Ribera, ha expressat aquest dilluns la seva "plena confiança" en les autoritats espanyoles en l'opa del BBVA i el Sabadell. En un diàleg organitzat per l'Associació de Periodistes Europeus de Catalunya (APEC), Ribera ha dit ser "molt respectuosa" amb el procés, tot i que ha admès que cal "prestar atenció a les pimes". Preguntada sobre els efectes de fomentar fusions entre operadors nacionals i no transfrontereres Ribera ha admès que "un o dos gegants nacionals" en un determinat sector, sigui el bancari o el de les telecomunicacions, pot generar "efectes indesitjats en els consumidors, que veuen com se'ls redueixen les opcions".