Publicitat
Diners

Les transaccions comercials amb Rússia queden interrompudes

El conflicte armat està impactant també en les empreses, que han vist alterades les seves relacions comercials. Alguns dels sectors amb activitat en els dos mercats directament implicats tenen una forta presència a la nostra comarca. La Cambra i la Cecot demanen actuar amb prudència

La invasió russa d’Ucraïna tindrà repercussions en les cadenes globals de subministrament en les pròximes setmanes i mesos, així com un probable impacte en el mercat energètic i alimentari, però també hi ha risc d’interrupció de la producció a nivell mundial en una àmplia gamma de sectors.

Aquestes són algunes de les previsions de la Cambra de Comerç Internacional, que també es fa seves la Cambra de Comerç de Terrassa, que demana prudència.

“Estem en contacte constant amb fonts oficials per tenir la informació més actualitzada possible, però ens arriba amb comptagotes. Això no és com el Brexit, això és una guerra i no hi ha res estipulat ni programat. Els canvis són d’un dia per l’altre”, explica Iolanda Pujol, responsable de l’àmbit de promoció internacional de la Cambra.

Rússia és un mercat clau per a moltes empreses de la demarcació. La Cambra de Terrassa, en la seva facultat de legalització de tramitacions per a operacions d’exportació, legalitza uns 500 documents cada any cap a estats postsoviètics.

L’organització destaca que ara per ara, l’enviament de mercaderies a Rússia està “greument afectat” pel tancament de l’espai aeri i de la frontera amb Bielorússia. “També s’ha anunciat un bloqueig del transport marítim i navilieres com ara Maerks i MSC ja han anunciat la suspensió temporal de l’enviament de contenidors marítims a la zona”, assenyala Pujol, que assegura que costa molt fer previsions a mitjà i a llarg termini però també a curt. “Avui no sabem quina serà la situació de demà. A mitjà termini s’hauran de buscar alternatives, però per ara no podem establir-les”, diu.

Cobraments

“Ara per ara, el problema està en l’operativa, en com poder enviar aquelles mercaderies que estic produint i que ja tenia emparaulades per enviar, però també què faig amb el cobrament d’aquella comanda que vaig enviar fa dues setmanes”, detalla Pujol.

“Des de l’oficina comercial de l’ambaixada espanyola a Moscou afirmen que l’exclusió de Rússia del procediment SWIFT està afectant alguns bancs. Així, l’operativa de cobrament i pagament està clarament afectada per aquest fet. La moneda russa, el ruble, ha patit una davallada històrica i cal tenir aquesta informació en compte a l’hora de renegociar les condicions d’una operació comercial”, destaquen des de la Cambra.

Pujol alerta també sobre les sancions imposades als productes de doble ús, “aquells que podrien destinar-se tant a ús civil com militar” i adverteix també de l’arribada de contra sancions. “La Unió Europea està posant sancions a Rússia, però falta veure quines són les contra sancions”, diu.

Des de la Cecot, el seu secretari general, Oriol Alba, assegura que entre l’empresariat hi ha una “enorme” preocupació. “Vivim un moment d’incertesa per la Covid i ara que semblava que ens recuperàvem tenim aquest nou escenari sobre la taula”, lamenta.

Increment del cost de la producció

Alba remarca que en el Vallès Occidental i Terrassa la indústria té un pes molt important i que aquest sector és un gran consumidor d’energia. Assenyala que en la relació Catalunya-Rússia, gairebé el 70% de les nostres importacions són combustibles i la segona posició del rànquing, en un 5,6%, l’ocupa el ferro i acer. “Si aquest conflicte va acompanyat d’un increment del preu de l’energia i les matèries primeres, això es traduirà en un increment del cost de la producció de les empreses de la nostra comarca”, comenta.

Pel que fa a les exportacions, aquestes són principalment en peces de vestir, maquinària i plàstic, “que són tres sectors amb forta presència a la comarca”, destaca també Alba.

El secretari general de la Cecot comenta que pel que fa a Ucraïna, la relació comercial és menor que amb Rússia i que tradicionalment importem més que no pas exportem. “El que Catalunya importa més són cereals, oli de gira-sol i també ferro i acer, així que un punt d’afectació també tenim”, indica, alhora que explica que les exportacions són bàsicament en peces de vestir, maquinària i perfumeria i cosmètica.

“Estem tots molt pendents de les sancions econòmiques que van sortint dia a dia”, assegura Alba, que també sosté que cal estar atent a veure “quina és la capacitat que té l’economia russa d’aguantar davant d’aquestes sancions i les pressions internes que pugui tenir de les grans fortunes, el teixit empresarial i la població en general”. Alba considera que “aquesta capacitat d’aguantar ens dirà també quin és l’efecte contagi que generarà en els seus principals socis comercials com poden ser alguns països de l’Àsia i de l’Europa de l’est”.

“Si aquesta afectació russa acabés traslladant-se a les economies amb una tradició comercial històrica, encara es pronunciaria més aquest escenari inflacionista o de davallada del creixement”, alerta el secretari general de la Cecot.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top