Publicitat
Espai solidari

El dia a dia dels pacients diabètics

Els malalts diabètics han d’anar amb compte i portar un bon autocontrol de la malaltia per evitar possibles complicacions. Per això és important que rebin un bon assessorament i informació per part d’experts.

Maite Valverde, educadora en diabetis de Mútua Terrassa, recorda que “la diabetis és una malaltia crònica amb un tractament complex”. “Has d’aprendre a comptar racions de menjar, a ajustar la dosi d’insulina en funció del que menjaràs i faràs… Has de prendre decisions constantment”, diu. En aquest sentit, Valverde destaca que “la malaltia ha de ser autogestionada”. “No pots anar cada dos per tres al metge per saber regular la medicació ni anar sempre a la farmàcia perquè et punxin la insulina”, afegeix.

Per això un factor molt important en la vida dels diabètics és l’educació. “Educar en el maneig de la malaltia, en tot el seu tractament és essencial per obtenir un bon control dels paràmetres clínics”, comenta Valverde. “Els malalts han de tenir un bon nivell educatiu i saber aplicar tot el coneixement per gestionar el seu tractament en el dia a dia i tenir una millor qualitat de vida”, explica.

En aquest sentit, des de l’Associació de Diabetis Catalunya (ADC) imparteixen tallers per a diabètics amb l’objectiu que coneguin la malaltia i en portin un bon control. També tenen un servei de consultoria diabètica en què una vegada al mes un educador/a en diabetis atén les consultes personalitzades dels socis, i un servei d’assessoria diabètica. En paral·lel organitzen xerrades mensuals sobre la dieta, l’exercici, la medicació, les conseqüències de la malaltia…

També tenen servei de psicologia, d’assessoria jurídica i d’assessorament de gestions als centres de salut; i proporcionen material diabetològic a preus reduïts. Els socis de l’ADC tenen un carnet que els identifica com a diabètics i poden accedir a un servei de cangur per a nens diabètics i a unes colònies escolars, així com a excursions en grup per a adults.

“A nivell de tot Catalunya tenim un grup de Whatsapp de gent jove. També hi ha un grup de corredors i un altre de pares i mares amb fills petits amb diabetis”, explica Imma Aymerich, sòcia i voluntària de l’entitat. “Per una quota de 40/60 euros l’any tens un gran ventall de possibilitats”, assegura. “L’ADC és un punt de suport al diabètic”, destaca.

“Si tots els diabètics formessin part d’una entitat com aquesta sabrien portar millor la malaltia. Tenen molta informació a l’abast dels malalts i els seus familiars. Fan conferències i tallers molt interessants. I et donen material a preu reduït. Si et fa falta qualsevol cosa, t’ajuden”, afirma Joan Garrigó, un altre dels socis de l’ADC.

“He après a controlar més i millor la malaltia. A través dels tallers i les xerrades he anat aprenent moltes coses que desconeixia”, diu, per la seva banda, Francesc Valls, un altre dels socis.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top