Publicitat
Terrassa

Quatre anys vivint en un menjador sense accés al lavabo

Said Ben Kadour té 42 anys, és tetraplègic arran d’una caiguda al mar i viu des de fa quatre anys en un menjador del pis d’un familiar. Aquest matí, el seu advocat i activista pels Drets Humans, Joan Tamayo, i la síndica local, Isabel Marquès, l’han acompanyat per denunciar la "greu vulneració" de drets fonamentals en què està incorrent l’Ajuntament amb aquest egarenc. Demanen que el Consistori, en aplicació del principi de subsidiarietat com a administració més propera al ciutadà, li garanteixi el dret a un habitatge digne i accessible.

Tamayo assegura que el cas del Said és "paradigmàtic" pel que fa a la no aplicació del principi de subsidiarietat, per part de l’Ajuntament, reconeguda a la Carta Europea de Salvaguarda dels Drets Humans a la Ciutat. "No vol dir que l’Ajuntament hagi de tenir els recursos, però no pot deixar la persona tirada. Com a mínim, l’ha d’acompanyar fins a trobar una solució", reclama. També va assegurar que el seu cas és paradigmàtic perquè no obté ajuda en no entrar dins el patró d’exclusió social. Rep una pensió per la seva discapacitat física, però "el fet que no passi gana no vol dir que no l’estiguin vulnerant altres drets fonamentals".

Segons va explicar Tamayo i la síndica Marquès, que l’any passat ja va reclamar a l’Ajuntament que actués en aquest cas, l’única resposta del Consistori és que el Said no reuneix tots els requisits establerts a la Taula d’Emergència Habitacional, com el fet d’estar en risc de desnonament, i per això no és candidat a un pis de lloguer social.

Canviar el reglament
Tant l’advocat com Marquès entenen que la resposta del servei de polítiques socials d’habitatge no es pot quedar aquí. Marquès diu que, si cal, "s’ha de canviar el reglament" que regula l’adjudicació de pisos d’emergència. "Said es troba en una situació molt vulnerable d’exclusió residencial. No té cap opció de viure dignament. Per la seva gran dependència necessita una especial protecció dels poders públics", reclama la síndica. El lletrat del Said ja ha interposat un recurs de cassació davant l’Ajuntament per aquesta resposta i pensa anar al jutjat contenciós si fa falta. El president de Prou Barreres, Jordi Dueso, té intenció de demanar una reunió extraordinària de la comissió d’accesibilitat perquè els polítics, i no només els tècnics de l’Ajuntament, es pronunciïn sobre aquest cas.

Said reiterava ahir que no pot continuar vivint en el menjador de casa de la seva germana, a on fins i tot fa les seves necessitats, ja que no pot accedir al lavabo amb la cadira de rodes. "Necessito un pis adaptat, per poder entrar i sortir, estudiar i integrar-me més en la societat", reclama.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top