Publicitat
Terrassa

Al Vallès Occidental han cremat 2,2 hectàrees i al Parc Natural, zero 

L’estiu s’ha acomiadat amb una campanya d’incendis tranquil·la al Vallès Occidental, on tot i els mals presagis per les onades de calor, la superfície cremada a la comarca supera lleument les dues hectàrees. Les zones afectades pel foc s’hi han reduït un 61 per cent respecte de la campanya passada i una de les raons, apunten des de la Diputació de Barcelona, és l’eficàcia en la detecció d’incidències i la neutralització dels riscos.

Una de les notícies més positives és el fet que aquest estiu no s’ha registrat una sola incidència relacionada amb el foc al terme de Terrassa ni tampoc a tot l’àmbit del Parc Natural de Sant Llorenç. Ni incendis, ni connats.

La campanya d’incendis tanca amb xifra rècord al parc, que ha sobreviscut a un estiu d’alt risc sense perdre un metre de verd.

Fins ara la millor temporada havia estat l’estiu de 2014, amb només 60 metres quadrats de bosc cremat. Fa cinc anys, però, la pluja i la concentració d’humitat a la zona boscosa van contribuir a reduir al mínim el risc de foc. L’estiu de 2014 van ploure tretze dies, tot una excepció. No és el cas d’aquest estiu, on s’ha arribat a activar el Pla Alfa en nivell 3, que respon a situacions d’alt risc i que comporta restriccions en els accessos als massissos forestals.

Incendis agrícoles
Pel que fa a la comarca del Vallès Occidental, el foc ha fet mal aquest estiu sobretot a terrens agrícoles. Per tipologies, un 63% de la superfície cremada correspon a zones de cultiu. Els camps de conreu guanyen posicions com a víctimes de les flames, especialment als mesos de més calor.

En el període 2009/2018, les zones agrícoles van suposar la meitat de la superfície cremada a la comarca. Aquest estiu ja superen el 60 per cent dels terrens arrasats per les flames.

Pel que fa a les zones forestals, el gruix dels incendis s’han detectat a espais de matolls. Concretament un 20 per cent de la superfície cremada al Vallès aquest estiu ha afectat trams de sotabosc. Les masses forestals arbrades tanquen un estiu positiu en matèria d’incendi. Només un 9 per cent de les 2,1 hectàrees cremades al Vallès corresponen a trams de bosc.

La campanya d’estiu arribava amb una gran inquietud per les precipitacions registrades als mesos d’abril i maig, que no van servir per pal·liar el dèficit hídric acumulat des de principis d’any i van ajudar la proliferació de sotabosc. Les temperatures a principis d’any van situar-se en els mesos de febrer i març fins a 4 graus per sobre de les mitjanes al final de l’hivern.

De fet, la campanya ha estat marcada per quatre episodis d’alt risc amb temperatures extremes, especialment el mes de juny. Es van registrar dues onades de calor consecutives entre el 24 de juny i el 7 de juliol i posteriorment a la primera setmana d’agost, entre el 5 i l’11. Durant els períodes de màxim risc es va tancar l’accés a alguns massissos i es va prohibir la utilització de maquinària recol·lectora i empacadora de cereal.

Superats dels dos mesos i mig de la campanya -el Pla d’Informació i Vigilància contra Incendis Forestals (PVI) s’activa el 14 de juny i es desactiva el 30 d’agost- el resultat ha tota la demarcació de Barcelona es de 146 incendis. La superfície cremada ha estat de 104,5 hectàrees, una dada un 77% inferior a la mitjana del període 2009/2018. Només dos dels incendis detectats van superar les dues hectàrees d’afectació.

Les tasques de prevenció del PVI han estat clau per a dissuadir a la població de conductes de risc. La meitat de les persones informades de la campanya i enquestades aquest estiu a Barcelona desconeixien les mesures preventives i una de cada tres ignorava la normativa antiincendis.

Durant la campanya s’han evitat 805 possibles incendis en punts de risc o per conductes imprudents. Aquest estiu s’han localitzat 487 abocaments de material inflamable, com deixalles, restes vegetals o vidres. S’hi ha informat a les autoritats locals perquè procedissis a la seva retirada i als agents rurals per al control posterior.

Només a la província de Barcelona s’han detectat aquest estiu 233 conductes imprudents en activitats amb presència de foc. La majoria barbacoes fora de normativa, manipulació d’eines que generen guspires, cremes no autoritzades i llançament de petards.

Tot i la imprudència dels comportaments, set de cada deu persones advertides han acabat renunciant a continuar amb l’activitat. Les tres restants no han acceptat deixar la pràctica de risc. En aquests casos s’ha notificat la incidència a les autoritats.

La clau
Les precipitacions dels mesos d’abril i maig i les onades de calor del mes de juny, amb temperatures extremes, no han impedit que el Parc Natural de Sant Llorenç acomiadi l’estiu intacte.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top