Publicitat
Terrassa

La T-10 passa a ser la T-casual, serà unipersonal i pujarà 3,1 euros

La T-casual reemplaçarà a la T-10 com a títol de transport públic a partir de l’1 de gener de 2020 i, per tres zones, les que hi ha entre Terrassa i Barcelona, apujarà 3,1 euros el preu, dels 27,40 euros actuals als 30,50 euros. La T-mes passarà a dir-se T-usual i baixarà 26,4 euros, passant dels 102 euros a costar 75,60 euros.

L’Autoritat del Transport Metropolitana (ATM) va informar ahir de les noves tarifes de tots els títols de transport, que pretenen "beneficiar la freqüència de l’ús", segons va dir el conseller de Territori, Damià Calvet. L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va assegurar en roda de premsa que aquestes propostes suposen "una revolució tarifària" perquè "arriba la tarifa plana al transport públic" de l’Àrea Metropolitana de Barcelona.

La popular T-10 passa a la història i el que és pitjor, amb la seva nova nomenclatura deixarà de ser transferible per ser unipersonal. El popular títol, el més habitual entre els que feien trajectes esporàdics i entre els que optaven per intercanviar-se el bitllet, desapareix definitivament.

La nova T-10 es dirà T-casual i pels viatgers de Terrassa suposarà una despesa addicional de 3,1 euros. De fet, amb el nou preu de 30,50 euros la targeta, cada viatge a Barcelona amb la nova T-casual costarà 3 euros i anar i tornar, 6 euros.

L’ATM vol empènyer als usuaris del transport públic cap a títols de més recorregut com la T-mes, que serà rebatejada com a T-usual. En aquest cas, els usuaris de Terrassa s’estalviaran l’any que ve 26,4 euros en la compra del títol.

La tercera targeta de nova creació per 2020 és la T-grup, una targeta multi personal que, amb el mateix cost unitari que la T-casual, permetrà fer 70 viatges en 30 dies (213,50 euros per a tres zones). És un títol pensat per a l’ús ocasional del transport públic per part de grups, com ara escolars, esportius o d’altres.

La T-jove, pensada per als estudiants, també rebaixa i molt el seu preu l’any vinent. Concretament l’abonament que dóna dret a viatges il·limitats durant tres mesos costarà en el cas de les tres zones 147,55 euros, 51,65 euros menys que ara. Fins aquest mes de desembre, la T-Jove té un preu per tres zones de 199,22 euros.

El bitllet senzill puja 40 cèntims
El bitllet senzill es manté i puja de preu. En el cas de les tres zones 0,40 euros per trajecte. Actualment el bitllet senzill té un preu de 4,10 euros i passarà a costar 4,50 euros. La T-Dia també s’encareix. El títol també es manté i passa dels 16,45 euros actuals a 20,10 euros (3,65 euros més) per tres zones.

Un altre de les novetats del nou model és que tots els títols seran unipersonals i no podran ser compartits. De moment, totes les noves targetes seran de cartró com fins ara. L’ATM té intenció de desplegar el mes vinent d’abril la T-Mobilitat, que ha de posar fi a les zones tarifàries i implantar el pagament proporcional al trajecte recorregut.

El titular de Territori i Sostenibilitat va destacar ahir que aquest canvi de model, "que té com a títol estrella la T-usual", no acaba amb la nova gamma de títols presentada avui. "Anem fent passes. L’any passat vam presentar la tarifa plana metropolitana i ara anem cap a una mobilitat més sostenible en què beneficiem amb un millor preu la freqüència d’ús, simplifiquem els títols, busquem que el preu sigui proporcional a la distància recorreguda i minimitzem el frau. Tot plegat amb un doble objectiu: que hi guanyi l’usuari habitual i que cada vegada hi hagi més gent que pugi al tren, al bus i al tram del transport públic". L’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, va celebrar ahir l’acord, qualificant la proposta de "revolució tarifària" i de "canvi de paradigma" que dóna resposta a un clam ciutadà per afavorir l’ús del transport públic entre els usuaris habituals. "El gran canvi és que arriba la tarifa plana al transport públic de Barcelona" va assegurar, afegint que es vol que el títol de referència sigui la T-Usual, que per 40 euros al mes permet viatges il·limitats.

Colau va afirmar que des de l’Ajuntament de Barcelona se seguirà treballant i lluitant per augmentar la inversió en transport públic però alhora, va voler deixar clar que "avui passem a l’acció i ens assegurem que la major part de la ciutadania, la gent treballadora, la gent estudiant, la gent que ho té més difícil per arribar a final de mes tingui la reducció més gran tarifària que s’ha fet mai a la història".

Transformació
"Aquest any hem anat molt més enllà i hem dut a terme una transformació del sistema tarifari que havia estat vigent durant els darrers anys. Tot, amb l’objectiu de facilitar i impulsar un canvi d’hàbits i fidelitzar usuaris al transport públic i beneficiar als que ja ho són de forma habitual", va exposar el vicepresident de Mobilitat, Transport i Sostenibilitat de l’AMB, Antoni Poveda, assenyalant el punt d’inflexió que suposa aquest canvi de títols de transport públic. Poveda també va afirmar que "aquesta transformació no compromet la viabilitat econòmica del sistema, doncs ho hem fet de tal manera que el pressupost de l’ATM també estigui equilibrat", i va recordar també que, des de l’AMB, "estem pendents de recursos de l’Estat per poder fer front a inversions necessàries i poder continuar millorant i ampliant l’oferta de transport públic".

D’altra banda, Poveda considera aquesta transformació del sistema tarifari com un pas més per seguir facilitant a la ciutadania alternatives davant l’entrada en vigor, l’1 de gener de 2020, de la ZBE Rondes de BCN, que restringirà la circulació dels vehicles més contaminants de dilluns a divendres laborables de 7 a 20 hores. "Les rebaixes importants de preu d’alguns títols per als usuaris habituals, d’un 25%, no s’havien fet mai", ha apuntat, esperant que aquesta rebaixa també faciliti el canvi del vehicle privat al transport públic.

Publicitat
To Top