Publicitat
Terrassa

Algunes parròquies dupliquen misses per garantir les distàncies

Aquest cap de setmana algunes parròquies de Terrassa duplicaran la seva agenda d’eucaristies per garantir el protocol fixat per la crisi del coronavirus, que limita a un terç l’aforament a locals tancats. Per garantir a tots els feligresos la possibilitat de participar en els actes litúrgics, “s’ha ampliat el número de misses a la Catedral del Sant Esperit i a les parròquies de Sant Pere i a la Santa Creu”, explica el vicari episcopal de la zona pastoral del Vallès Occidental Fidel Catalan.

Els ajustos, però, poden quedar en suspens aquest matí quan el president del Gobierno, Pedro Sánchez, confirmi l’abast de les mesures relacionades amb l’activació de l’alerta per coronavirus. “Hi ha la previsió de tancament, però no podem anticipar-nos -comentava ahir Fidel Catalàn-. Al País Basc ja han tancat les parròquies, però nosaltres esperem la decisió de la Conferència Episcopal, que serà posterior a la comunicació de les mesures”.

Els darrers dies l’aigua beneïda ha desaparegut de les piques a Terrassa, s’ha suprimit el signe de la pau i els capellans es renten les mans abans i després de donar la comunió. També s’estan ventil·lan de manera extraordinària els temples per renovar l’aire.

Pel que fa a l’activitat litúrgica, al temple del Sant Esperit hi ha previst celebrar l’eucaristia habitual de les 12 del migdia i afegir una a les 13 hores. A la tarda, la missa habitual de les 8 se celebrarà amb normalitat i es programa una nova eucaristia una hora abans, a les 7 de la tarda.

A la reste de parròquies, cada rector ha ajustat l’agenda en funció dels aforaments dels seus temples. A la Sagrada Família, amb un aforament per quatre-centes persones, el rector Joan Làzaro no desdoblarà eucaristies perquè “habitualment venen poc més de cent feligresos”. L’església sí que ha decidit tancar la cripta a la celebració de misses donades les limitacions de l’espai.

A la parròquia de la Mare de Déu del Roser, a Les Fonts, diumenge es faran dues misses i no una com és habitual. La primera serà a les 12 del migdia, l’habitual, i la segona a les 7 de la tarda. El rector Carles Matilla explica que la parròquia manté l’eucaristia de tots els diumenges a les 10 del matí a Can Parellada.

Pel que fa a la reste de parròquies, la majoria mantenen les misses en horari habitual. La raó generalitzada és que normalment no s’arriba al 30 per cent de l’aforament. A Sant Josep, a Can Palet, el rector Jordi Fàbregas explicava ahir que manté la missa de dissabte a les 8 de la tarda i les dues de diumenge a les 10 del matí i a les 12 hores.

Fàbregas explica que aquests dies rep “trucades de persones angoixades per la situació, la darrera divendres a les 8 del matí”. Contrariament al que podria semblar, “la gent gran, el col·lectiu més vulnerable, és alhora el que afronta millor la situació i manifesta menys pors”.

Els capellans estan resolent l’aplicació de les restriccions en funció de les circumstàncies. Al Cementiri Vell, el rector va demanar a part de les persones que assistien a un funeral que restessin fora del temple. Bona part dels familiars, veïns i amics del difunt van anar al sepeli amb mascareta.

La mezquita, tancada
Les restriccions ja s’apliquen als oratoris de diferents confessions a la ciutat. La Comunitat Musulmana de Terrassa ha decidit suspendre totes les seves activitats i, per tant, tanca la mesquita. El temple, situat al carrer del Doctor Pearson, romandrà tancat des d’ahir i fins al 24 de març. La comunitat musulmana local ha pres la decisió seguint les recomanacions de la Comissió Islàmica d’Espanya.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top