Publicitat
Terrassa

L’Arxiu Tobella és esport

Exposició fotogràfica fins el 22 de maig

La mostra va ser inaugurada divendres passat / ALBERTO TALLÓN
Publicitat

A les classes riques els començava a agradar l’esport. Era un pas més en el procés de popularització de la pràctica esportiva que va obtenir un suport amb la recuperació dels Jocs Olímpics l’any 1896 i, sobretot, amb la celebració dels de 1900 a París. Esport era sinònim d’esforç, competició, superació, modernitat, progrés, novetat. Modernisme. L’Arxiu Tobella mostra un tresor fotogràfic dels pioners de l’esport a Terrassa en una exposició que es va inaugurar divendres passat.

Hi ha fotografies dels anys 1920 i fins i tot 1930, però també unes quantes realitzades uns anys abans, amb el segle XX despuntant. En els anys 10 es va fer la fotografia del grup de la secció excursionista de la Societat Coral Joventut Terrassenca, obra de Josep Carles Banqué. El 1908, una que va immortalitzar Domingo Baró amb el seu cavall Meteoro, imatge captada per Riba. Els visitants poden veure el pintor Joaquim Vancells a la Barata amb una cistella (per al joc de la pilota), en una fotografia presa el 1895. D’aquest mateix any data una imatge del Frontó Terrassenc. Els nens del primer equip de bàsquet de l’Escola Vallparadís van posar amb mirada atenta per a la càmera el 1913. Quatre anys després va ser presa la foto de Pere Vives, jugador del Terrassa FC.
El primer partit de hockey jugat a Terrassa es va disputar el 1912 i l’exposició mostra una imatge del Lawn Hoquei Club Calassanci en aquell moment. El fotògraf Antoni Jover Aurell va plasmar amb la seva càmera la cursa ciclista que es va disputar al Passeig el 1912. i la signatura de F. Abadal/Thomas figura en la llegenda que acompanya una imatge d’una altra cursa ciclista, celebrada el 1906 en el velòdrom d’Sports Egara.

En “Modernisme i esport. Dels pioners a la pràctica popular”, l’arxiu ha recuperat les primeres fotos de cada disciplina esportiva per ensenyar els pioners que van començar a popularitzar el ciclisme, el futbol, el hockey, el bàsquet, el tenis, fins i tot l’excursionisme potenciat pels corrents higienistes. L’exposició connecta l’espectador amb aquell temps en què es van generar modalitats ara ja assimilades com a passatemps, exercici de salut i desplegament de passions. Llavors, van ser embrió engendrat per l’adaptació d’antics jocs tradicionals de lleure, la difusió provocada pel contacte de les classes altes amb enginyers i tècnics estrangers i l’assumpció de nous valors “moderns”.

Els obrers estaven exclosos, refugiats en el seu teatre, el cant coral, els jocs de taula, però pocs anys després van convertir el futbol, el frontó i la boxa en esports de masses. L’exposició estarà oberta fins el 22 de maig. Es pot visitar de dimarts a dissabte, de 18.30 a 20.30 hores.

Publicitat
L’Arxiu Tobella és esport
To Top