Publicitat
Terrassa

Gent gran cap a la normalitat social

Els col·lectius demanen reprendre activitats als centres i casals cívics

Usuaris d'una residència a la Plaça Vella / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Parlen  de “malestar” i del sofriment de solitud. I exigeixen que totes les activitats en els equipaments públics es reprenguin al setembre. La Federació d’Associacions de Gent Gran de Terrassa clama per la tornada a la normalitat en els centres cívics, de manera anàloga a l’experimentada en altres àmbits, com el cultural o l’esportiu.

“El col·lectiu de persones grans ha estat el que més ha patit durant tot aquest temps, i no només per l’elevat nombre de defuncions”, recorda la federació en una nota que ha fet pública després d’una reunió celebrada el 14 de maig . “La gent gran ha respectat les normes de seguretat dictades per les autoritats sanitàries. Ens hem quedat a casa, moltes vegades sols. No hem participat en esdeveniments al carrer”, destaca l’entitat. I ara què? Ara, quan és produeix el retorn a la normalitat en molts àmbits de la societat, “ens continua retardant l’aplicació de mesures que, també a la gent gran, permetin tornar a la normalitat”. I amb més raó, diuen, si és té en compte que moltes persones grans ja s’han vacunat contra el coronavirus.

“Exigim que no es retardi l’inici de la normalització a casals cívics de la Generalitat i centres cívics de l’Ajuntament”, subratlla el col·lectiu, que demana una reanudació dels actes “de manera coordinada” i assenyala que “durant tot aquest temps el nombre de persones grans que està patint la solitud no volguda ha augmentat molt i això no pot continuar així”.

 

Els tràmits

Les reclamacions de la federació no s’aturen en la realització d’activitats formatives, esportives, de lleure o culturals. També es refereixen als tràmits imprescindibles: “Demanem també que és recobri la normalitat en les dependències municipals: haver de fer gestions només per via informàtica està creant molts problemes a la gent gran”, indica la federació, que expressa el seu malestar pels retards en la normalització de la situació “un cop és va aconseguint el control de la situació sanitària” i exigeix reprendre activitats al setembre.

El sentiment d’indignació potser és el més estès, però els responsables del col·lectiu prefereixen la contenció, sense menysprear la queixa, i parlen d’una resignació obligada que neix de la incredulitat. De veure, per exemple, “com s’obren uns certs centres i activitats” i es duen a terme experiments i proves sanitàries com en l’àmbit dels concerts de música, mentre les persones grans “segueixen tancades i espantades”, posa en relleu Rafael Casals, secretari de la Federació d’Associacions de Gent Gran de Terrassa. L’estiu està molt a la vora i les entitats saben que abans de l’agost serà difícil veure canvis rellevants en la situació, però la mirada està posada al setembre, amb l’inici d’un curs escolar que moltes persones grans esperen s’equipari a un nou rumb per al seu col·lectiu, tan castigat per aquesta insòlita crisi en moltes vessants. “Així ho esperen els directors dels centres, com ens han dit, tot i que sembla clar que la solució no depèn d’ells”, sosté Rafael Casals. “Si tots ens vacunem, no hi haurà excuses”, destaca.

L’Ajuntament està pendent de les directrius de les autoritats sanitàries per obrir les portes dels centres a una activitat normalitzada que substitueixi a poc a poc les fórmules telemàtiques o els pocs actes presencials que es duen a terme a l’aire lliure, amb formats limitats de no més de sis persones. “Esperem que la normativa canviï en breu”, assenyala Mónica Polo, regidora de Salut i Gent Gran. No es pot aventurar res, però sembla molt probable que les restriccions es relaxin a partir del pròxim diumenge.

El Consistori està en contacte permanent amb les associacions i Polo assegura que l’administració entén les necessitats, les ganes de molts de tornar a veure als seus companys, de relacionar-se amb ells, de fer coses. Però no queda altra opció que esperar: “Cal aguantar una mica més, tot i que sabem que és molt difícil demanar-ho. Acompanyarem les persones grans en tot el que puguem, però hem de donar tranquil·litat i demanar que no s’abaixi la guàrdia”, apunta la regidora, que demana paciència perquè “estem veient la llum al final del túnel”.

El govern municipal està preparat, diu, per a adaptar-se a les modificacions que estableixi la Generalitat en matèria de restriccions, però adverteix que els programes d’activitats telemàtiques que es duen a terme ara hauran d’acabar abans que es posin en marxa altres plans, aquest més pròxims al que era habitual abans de la irrupció de la pandèmia. Després, al setembre, ja es veurà. “Tornarà la normalitat, ja mateix”, subratlla Mónica Polo

Noves tecnologies

Es fan tallers i de les 436 persones que es van apuntar a activitats de lectura, idiomes, memòria o tai-chi en el programa Activa +60, 114 han pogut inscriure’s, integrades en 17 grups amb una mitjana d’edat de 71 anys. Si alguna lliçó positiva es pot extreure d’aquesta crisi quant a la capacitat d’adaptació de la gent gran és, a més del seu aguant, l’assimilació de les noves tecnologies que molts han demostrat. Ho recalca Polo en recordar que la inscripció a aquest programa, paradigma de com ens ha canviat la pandèmia quant a les maneres de relacionar-nos, s’efectuava per una aplicació de missatgeria instantània.

Manuel Tórtola, actiu membre de la Marea Pensionista i del Consell de la Gent Gran de Terrassa, llança un missatge de cautela: “Sabem que les autoritats estan treballant en la normalització de la situació i d’això parlem en les reunions dels consells de la gent gran. És necessària aquesta normalització, però crec que la represa dels tallers i altres activitats ha de fer-se a poc a poc. No es poden obrir els centres de cop, sinó de manera progressiva. Amb determinació, però amb prudència. Tots desitgem tornar a la situació d’abans, però molts tenim por”.

Tot serà com era? Segurament no del tot, almenys en els primers mesos: “Molts creiem que la mascareta sanitària ha arribat per quedar-se i que molts la continuarem portant encara que el seu ús deixi de ser obligatori. Ens haurem acostumat i considerarem que no costa res posar-la-hi en determinats llocs”. A Terrassa hi ha 37.836 persones amb 65 anys   d’edat o més.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Gent gran cap a la normalitat social
To Top