Publicitat
Terrassa

La nova normalitat dels casals d’estiu

Les 32 entitats i escoles de Terrassa que han ofert casals d’estiu enguany han sabut adaptar-se a la situació generada per la pandèmia

Casal d'estiu de l'esplai Can Palet / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Queden dies perquè els casals d’estiu, que es duen a terme durant juny i juliol, s’acabin a la majoria d’entitats i escoles de Terrassa. Tot i la pandèmia, alguns d’ells han batut rècords pel que fa a infants que hi han pres part. Enguany, 32 entitats i escoles dels set districtes de Terrassa han organitzat campus d’estiu amb un fort potencial en les activitats pensades per fer a l’aire lliure. Ja és el segon any consecutiu amb la Covid. Tot i que encara no ha tornat la normalitat al 100%, els infants no han deixat de participar en els campus d’estiu.

Per exemple, l’Associació Educativa de Can Palet, que enguany ha organitzat tres casals d’estiu juntament amb l’Escola President Salvans, ha reunit un total de 160 nens i nenes, que s’han distribuït en grups bombolla de 10 infants. L’escola Petit Estel-La Nova n’ha acollit 80, amb un important focus en les activitats a l’aire lliure que faciliten les mateixes instal·lacions del centre, com pistes de pàdel, piscina i àrees de joc a l’exterior.

Protocols anticovid

Les escoles i entitats, però, han de complir amb uns protocols designats per la Direcció General de Joventut de la Generalitat de Catalunya per controlar la Covid. Entre les mesures imposades destaca distribuir els nens i nenes en grups bombolla de màxim 24 infants i no barrejar-los entre ells, mentre que l’any passat la normativa fixava que no podien superar els 10 infants per grup. Enguany, l’Associació Educativa de Can Palet i el Club Egara divideixen els infants en grups de 10, i d’altres, com l’Escola Petit-Estel La Nova, entre 20 i 24. Els nens i nenes també han de tenir la mascareta posada en tot moment i desinfectar-se les mans amb gel hidroalcohòlic, i els centres que facin activitats d’interior han de mantenir una ventilació constant.

Les mesures, però, no inclouen la realització de tests d’antígens ni PCR a infants o monitors per assistir al casal, només en cas de marxar de colònies i conviure tots junts sense distàncies. Tot i això, tampoc es barregen els infants a l’hora de desplaçar-se amb autocar o estar a la mateixa casa de colònies, ja que se segueixen respectant els grups bombolla.

Prop de 200 tests d’antígens per marxar

El casal d’estiu de tres setmanes que organitza l’Associació Educativa de Can Palet ha marxat aquesta setmana de colònies, i per tant, abans de partir s’han realitzat tests d’antígens a tots els infants i monitors.

La Fundació Educativa Terrassa ha estat l’encarregada de dur a terme els tests preventius, tant a Can Palet com a l’Esplai de Ca n’Anglada, que també ha marxat de colònies aquesta setmana. En total, la Fundació va efectuar tests a prop de 200 persones aquest passat dilluns, just el dia que la Generalitat va autoritzar que els participants d’esplais es poguessin fer tests d’antígens de manera gratuïta a les farmàcies. L’anunci, però, va arribar massa tard per aquests dos esplais, que van marxar el mateix dia de colònies i ja ho tenien tot organitzat.

Clara Escorihuela, monitora

“És necessari perquè els nens facin vincles”

La Clara és monitora responsable des de fa set anys del campus d’estiu de l’Escola Petit Estel-La Nova, i està a càrrec de grups alternats d’uns 20-24 nens i nenes. No han tingut cap cas positiu dins del casal, per tant no s’ha hagut de confinar cap grup. L’escola potencia les activitats a l’aire lliure, però moltes es fan dins del campus. Tots i l’augment de contagis per la Covid, la Clara no dubtava de la realització dels casals: “Sempre havíem valorat la idea de fer casals d’estiu, perquè és una oportunitat molt bona i necessària per als nens i nenes per establir vincles entre ells mentre juguen i fan activitats variades”.

Arnau Jiménez, monitor

“Ens hem adaptat molt bé a la nova situació”

L’Arnau, director i monitor del casal de tres setmanes de l’Associació Educativa de Can Palet, afronta la situació amb positivitat: “Ens hem adaptat molt bé”. L’Esplai ha organitzat el casal d’estiu a l’Escola President Salvans, amb 160 infants distribuïts en grups de 10, seguint el protocol dels grups bombolla. Els casos positius, però, han dificultat la continuïtat de les activitats. Durant els dos primers dies de casal, dos monitors i dos infants van donar positiu, i van haver de confinar 60 infants. Les colònies que es fan cada any, però, s’estan duent a terme aquesta setmana, amb la realització prèvia de tests d’antígens.

Ariadna Folch, directora

“En cas d’un positiu confinem tan sols un grup”

L’Ariadna és directora del casal de 5 setmanes de l’Associació Educativa de Can Palet i està a càrrec de 6 grups bombolla, d’entre 10 i 20 infants per grup. Un dels grups, però, està confinat per un cas positiu, circumstància que els ha succeït per primer cop des de l’inici del casal a finals de juny. “Ens ha anat molt bé la normativa, perquè així en cas d’un positiu només hem de confinar un grup bombolla i la resta poden continuar el casal”. L’Ariadna està molt contenta: “Després de tota l’època de restriccions, tant d’aquest any com del passat, que els infants puguin gaudir d’activitats de lleure em sembla primordial i fantàstic”.

Esther Ardite, mare

“Estic molt tranquil·la, està molt controlat”

L’Esther porta la seva filla, la Marta, a casals d’estiu des de fa vuit anys. Des de fa uns quatre, la Marta va al Club Egara, on fan moltes activitats a l’aire lliure, fet que tranquil·litza a l’Ester: “Estic molt tranquil·la perquè sé que al Club controlen molt, no hi ha hagut cap cas positiu i els nens estan molt habituats a les mesures d’higiene”. Des de l’any passat, amb plena pandèmia, El Club Egara envia a tots els pares i mares uns informes sobre les mesures de prevenció i els protocols que seguiran en cas d’algun cas positiu. L’Ester està contenta que la seva filla pugui gaudir del casal, que “li encanta, és el que més li agrada de l’estiu”.

Casals molt variats

Casals esportius

Per totes aquelles famílies que no volien que els seus fills perdessin el ritme d’activitat física durant l’estiu, Terrassa ha ofert una àmplia varietat de casals enfocats en reforçar la psicomotricitat i el treball en equip. Els centres que organitzen casals enfocats en l’esport són el CN Terrassa, el Centre Excursionista de Terrassa i el Terrassasports, entre d’altres.

Casals en anglès

Alguns centres de la ciutat han apostat perquè tots els nens i nenes que ho desitgin s’endinsin en una aventura immersiva en nous idiomes, especialment en l’anglès. Les acadèmies Salt Idiomes, FIAC i UP Language School, entre d’altres, han potenciat l’aprenentatge dels infants amb la combinació de l’anglès i activitats de lleure.

Casals de robòtica i tecnologia

La innovació tecnològica és un tema interessant a explorar pels nens i nenes de Terrassa que vulguin potenciar el seu vessant creativa i conèixer la naturalesa dels robots i aparells electrònics, així com aprendre a construir-ne. El Centre Educatiu Play & Learn ha ofert el LEGO Education ROBOTIX, que ha convidat a tothom a deixar-se endur pels últims descobriments tecnològics.

Casals artístics

La música, la pintura i el ball són disciplines artístiques que fomenten la creativitat dels infants. L’Aula de Música de Terrassa, l’Escola d’expressió artística El Traç i el LAB ART, de la Casa Baumann, han ofert una varietat d’activitats artístiques per fer florir la imaginació.

Dos programes d’ajut al lleure

El programa Estiu+, creat l’any passat per l’Ajuntament, consistia a incrementar en un 10% les places dels casals d’estiu (fins a 3.000) i oferir més beques. L’Ajuntament va destinar 700.000 euros a Estiu+: 320.000 van ser per les entitats organitzadores i 380.000 pels ajuts per assistència. Enguany, l’Ajuntament ha continuat amb Estiu+ i hi ha invertit 1,5 milions d’euros. Ha creat la iniciativa “Emociona’t”, que ofereix 2.400 places als casals d’estiu de Terrassa, 300 de les quals estan destinades a persones amb capacitats diverses.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La nova normalitat dels casals d’estiu
To Top