Publicitat
Terrassa

La telegestió evitarà inundacions al pàrquing del portal de Sant Roc

El sistema de recollida i bombeig de les aigües residuals del portal de Sant Roc falla i podria provocar inundacions. L’Ajuntament invertirà 15 mil euros en un equip de telegestió que alertarà en temps real de qualsevol incidència

L’Ajuntament de Terrassa i Astasa van acordar tancar el pàrquing del portal de Sant Roc l’1 d’agost de 2019 i avançar el final de la concessió / Alberto Tallón

L’Ajuntament de Terrassa ja disposa de la memòria de les obres que permetran actuar de manera preventiva al pàrquing del portal de Sant Roc per evitar que es produeixin inundacions en dies de pluges o forts aiguats. L’actuació passa per la instal·lació d’un sistema de telegestió i adequació del sistema de bombeig de les aigües freàtiques.

A la planta -3 de l’aparcament del portal de Sant Roc, en el tram més pròxim a la rambla d’Ègara, se situa un pou que recull les aigües del subsòl que canalitza la xarxa de sanejament del propi pàrquing. Un sistema de dues bombes impulsa aquestes aigües des del pou fins al col·lector de la Rambla.

En aquest moment, el sistema que controla els nivells d’aigua del pou mitjançant un mecanisme de boies no funciona de manera correcta, cosa que ha aixecat la veu d’alarma. En cas de pluges intenses que incrementin el cabal de les aigües freàtiques, es produeixi un tall elèctric o bé fallin les bombes de buidatge, “l’única manera de detectar la incidència és mitjançant una inspecció directa”, conclou la memòria. Si no es fa “en els dies immediats a l’incident, l’aparcament pot inundar-se”, conclou.

1970: Aparcamientos Subterráneos de Terrassa (Astasa) signa la concessió del pàrquing per 50 anys

De manera preventiva, es preveu la instal·lació d’un sistema de telegestió, a banda de la renovació del sistema elèctric i la substitució del quadre de maniobres de les bombes de buidatge.

Avís en temps real

La instal·lació de telegestió transmetrà informació en temps real de qualsevol incidència que es detecti. Avisarà de l’aturada de qualsevol de les bombes de buidatge i també de la pujada del nivell d’aigua, quan aquest superi els nivells màxims de les bombes.

Els avisos els rebrà el Servei d’Espais Verds i Biodiversitat Urbana de l’Ajuntament de Terrassa, a través d’un router que s’instal·larà a la planta -1 de l’aparcament per garantir la cobertura de telefonia mòbil per a la targeta SIM. El personal del servei s’encarrega actualment de fer les inspeccions periòdiques de l’equip d’evacuació d’aigües freàtiques de l’aparcament del portal de Sant Roc. Els tècnics hi fan inspeccions presencials un mínim de dos cops per setmana per verificar el correcte funcionament dels equips. En aquestes visites, els funcionaris regulen el programador de les bombes perquè s’ajusti als diferents cabals que rep en cada moment.

2019: Els problemes d’estructura del pàrquing precipiten el final de la concessió

El sistema de telegestió, a banda de detectar de manera preventiva qualsevol incidència en el sistema i informar-ne en temps real, permetrà reduir les visites presencials a la instal·lació.
El pressupost de reparació del sistema de bombeig d’aigües freàtiques i la instal·lació d’un sistema de telegestió costarà 15.648,31 euros. Els treballs d’execució tindran una durada aproximada d’un mes.

Les aigües freàtiques de l’aparcament del portal de Sant Roc han estat un hàndicap en la gestió de l’equipament.

Durant els anys de la concessió a Astasa, que va gestionar l’aparcament des de 1970, es van fer diverses intervencions per evitar les filtracions d’aigua.

A la memòria de les obres que ara es duran a terme, la sala de sistemes de bombeig es manté a l’extrem oest de l’aparcament, a l’altura de la Rambla, i la sala de control elèctric continua a l’altura del carrer de la Cisterna.

Un seguit d’obres structurals

L’aparcament del portal de Sant Roc ha estat sotmès a diverses intervencions per reforçar l’estructura de l’equipament. L’any 2009, es van detectar importants assentaments a les lloses superiors de les plantes -2 i -3 i la concessionària Astasa va dur a terme unes obres de reforç estructural. Els assentaments eren evidents per als usuaris de l’aparcament, que es caracteritzava pels seus terres i sostres ondulants. El novembre de 2019, un cop Astasa havia lliurat les claus del pàrquing a l’Ajuntament, i el març de 2020, ja formalitzat el lliurament de la possessió, l’Ajuntament va reparar un tram de la coberta a l’altura de la Rambla i un altre a la del carrer de la Cisterna. També va col·locar puntals a la zona central de la seva coberta.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
La telegestió evitarà inundacions al pàrquing del portal de Sant Roc
To Top