Publicitat
Terrassa

Manel Marquez: “Cal un nou espai de seguretat que garanteixi la coexistència pacífica”

Manel Marquez, historiador local/ Nebridi Aróztegui

Doctor en història política i social comparada. Defensa que la guerra és la última forma de fer política

La història explica la invasió d’Ucraïna per part de Russia?

El segle XX ha estat molt violent i l’escenari dels grans conflictes ha estat Europa, amb la Primera i la Segona Guerra Mundial. Aquesta amb 50 milions de morts i un conflicte que va arrossegar la resta del món. Però quan acaba una guerra, cal buscar una solució de coexistència.

Una coexistència que acaba de saltar pels aires a Ucraïna.

Al final de la Segona Guerra Mundial es van crear les NUU, el Consell de Seguretat i multitud de tractats que havien de garantir la pau, però no ha estat així. Avui la meitat dels països de l’OTAN són de l’antiga òrbita soviètica… Ara, amb la guerra d’Ucraïna s’han destruït els espais de relació, de consens i de garantia mútua.

Amb perspectiva històrica, després de la invassió d’Ucraïna hi ha risc real d’una Tercera Guerra Mundial?

Si no es creen espais d’acord entre les grans potències, fórmules de coexistència que donin seguretat a els EUA, Europa, la Xina i Rússia, el risc hi serà. La situació és complicada, el món es reorganitza i cal un nou espai de seguretat que garanteixi una coexistència pacífica.

Durant la invasió s’ha utilitzat l’amenaça nuclear com a eina política. Veu real la possibilitat d’un atac nuclear?
Sincerament, si no hi ha acord no estem lliures d’aquest risc. Per això és tan important un acord multilateral que garanteixi la pau.

La guerra ha atiat el nacionalisme dels ucraïnesos i el sentiment anti rus. Ucraïna va ser un dels fundadors de l’URSS. Què ha passat?

Doncs moltes coses, però una va ser la industrialització accelerada de l’URSS, que va deixar fora la rural Ucraïna. Amb la caiguda del mur de Berlín i la independència, va créixer el sentiment nacionalista i es van consolidar les dues ànimes del país, la russòfona i la ucraïnesa. Ara, l’arribada al poder de governs neoliberals i la voluntat del país de voler incorporar-se al món occidental ha posat el perill aquest equilibri.

Quina creu que serà la sortida al conflicte?
La guerra és l’última forma de fer política. En aquest moment els EUA són la gran potència militar, però el món és multipolar. Des de la caiguda del mur de Berlín s’han anat fent saltar pels aires els mecanismes de seguretat i de garantia mútua. Per això som on estem ara. De manera que toca reconstruir espais de seguretat i de relació
si volem un nou ordre internacional que blindi nous conflictes globals.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top