Publicitat
Terrassa

Mai és massa tard per estudiar

Els terrassencs tenen predilecció per formar-se un cop passats els 55 anys. A la nostra ciutat, els cursos que més atrauen l’atenció són idiomes, informàtica i les assignatures d’humanitats. El factor social de les classes es valora especialment

Estudiants d'informàtica a l'Escola de la Llar / Alberto Tallón

L’amor pels estudis no té edat, i tampoc la dedicació que un hi posa, si és té clar que mai és massa tard per estudiar de nou. L’oferta formativa de la nostra ciutat és àmplia: hi ha cursos pensats per a persones de més de 55 anys, sense requisits d’entrada ni límit d’edat, ja que el factor important és aprendre i gaudir. Així com l’educació fins als 16 anys és obligatòria, les persones que estudien passats els 55 ho fan perquè realment estan motivats.

El factor social també es valora.“A classe aprenen i creen un grup d’amics amb qui comparteixen estones”, explica la Beatriz Escribano, coordinadora del Diploma Sènior en Ciència, Tecnologia i Societat de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual de Terrassa (ESEIAAT). El diploma no entra dins de la formació universitària, sinó que està pensat per a majors de 55 anys que vulguin aprofundir en diferents matèries i obtenir un coneixement transversal.

“Cada alumne participa i s’enriqueix l’experiència d’aprenentatge”, afegeix Escribano. Actualment, el diploma compta amb 214 estudiants matriculats entre totes les assignatures, i 54 alumnes matriculats de curs sencer. El curs vol aprofundir en 3 branques purament terrassenques: el cinema, el jazz i la salut, i compta amb professors de l’ESCAC, de la Nova Jazz Cava, els Amics de les Arts i l’Institut del Teatre i de l’escola d’infermeria, la Mútua i el Consorci Sanitari de Terrassa.

Les escoles d’adults són un altre punt d’atracció pels terrassencs. A Terrassa, 2370 alumnes cursen especialitats en aquests centres, segons el Consell Escolar Municipal. El rang d’edat varia depenent dels cursos. Un cop passada la cinquantena, els alumnes tenen una clara tria cap als idiomes i la informàtica. Les escoles d’adults també imparteixen cursos d’accés a cicles formatius i a la universitat, però aquests van molt més demandats per població des dels 16 fins als 26 anys. A l’escola La Llar hi ha un total de 102 alumnes que estudien català, dels quals 72 són dones i 30 homes. Pel que fa a la informàtica, el curs de l’escola compta amb 57 alumnes, dels quals 43 són dones i 14 homes. Un 85%, a més, són terrassencs i terrassenques de més de 55 anys.

“En tots els cursos que tenim hi ha molta més demanda de dones que d’homes, especialment després de jubilar-se”, explica en Joan Carles Bell, director de l’escola la Llar i professor d’Informàtica. La tendència es repeteix en tots els cursos de les 5 escoles d’adults de Terrassa.

Testimonis

Gemma Nadal, 59 anys 

“Estudies per gaudir i aprens una mica de tot”

La Gemma va estudiar fins a 3r de BUP, i després va deixar-ho per posar-se a treballar en una llibreria. Un cop ja jubilada, va trobar l’oportunitat de poder tornar a estudiar sense necessitat d’un títol previ. “Vaig apuntar-me al Diploma Sènior de l’ESEIAAT per aprendre una mica de tot, tant d’humanitats com de ciències. El fet de poder tornar a estudiar és fantàstic”, especifica la Gemma. Les assignatures que més li agraden són Història contemporània i Literatura catalana, i gaudeix de triar estudiar-les i no haver-ho de fer per obligació. Comenta que la part social del grup és fonamental, un 50-50.

Josep Malapeira, 66 anys

“Gràcies a l’escola ja sé escriure en català”

De jove, en Josep compaginava la formació universitària d’enginyer industrial amb la feina en una empresa de dibuix lineal, fins que es va posar a treballar en una multinacional. Ell és catalano-parlant i es relaciona en català a casa seva i amb amics, però pel context de l’època, la seva educació havia estat exclusivament en castellà. Per aquest motiu, des de la seva jubilació amb 63 anys, en Josep i la seva dona van apuntar-se a català per aprendre a escriure en la seva llengua. Actualment, cursen el B2 de català a l’escola La Llar. “M’agrada estudiar i vull mantenir la ment ocupada”, explica en Josep.

Enriqueta Moreta, 79 anys

“Volia aprendre a posar música a les fotos”

L’Enriqueta ha nascut i viscut els seus gairebé 80 anys a Terrassa, des de sempre amb moltes ganes d’aprendre i formar-se. Després de l’etapa escolar, que la va endinsar en el món del comerç i la borsa, l’Enriqueta es va posar a treballar al despatx de l’empresa terrassenca Torredemer, fins que aquesta va tancar. L’Enriqueta, però, seguia tenint inquietuds, i va decidir apuntar-se al curs d’informàtica de l’Escola La Llar per aprendre a fer vídeos. “Volia aprendre a posar música a les fotos que tenia dels meus viatges pel món”, comenta. Fa 7 anys que hi estudia, i les seves ganes d’aprendre van a més.

Miquel Font, 62 anys

“No hi ha edat per estudiar a la universitat”

El seu somni sempre havia estat ser arqueòleg, però davant les sortides nul·les que oferia la carrera en aquell moment, va estudiar econòmiques. Després de treballar en una multinacional farmacèutica tota la vida, va aprofitar la seva prejubilació per dedicar-se a la seva afició. Actualment, en Miquel estudia a la Universitat Autònoma de Barcelona assignatures d’Història i Arqueologia, i l’any vinent vol fer-ne també d’Història de l’Art. “Ho faig com a hobby i sóc dels millors de la classe. Conec molta gent de més de 55 anys que estudia a la universitat el que realment li agrada”, expressa en Miquel.

Un ventall per escollir

Terrassa ofereix un ampli ventall de cursos per a persones majors de 55 anys que vulguin formar-se en diferents matèries, amb preus econòmics.

Idiomes
Els idiomes obren noves portes i ajuden a fer treballar la ment. El català i el castellà són un gran atractiu pels terrassencs. A les escoles d’adults de la ciutat hi ha 309 alumnes per català, i 395 per castellà. L’anglès, però guanya: 411 alumnes en cursen, i uns 27 cursen francès.

Informàtica
Les noves tecnologies estan a l’ordre del dia i l’edat no és una excusa per ser tot un crack de la informàtica. Per això, el curs COMPETIC a les escoles d’adults de Terrassa reuneix 322 alumnes, i no tanca les portes a cap edat.

Cuina
Idear noves receptes per sorprendre els amics i familiars mai és mala idea. Aprendre amb un curs i compartir ingredients amb companys és possible a les escoles d’adults, que reuneixen un gran volum de gent major de 50 anys.

Pintura i art
Explorar la vessant més artística de cadascú és un repte, i és possible amb els cursos de les escoles d’adults. Es pot aprendre dels grans mestres i idear creacions pròpies.

Formació transversal
Si un es vol formar sobre ciència, tecnologia i humanitats, el Diploma Sènior de l’ESEIAAT ofereix coneixements transversals i possibilitat d’aprendre de professors i companys.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top