Publicitat
Terrassa

Cruïlles icòniques per pacificar el trànsit

Un projecte dissenya els accessos a la nova àrea de vianants del centre: vuit portes que incorporen espais d’estada, elements icònics i vegetació com a distintiu de la zona on la ciutadania té preferència sobre el cotxe

Imatge virtual de l’accés a l’illa de vianants al capdamunt del carrer de la Font Vella / indi arquitectura

L’àrea de vianants ja té una façana emblemàtica a la ciutat. L’Ajuntament de Terrassa ha aprovat el projecte executiu que dissenya els nous accessos a la zona amb trànsit restringit, vuit punts que identificaran l’arribada a aquest espai al centre de la ciutat, on l’àrea de vianants ha doblat la seva superfície. L’actuació s’executarà abans de 2024 amb fons europeus i ho farà en paral·lel a altres projectes de pacificació del trànsit previstos als barris de la ciutat.

“Remodelarem cruïlles a tota la ciutat per millorar l’accessibilitat i pacificar el trànsit –explica la tinenta d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Lluïsa Melgares. Ho farem amb elements distintius com el paviment, elements físics i psicològics que permetran identificar-les”. Els cartells no sempre funcionen i l’urbanisme explora noves fórmules “per comunicar que entrem a una zona pacificada”.

Aquest primer projecte es concentra als punts d’accés a la zona urbana d’atmosfera protegida (ZUAP), concretament a les vuit cruïlles que marquen l’entrada a la nova àrea de vianants del centre.

Els punts de la intervenció són a la plaça de la Creu Gran; al carrer del Teatre cantonada amb el carrer de la Rasa; al carrer de Sant Pau amb Bernat de l’Om; a la cruïlla de la Font Vella amb el carrer del Passeig; al passeig del Compte d’Ègara cantonada amb el carrer de Garcia Humet; al carrer del Col·legi amb Doctor Cabanes i al carrer de l’Era amb Col·legi.

La solució que proposa el projecte per a les vuit portes implica ampliar les voreres de les cruïlles tot l’ample del carrer, creant una plataforma plana amb llambordins de color vermell, el paviment que ja caracteritza la zona de vianants.

La cruïlla de la plaça de la Creu Gran amb el carrer de la Creu Gran, una de les portes a l’illa de vianants que es reurbanitzarà /Nebridi Aróztegui

Els llambordins vermells marcaran la fontera entre la calçada i la zona de vianants. Per garantir el pas dels veïns, la càrrega i descàrrega o els serveis d’emergències, s’instal·larà un bordó en forma de rampa. Als vuit punts, les portes convidaran a reduir la velocitat.

Per aconseguir-ho es preveu la instal·lació de bancs, creant espais d’estada, i línies de vegetació d’una alçada entre 1 metre i 1,5 metres que marcaran la frontera entre el carril de circulació i l’espai per als vianants.
El projecte planteja la presència d’un arbre icònic a cada porta. En funció de la mida dels accessos, s’ha proposat la plantació d’un roure als carrers de més amplada i un xiprer als més petits. En ambdós casos, els arbres estarien envoltats de bancs, generant un espai de confort.

La proposta dona un tractament particular a cada cruïlla, en funció de la seva dimensió, i contempla la incorporació d’aparcaments de bicicletes com a peça addicional per delimitar el pas restringit de vehicles.

Els Next Generation

La urbanització d’aquestes vuit cruïlles és un exemple de com l’arribada dels fons Next Generation permetran a la ciutat fer un salt d’anys en l’execució d’inversions.

Els Next Generation ha aprovat el projecte de mobilitat presentat per Terrassa. El paquet econòmic destinat a obres d’accessibilitat finançarà les portes de l’àrea de vianants. Està previst executar-les abans de 2023.

L’Ajuntament reservava 750 mil euros per accessibilitat aquest 2022 que s’han vist superats pels Next Generation. La injecció de recursos europeus permetrà executar, també el 2023, un gran paquet d’obres escampades per tota la ciutat. Inclouen la pacificació de 38 cruïlles (amb la incorporació d’elements de jardineria), 100 passos de vianants, l’ampliació de voreres i altres projectes per a la millora de l’accessibilitat i la pacificació del trànsit.

Carrer del Teatre, cantonada amb La Rasa. És una de les vuit portes que es modificaran/ Nebridi Aróztegui

Un projecte que juga amb les percepcions

La proposta de les cruïlles d’accés a l’àrea de vianants fa de les percepcions l’element motor d’aquestes portes. L’equip redactor, format pels arquitectes Anna Bullich i Rafael Hernández, d’Indi Arquitectura, està especialitzat en arquitectura saludable i emocional.

Pel que fa a la percepció visual, als 7 metres de recorregut per travessar-les, elements visuals com la vegetació, els arbres i les zones d’estada estimulen la visió perifèrica i transmeten la idea que s’està accedint a un espai on el cotxe ja no és el protagonista.

Aquesta frontera també afecta a la percepció auditiva, donat que la presència restringida dels vehicles redueix el soroll aeri i el d’impacte.

Hi ha una tercera dimensió de les percepcions, la sinestèsica, que fa referència a la globalitat de les sensacions. Les cruïlles d’accés a l’illa de vianants, però també a les cantonades de la ciutat que seran més accessibles i que incorporaran mesures de pacificació del trànsit, incorporaran elements que faran sentir als conductors i als vianants que s’incorporen a un espai més saludable.

Cada porta-cruïlla tindrà una estètica particular i adaptada a la seva configuració. Totes estaran enllestides a finals del 2023.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Cruïlles icòniques per pacificar el trànsit
To Top