Publicitat
Terrassa

Revolució digital al campus de la UPC

El campus de la Politècnica a Terrassa es dota d’una xarxa de laboratoris d’alta gamma tecnològica

Pioners i singulars. Aquestes van ser dues paraules molt presents durant la visita que ha fet aquest matí el director de l’Escola Superior d’Enginyeries Industrial, Aeroespacial i Audiovisual (Eseiaat) del campus de la UPC Terrassa, Xavier Roca, per mostrar la nova xarxa de laboratoris de fabricació additiva, hores abans de l’inauguració oficial a càrrec del president de la Generalitat, Pere Aragonès.

La xarxa, que ocupa un espai de mil metres quadrats, està integrada per Digital Lab, el Factory Lab, el Creative Lab, l’Espace Lab i el Hub d’Innovació en Fabricació Digital a través de la càtedra UPC-HP. El passeig per cadascun d’aquests espais de recerca va permetre constatar que el campus politècnic ha fet una gran aposta tecnològica, perquè alumnat i professorat puguin desenvolupar solucions a gairebé qualsevol problema que planteja l’empresa en benefici de la societat.

Són laboratoris equipats amb tecnologia d’alta gamma que han reemplaçat la maquinària tèxtil que encara es preservava en les àmplies naus modernistes concebudes per l’arquitecte Lluís Muncunill. De tots els espais creats hi ha un que és la “nineta” dels ulls i aquest és el laboratori digital. El taller està equipat amb un conjunt de maquinària controlada amb un programari de disseny 3D avançat. Allí es fa disseny i la producció d’objectes virtuals i físics mitjançant la utilització de màquines de fabricació additiva (impressores 3D), de fabricació substrativa, talladores làser i fresadora CNC per a la realització de maquetes i prototips de base plàstica.

S’han pogut veure alguns exemples d’idees realitzades, des del disseny d’un article de marxandatge fins a una pròtesi de pelvis, passant per peces industrials amb una funció determinada. I és que la revolucionària tecnologia de la UPC pot fer una impressió fabricada en gairebé tota mena de materials. El director Xavier Roca ha subratllat que “l’enginyeria és cada cop més digital i hem de posar a l’abast tots els recursos perquè l’estudiant pugui tenir un camp de pràctiques que l’apropi al món empresarial”.

Roca emfatitzar que la xarxa de laboratoris del campus és “puntera i farà que els alumnes puguin assajar i tocar amb les mans el que han dissenyat. Això els fa estar més preparats per integrar-se al mercat laboral, tant si volen treballar per altri o ser emprenedors”.

La xarxa per innovar

“UPC FAB Terrassa” es compòn de quatre laboratoris i un Hub d’Innovació, que es defineix com a “xarxa de laboratoris de fabricació additiva, treball col·laboratiu i aprenentatge actiu”. Són els següents:

Digital Lab: El més punter i avançat en tecnologia disruptiva, amb impressores de fil i resina i escàner 3D. Compta amb l’última tecnologia en fabricació additiva, proporcionada per HP.

Factory Lab: És on s’hi troben les eines més “brutes” per fer la feina inicial necessària pels prototips, com en el cas d’una màquina de formigó.

Creative Lab: És el laboratori més creatiu, dedicat al disseny conceptual. Els estudiants col·laboren per arribar a un acord del disseny abans de fabricar-lo.

Space Lab: Dels laboratoris més nous. Compta amb un coixí d’aire i una bola que genera camps magnètics, com si es tractés d’un nanosatèl·lit orbitant la Terra.

Valoracions de professors i estudiants

David González, sotsdirector de l’Eseiaat: “Posem a l’abast eines de tecnologia punta”

En David González està al capdavant de l’Space Lab, un dels laboratoris més nous de la xarxa enfocat a prototips espacials. A banda d’un espai per fer classes i presentacions, compta amb un espai de seguiment i un simulador físic de nanosatèl·lits. “Amb les nostres instal·lacions posem a l’abast dels estudiants eines de tecnologia punta. La idea és que aprenguin els conceptes teòrics i aplicar-los al laboratori”, explica González, que comenta que els alumnes tenen l’oportunitat de fer una primera connexió amb les empreses per després crear prototips de productes que s’apliquen a la vida real.

Marcel Macarulla, sotsdirector d’innovació acadèmica: “Les empreses plantegen reptes i els abordem”

En Marcel Macarulla està al capdavant de la xarxa de laboratoris “UPC FAB Terrassa”, i supervisa els projectes del Factory Lab i el Hub d’Innovació en Fabricació Digital. “Fugim de l’ensenyament teòric. Les empreses ens plantegen reptes i els alumnes els aborden amb prototips que després tenen una aplicació real”, expressa Macarulla. Un dels projectes més recents ha estat una màquina de recollida de petits plàstics als restaurants , demanada per l’empresa Estrella Damm. Macarulla insisteix en el concepte de fabricació additiva, que empra tot el material i no el llença, i és més sostenible.

Alba Badia, estudiant d’Enginyeria en Tecnologies Industrials: “M’ha fet plantejar-me emprendre en un futur”

L’Alba Badia estudia 4t d’Enginyeria en Tecnologies Industrials, i ha participat en el projecte de la màquina de recollida de plàstics per Estrella Damm. Està interessada en l’àmbit espacial i és la presidenta de Cosmic Research, associació d’estudiants de la UPC que dissenya coets d’aeromodelisme. L’Alba pensa que la xarxa de laboratoris “UPC FAB Terrassa” és una oportunitat per entrar al món laboral i també per emprendre: “Quan estàs davant l’empresa, t’adones de les teves mancances i en què has de millorar. La pràctica als laboratoris m’ha fet plantejar emprendre en un futur”, diu l’Alba.

Gerard Masnou, estudiant d’Enginyeria en Tecnologies Industrials: “Es molt útil tocar el producte amb les mans”

Vé de Raimat, de Lleida, i estudia el 3er curs d’Enginyeria en Tecnologies Industrials. Gerard Masnou ja ha fet el tastet de la nova xarxa de laboratoris, en concret el de fabricació i d’impressió digital en 3D. “És un equipament d’alta tecnologia i de molta utilitat perquè et permet veure el producte que has dissenyat físicament, a les teves mans”. El Gerard explica que està interessat en la innovació, especialment en trobar solucions per fer un món més sostenible”. En aquest sentit, al·ludeix de manera concreta a reduir la contaminació que provoca la mobilitat per terra i aire.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Revolució digital al campus de la UPC
To Top