Publicitat
Antoni Sazatornil Saza medalla d'honor de la Ciutat de Terrassa Nebridi Aróztegui (8)
Terrassa

“Saza” ja és medalla de la Ciutat de Terrassa

El conegut pessebrista ha rebut el reconeixement aquest dimarts

L'alcalde, Jordi Ballart, i "Saza" durant el lliurament de la medalla / NEBRIDI ARÓZTEGUI

És un d’aquests personatges que poblen any rere any, durant dècades, el magma cultural bullent d’una ciutat com aquesta, tan volcànica en aquest àmbit, i que no sempre transcendeixen més enllà dels límits d’aquest nivell. I un reconeixement com el d’aquest dimarts és una forma, potser la millor, de posar sobre ells, i sobre el que representen, el focus institucional. Antoni Sazatornil, “Saza”, decorador, pesebrista, pintor, escultor, ha rebut aquest dimarts al saló de plens de l’Ajuntament de Terrassa la Medalla d’Honor de la Ciutat al mèrit artístic “com a prova de reconeixement per la seva trajectòria artística dedicada al món pessebrista, en benefici i projecció de la ciutat de Terrassa”.

Cabell llarg i blanc, aspecte savi, “Saza” s’ha trencat en llàgrimes en el seu breu parlament. Entre aplaudiments, ha plorat en donar les gràcies a la seva família “per haver aguantat tantes hores” sense ell, entregat a la sacrificada disciplina del pessebrisme. Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha destacat la distinció a les persones que, com “Saza”, són protagonistes d’un “recorregut exemplar” i milloren, amb el seu compromís, la ciutat dia rere dia. Ballart ha fet extensiu el reconeixement al pessebrisme terrassenc, tan singular, tan admirat, i del qual Antoni Sazatornil n’ha estat referent, esdevenint “ambaixador de Terrassa”, com ha destacat Albert Martí, secretari de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa, en la glosa de l’homenatjat.

Antoni Sazatornil Saza medalla d'honor de la Ciutat de Terrassa Nebridi Aróztegui (13)

Antoni Sazatornil durant la seva emocionada intervenció / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Nascut el 9 d’abril de 1932 a Barcelona, però terrassenc des de que comptava 5 anys, Antoni Sazatornil Ribas “va mostrar des de ben petit unes inclinades inquietuds pel món artístic que ja es reflecteixen en les assignatures plàstiques i de manualitats al desenvolupar els estudis elementals de primària”, indica l’Ajuntament, que va aprovar el passat mes de juny la concessió de la medalla a proposta de l’agrupació de pessebristes.

“Saza” va començar a fer el pessebre a casa seva i el 1942, amb 12 anys, va aconseguir per primera vegada el Primer Premi en la modalitat Infantil de Concurs de Pessebres de Terrassa i Comarca. Als 14 anys s’inicià en el món laboral, decantant-se per l’ebenisteria, i va fer estudis de Dibuix Tècnic.

Pintor

Es va graduar als 17 anys com Oficial Ebenista en l’Escola d’Arts i Oficis de Terrassa. Als 20 anys cursà estudis de Decoració i Pintura a l’Escola Massana de Barcelona i al 1953, amb 21 anys, obtení el títol de Decoració i Direcció d’Obres del Col·legi Oficial de Decoradors de Barcelona. La professió de decorador va marcar la resta de la seva vida laboral. Des de 1956 forma part de l’Agrupació de Pessebristes de Terrassa.

Antoni Sazatornil Saza medalla d'honor de la Ciutat de Terrassa Nebridi Aróztegui (16)

El saló de plens s’ha omplert durant l’acte solemne / NEBRIDI ARÓZTEGUI

Decorador, doncs, i “excel·lent pintor”, com l’ha definit també Albert Martí, tota la vida ha fet “art per a la ciutat”, segons va deixar clar ell mateix, “Saza”, en una entrevista amb aquest diari que es va publicar dissabte passat. Antoni Sazatornil, “Saza”, mestre artesà, ha viscut i treballat a França, a Tarragona, a Terrassa en diverses etapes, a Barcelona. Cisell i pinzell, creador de vida en miniatura, Antoni Sazatornil (i el pessebrisme) ja té la medalla merescuda.

FOTOS | Entrega de la Medalla de la Ciutat de Terrassa a Antoni Sazatornil “Saza”

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
“Saza” ja és medalla de la Ciutat de Terrassa
To Top