Publicitat
carrer del Montcau Alberto Tallón (3)
Terrassa

Fons europeus per canviar el trànsit a Sant Llorenç

El projecte s’ha endarrerit i els veïns el reclamen

Carrer del Montcau, un dels dos subjectes a canvis / ALBERTO TALLÓN

Canvis de sentit, més espais per a vianants i noves places d’estacionament. Aquests són els tres pilars del projecte de transformació del trànsit al barri de Sant Llorenç que els veïns i l’Ajuntament de Terrassa van pactar i que encara no s’ha implantat. El pla porta gairebé un any de retard, però l’associació veïnal insisteix que es posi en marxa i el Consistori egarenc assegura que la modificació es durà a terme l’any que ve amb el finançament dels fons europeus Next Generation.

La principal novetat del pla radica en la conversió de dos carrers, el del Montcau i el del Cavall Bernat, en vials de sentit únic per afavorir la fluïdesa de vehicles. En el cas del primer carrer, consisteix en la transformació del carrer del Montcau en via de sentit únic cap a l’avinguda del Vallès, alteració de circulació que permetrà guanyar una línia d’aparcament en bateria en un barri que no està sobrat precisament de llocs d’estacionament de vehicles.

Amb la reforma proposada, aquest carrer disposarà d’aparcament a costat i costat (4,5 metres per flanc) i calçada de 5,9 metres per a la circulació, en un tram. En un altre, el carril de circulació tindrà cinc metres d’amplària i l’aparcament en bateria, cinc metres en un costat.

Ampliació

El carrer del Cavall Bernat serà també d’un sol sentit amb les noves mesures: en el seu cas, cap a la carretera de Castellar. L’Ajuntament destaca que aquesta segona modificació afavorirà l’ampliació del passadís de vianants en tot el carrer, “fet que millorarà la seguretat en els desplaçaments entorn de l’escola Goya”. El passadís, de 2,3 metres, estarà al costat de la zona d’aparcament en línia en un costat del carrer. Això, pel que fa a un tram. En un altre, s’alternarà l’estacionament en bateria i en línia, segons el projecte aprovat i presentat pel govern local.

carrer del Montcau Alberto Tallón (2)

Tram del carrer del Montcau, a Sant Llorenç / ALBERTO TALLÓN

El pla de millora està concebut, segons especifica l’Ajuntament, per “prevenir l’accidentabilitat” reduint la secció del vial; ampliar passos de vianants, ampliar el citat passadís (annex a la calçada de l’espai per a vianants a la vorera), “reduir el soroll i la contaminació dels vehicles, reduint la velocitat”, afavorir els desplaçaments a peu, amb bicicleta i patinet “d’una forma segura”; ampliar l’oferta d’aparcament i “millorar les connexions del transport públic”.

Aspiració

El projecte “d’ordenació i pacificació del trànsit al barri de Sant Llorenç” constitueix una vella aspiració de l’associació veïnal, que va ser qui el va proposar al govern municipal. Tècnics de l’administració el van estudiar i l’Ajuntament el va fer seu pràcticament en la seva totalitat. Semblava que el pla caminava amb fermesa i l’any passat es van arribar a col·locar cartells informatius en el barri amb detalls dels canvis de circulació, però els canvis no arribaven. Els veïns van obtenir una nova data per a la implantació del model: setembre del 2021, però l’execució de la inversió es va ajornar. No hi havia diners per desenvolupar aquesta partida específica i es van establir nous terminis.

“Se’ns ha informat que les obres es realitzaran enguany”, afirma un portaveu veïnal. L’Ajuntament ha assegurat que trigarà més a implantar els canvis. La previsió indica que serà en l’exercici del 2023 i que la inversió està relacionada amb l’arribada dels fons europeus. “Insistirem i tornarem a insistir. No ho deixarem”, sosté l’associació de veïns de Sant Llorenç.

Párquing a Sant Llorenç carrer Cavall Bernat amb carrer Montcau Alberto Tallón (2)

Aparcament lliure a la confluència del carrer del Cavall Bernat amb el del Montcau / ALBERTO TALLÓN

Altres mesures

Mentrestant, altres mesures de trànsit en el sector s’han anat obrint pas. Una es va instaurar el febrer passat; va consistir en l’autorització d’aparcament nocturn a l’avinguda del Vallès, a l’altura de Sant Llorenç però a l’altre costat de la riera, en el tram de Sant Pere Nord. Aquesta mesura permetia aconseguir 68 places d’aparcament nocturn, entre les 20 i les 8 hores. Segons el veïnat, pocs usuaris de vehicles usen aquestes places nocturnes per diversos motius: per la llunyania de Sant Llorenç, per la inseguretat que els genera i per la limitació horària.

El Consistori ja ha aprovat un altre projecte, però deixa clar que es tracta d’una mesura provisional: l’habilitació d’un aparcament en un solar municipal delimitat pels carrers del Cavall Bernat i del Montcau i l’avinguda del Vallès. Allà ja aparquen vehicles, però d’una manera irregular i en un terra sense urbanitzar. El Consistori vol ordenar l’activitat en aquest terreny, de 1.129,85 metres quadrats, per condicionar un pàrquing d’unes 80 places. Les obres costaran uns 84.000 euros. Inclouran el paviment, la senyalització horitzontal de les places d’estacionament i la instal·lació d’enllumenat públic. L’aparcament serà provisional, perquè aquest terreny ha de ser destinat a la construcció d’un equipament esportiu.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Fons europeus per canviar el trànsit a Sant Llorenç
To Top