Publicitat
Terrassa

Pablo Tallón: “A Madrid et trobes de tot, però no he notat catalanofòbia”

El periodista terrassenc ha estat nou mesos d’assessor del gabinet de la Secretaria d’Estat de Comunicació del govern estatal i ara torna a la SER per conduir “Aquí Catalunya”, agafant el relleu de Josep Cuní

El periodista de Terrassa torna a l’emissora on exercia de cap d’informatius / SER Catalunya

Com ha anat l’experiència a la Moncloa? Hi he passat, de fet, poc temps. Han estat nou mesos i l’experiència ha estat molt bona i he après moltes coses. El que passa és que sabia des del primer dia que tornaria, no sé si a la ràdio o fent un altre tipus de periodisme, però que tornaria a la professió, segur. He conegut a gent molt interessant i increïble, però el que em ve de gust és fer periodisme de carrer.

En aquest cas, es pot dir que ha estat a l’altra banda de la professió? Feia una tasca molt tècnica i bàsicament m’encarregava de fer un seguiment dels temes catalans i això vol dir les compareixences, seguir els plens i altres coses, i passar informes i poc més, No era un càrrec polític, sinó que continuava fent de periodista i abans ho feia per un públic massiu i ara per un públic molt reduït que havia de prendre decisions basant-se en la informació que passava.

Des de Madrid es veu tot diferent? Hi ha lectures diferents des de Madrid. És veritat que hi ha una agenda mediàtica diferent i que hi ha temes que arriben amb uns matisos diferents i quan parlem de Catalunya, hi ha molta gent que consumeix mitjans amb seu a Madrid i, per tant, la seva visió s’assembla a la d’aquí. Però, parlant amb periodistes i veient l’agenda mediàtica, sí que hi ha certes diferències.

Quina visió ha percebut que hi ha allà respecte a Catalunya? Et trobes de tot. Hi ha gent que entén que estem en una fase diferent del procés i que s’ha passat l’època de màxima tensió i ara hi ha un diàleg que molta gent creu que sí, que està funcionant, i que està servint per normalitzar relacions institucionals i personals. No he notat catalanofòbia. Madrid és una ciutat on trobes gent d’arreu d’Espanya i hi ha molta interculturalitat. Molta gent del meu cercle era catalana, corresponsals d’altres mitjans o companys que havia conegut a Barcelona i he parlat català als bars, al transport i al carrer i no he tingut cap incident.

Com es viu a Madrid aquesta dualitat, amb el govern central de PSOE i Podemos i la comunitat i l’alcaldia del PP. Hi ha molta tensió? Hi ha un pols constant i ho estem veient en l’estalvi energètic i s’està fent un discurs anti Pedro Sánchez per part del govern d’Ayuso i forma part de la seva estratègia política i ho està aprofitant i això sí que es nota. Ayuso, molts dies, s’emporta titulars per oposar-se al que està fent Sánchez o el que està fent el govern en general de Podemos.

Dualitat que també hi ha a Barcelona. Són comparables? Això amb Ada Colau no es nota tant. Ella té el seu propi perfil respecte a la Generalitat en temes com podem ser l’habitatge o el transport, però segurament no és una confrontació tan evident com la que veiem sobretot amb Ayuso.

El fet d’anar a treballar per un govern d’un color concret, té el perill que t’etiquetin? Crec que no, He treballat de forma molt propera amb periodistes ubicats Madrid i han vist que el meu perfil ha estat purament tècnic. Algú pot tenir alguna suspicàcia, no ho sé, però la gent que m’ha vist treballar sap que no he anat a fer una tasca política i he anat a treballar a un govern en coalició.

Quan va marxar sabia que hi havia data de caducitat? Ja ho vaig dir, que era una experiència per saber com funciona la Moncloa, però el govern sabia que era una cosa molt temporal i no volia eternitzar-me. El que no sabia era el que faria després, si bé que hi havia data de caducitat ho sabia jo i ho sabia el govern.

Com s’ha forjat el seu retorn a SER Catalunya? M’ho van oferir en un dinar a Madrid. Anava a nivell personal i em van explicar el projecte i em va semblar molt bé. Al final, em van oferir aquest programa perquè volien rejovenir els matins. El projecte em va engrescar, perquè és molt treballat i amb recorregut, i també molt enfocat a les xarxes socials i noves formes de comunicació. No podia dir que no i hi ha ofertes que no pots rebutjar i aquesta n’era una.

Què significa la ràdio per a vostè? De molt petit he estat un enamorat de la ràdio. Jo jugava a fer ràdio i portava els meus amics del col·legi a casa i els feia fer de col·laboradors d’un programa que encara tinc en casset.

Serà el director i conductor del matinal “Aquí Catalunya”. Quin tipus de programa serà? Serà un programa molt coral amb un equip molt potent que estarà sempre al meu costat en antena i no serà un monòleg ni molt menys.

Substituir a un “monstre” com Josep Cuní fa vertigen? És un monstre de la comunicació i ningú creu que es pugui substituir i això dona una certa pau, perquè no crec que ningú esperi un producte com el que feia ell perquè és irrepetible.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top