Publicitat
Salud

Les dietes per a una vida més sana

Publicitat

Gener és el mes dels bons propòsits i fer dieta i recuperar els hàbits saludables és un dels objectius que persegueixen molts homes i dones. És el moment d’adquirir bones pràctiques amb l’alimentació i de fer front a la temuda bàscula.

L’any nou arriba carregat de reptes i projectes de vida com començar a estudiar anglès, estalviar una mica de diners o perdre aquells quilos que ens han deixat les celebracions nadalenques. Per aconseguir aquest últim objectiu és important no caure en la trampa de les dietes miracle que prometen una ràpida pèrdua de pes en poc temps i amb poc esforç.

Per arribar a tenir un pes saludable, assolir l’equilibri a la bàscula, i mantenir-lo en el temps és necessari seguir un pla d’alimentació dissenyat per un expert en nutrició o metge especialista en dietes. Una pèrdua de pes saludable estaria entre els dos i tres quilos al mes. Si aquesta eliminació és més ràpida el fet de perdre líquids corporals pot posar en situació de risc a la persona i provocar-li hipotensió. A més, quan la restricció de calories és elevada es perden més proteïnes corporals i això pot donar lloc a augments de l’àcid úric. També pot produir fatiga, irritabilitat i estrenyiment, entre altres símptomes, segons alerta la dietista-nutricionista Juana M. González Prada.

L’excés de pes no solament és una qüestió estètica sinó també un problema que ha de ser gestionat per un professional de la salut. I la tendència a obviar la consulta amb un especialista quan es decideix perdre pes i seguir una dieta d’aprimament és una decisió contraproduent.

“Tothom menja cada dia i, de fet, prenem centenars de decisions relacionades amb l’alimentació. Això proporciona una falsa sensació de tenir coneixements sobre qüestions relacionades amb la nutrició i el metabolisme. A més ho volem tot per a ja i entenem com una cosa normal, i fins i tot saludable el fet de viure menjant en excés i després, de cop i volta, seguir un règim estricte”, descriu la dietista nutricionista Diana Díaz Rizzolo, professora col·laboradora del màster universitari de Nutrició i Salut dels Estudis de Ciència de la Salut de la UOC (Universitat Oberta de Catalunya). Quan un professional sanitari proposa unes pautes d’aprenentatge i canvis d’estil de vida, en comptes d’un regim estricte amb resultats immediats, la seva proposta tendeix a ser menys acceptada. En la mateixa línia es manifesta la professora de la UOC Andrea Arroyo, qui reconeix que vivim en una societat que vol solucions ràpides, sense esforç i, si pot ser, que a més no costin diners. Precisament el control d’un professional ajudarà a aquella persona a no caure en l’efecte rebot i a seguir unes pautes amb resultats molt efectius i duradors en el temps.

Davant les dietes restrictives els professionals de la salut proposen les dietes qualitatives, grup que inclou entre d’altres la dieta mediterrània, les veganes, la paleodieta, la dieta proteica etc… “Consisteixen bàsicament a fer tries dietètiques saludables i a seguir un patró alimentari variat i equilibrat, sense restriccions, que inclouen fins i tot aliments amb greixos saludables i els sucres de determinades fruites”, afegeix la professora universitària i dietista Diana Díaz Rizzolo. Per la seva banda Begoña Pérez, professora d’un màster en nutrició a La Rioja és taxativa: “la millor dieta per al mes de gener és adoptar uns hàbits alimentaris saludables. Una dieta sana ha d’evitar els productes ultraprocessats i l’hem de completar amb exercici físic.

Publicitat
Publicitat
To Top