Publicitat
Diners

El 40% dels treballadors tenen feines precàries i no arriben a final de mes

El 40% dels treballadors de Catalunya tenen ocupacions precàries, és a dir, mal pagades, insegures, sense protecció i sense ingressos suficients per poder sostenir les despeses de la llar, segons un informe del sindicat UGT. Amb motiu del Dia Mundial del Treball Digne, UGT va presentar ahir la campanya “Visibilitzem el precariat” amb l’objectiu d’assenyalar la reculada en les condicions laborals en els últims deu anys des de l’esclat de la crisi econòmica. El secretari general d’UGT de Catalunya, Camil Ros, va afirmar, en roda de premsa, que tots els treballadors es troben en pitjors condicions laborals en comparació amb 2007, però el “precariat” ha afectat especialment aquells que han accedit recentment al mercat laboral i tambe a qui va perdre la seva ocupació i va trobar un altre durant els darrers anys.

Segons les xifres recollides per UGT, un total de 666.014 treballadors assalariats de Catalunya tenen salaris baixos, un 23,5% de la població emprada en la comunitat autònoma, xifra que augmenta al 41% incloent-hi als treballadors amb contractes de poca duració. Així mateix, un 36,6% dels treballadors catalans, principalment de sectors com l’hostaleria, l’educació i el comerç, cobraven en 2019 un salari anual de 19.503 euros o inferior, mentre que la mitjana a Catalunya era de 24.592 euros. Ros va reiterar que la precarietat laboral “va molt més enllà del tabú dels salaris” i contempla molts altres factors, com per exemple la duració dels contractes i la rotació laboral.

Molt curts
Així, UGT va destacar que el 2018 la taxa de temporalitat en els contractes registrats a Catalunya va ser del 86% i es van signar més d’un milió de contractes temporals que el 2009, i durant el mateix període, la parcialitat ha passat del 32,2 al 36,7%. A més, els contractes amb una duració inferior a un mes el 2018 van suposar el 37,3% sobre el total de la contractació registrada, mentre que el 2009 aquest percentatge va ser del 29,9%. És un increment de 7,43 punts percentuals en deu anys. En el cas dels homes, l’alça ha estat de 10,76 punts; en les dones 4,14 punts i en les persones estrangeres 4,7 punts més.

L’objectiu d’aquesta campanya, segons va explicar el líder sindical català, és també visibilitzar altres sectors laborals que la societat no identifica habitualment com a “precaris” malgrat reunir les condicions exposades pel sindicat, entre els quals es troben doctorands, advocats, enginyers, mestres i periodistes. Durant la presentació de la campanya, van participar la representant de la Coordinadora Intercentres d’Investigació (CIR), Montserrat Batlle, i el president del Grup de l’Advocacia Jove de Barcelona (GAJ), Pol Olivet. Ambdós van explicar les condicions en les quals treballen els seus respectius sectors. Encara que per a aquests dos sectors es requereixen anys de formació i especialització, segons Batlle i Olivet, molts investigadors científics i advocats de bufets petits i mitjans s’enfronten a salaris baixos i convenis que no es corresponen amb la seva activitat, així com altes taxes de temporalitat i falsos autònoms.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top