La jornada per exhibir motos de tots els temps

Demà se celebra una edició més del Ral·li de Motos Històriques de Terrassa, una prova degana al calendari espanyol de la categoria que organitza l'Escuderia MATHC
Sergi Estapé
26 de setembre de 2023

Després que l’edicióx de l’any passat, a causa de tot el que ha derivat la pandèmia, se celebrés el mes d’octubre, el Ral·li de Motos Històriques de Terrassa, el més antic que es disputa en territori espanyol, torna a les seves dates de sempre. Demà es durà a terme la seva 44a edició d’una prova totalment consolidada i que, enguany, aplegarà una majoria de participants d’origen català, a qui acompanyaran també alguns vinguts de França i altres de comunitats com la valenciana o l’aragonesa.

L’entitat organitzadora, l’Escuderia MATHC de l’Atlètic Terrassa estableix les categories segons estipula la Federació Internacional de Vehicles Antics, la FIVA.

A més del retorn a les dates primaverals que acostumen a ser les de la celebració de la cursa, una de les altres innovacions per enguany i és el sistema de cronometratge, que serà a través de GPS i no manual, per la intervenció de l’empresa gironina Rabbit Rally. També es pot definir com una variació el recorregut, que enguany serà de 100 quilòmetres, mentre que en l’edició passada del mes d’octubre de 2021, va ser de 75 quilòmetres.

Les previsions dels organitzadors per l’edició d’aquest 2022 és que participaran entre 60 i 70 motoristes. Tot pot dependre del temps que faci demà, segons apunta Joan Amate, president de l’escuderia terrassenca. A darrera edició, que van guanyar Ricard Coma i Joan Besares, hi van prendre part 57 participants. L’organització permet la inscripció fins al mateix diumenge i, per tant, les condicions climatològiques, opinen, poden fer variar el nombre de corredors. Com a màxim, s’admetrà fins a un centenar de participants.

Fins a set categories

Hi ha un total de set categories, tal com estableix la FIVA. La Classe A -Antigues inclou les motos fabricades fins a l’any 1903, mentre que la Classe B- Veteranes, que acull les motos fabricades des de 1904 fins a 1918. La Classe C-Vintage, per fabricades des de 1919 fins a 1930 i la Classe D-Post Vintage a les fabricades entre 1931 i 1945. La Classe E-Postguerra correspon a les fabricades entre 1946 i 1960, mentre que la Classe F-Post Clàssic, inclou a les fabricades des de 1961 a 1970. Finalment, la setena categoria és la Classe G-Moderna, amb la participació de motos fabricades des de 1971 a 1980.

Alguns dels requisits per poder participar, segons la reglamentació de la prova, són que els vehicles siguin “motos de carretera que compleixin les normatives vigents per a la circulació per les vies públiques” i també apunta que els vehicles participants “hauran de mantenir les característiques tècniques i estètiques de l’època de la seva fabricació”. És rellevant també ressenyar que cada participant ha de posseir la corresponent assegurança obligatòria d’accidents.

S’atorgaran una sèrie de trofeus. Concretament, als primers classificats de cada categoria i també hi haurà trofeu Scratch en les categories preguerra i postguerra, a la millor restauració preguerra i clàssica sport, a la millor classificada femenina i a la moto més antiga.

Pel que respecta la prova, la sortida del primer participant serà a les 9 hores. Està previst un tram de regularitat de 34 quilòmetres amb una mitjana de velocitat de 38 quilòmetres per hora, que finalitzarà a Navarcles a les 10 hores. Una hora i quart més tard, les motos partiran en direcció a Monistrol de Calders. Vora les 12.15 hores, està programada l’arribada a davant de l’Ajuntament de Matadepera i, allà hi haurà un aperitiu i el pertinent lliurament de trofeus.

L’Escuderia MATHC es va fundar el mes de desembre de l’any 1969. “Hi havia joves que participaven en proves pel seu compte, de cotxes i de motos i es va demanar a la junta de l’Atlètic crear aquesta secció”. A partir de gener de 1970, ja es va començar a participar en proves com a membres de l’escuderia MATHC. Llavors, hi havia “molta presència de cotxes” i Amate, president des de 2007, explica que “fins i tot, vam arribar a participar en el Ral·li de Montecarlo, concretament el Paco Torredemer”. El president recorda que “abans era més fàcil tancar la carretera per fer una prova esportiva i, per això, n’hi havia més”.

Més incidència

Arran de la presidència de Jaume Soler, les motos van començar a tenir més incidència, ja que “ell venia del món de les motos” i, llavors, va néixer aquest ral·li. “S’ha celebrat cada any, excepte l’any 2020, pel tema de la Covid”, comenta Amate.

Inicialment, era només de motos antigues i “arribaven fins als anys quaranta”, recorda. Posteriorment, es va augmentar la presència de les motos d’anys posteriors, tal com estableix la FIVA. “Això va fer que augmentés la participació i la presència de gent més jove”, comenta Amate, que recorda que “no és una passejada” i que té el seu component de competició esportiva.

La gran novetat d’aquesta edició és que el cronometratge serà per GPS i no manual

1980 és l’any de fabricació més modern en relació amb totes les motos que poden participar en aquesta competició que, inicialment, tenia el topall en els anys 40

1969 és l’any de la fundació de l’Escuderia Motor Atlètic Terrassa Hockey Club que, el mes de gener del 1970, ja va participar amb aquest nom en diverses proves

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: