Publicitat
Terrassa

Compte enrere per a les àrees de vianants, que arriben l’1 de juliol

Els canvis de sentit als carrers de Sant Marià, Aurora, Joaquim de Paz, Sant Cristófor i Creu Gran anuncien aquest dies les mesures estrella

Instal·len un senyal de prohibició al carrer de l'Aurora / Nebridi Aróztegui

S’acosta el dia “D” de la mobilitat al centre de la ciutat. Tres dècades després que els vehicles desapareguessin dels primers carrers del nucli històric, l’àrea de vianants farà un pas de gegant, suprimint el trànsit de pas, multiplicant per dos els espais lliures de contaminació i consolidant la zona de baixes emissions.

El compte enrere ha començat aquesta setmana amb un seguit de canvis de sentit que han de facilitar l’accés a aparcaments, centres de formació i altres serveis, i que permeten conduir els veïns cap a les vies ràpides més properes, evitant el pas pel centre de la ciutat.

El procés culminarà en dues dates clau. La primera, dimecres 23 de juny, dia de revetlla. Al passeig del Comte d’Ègara el vial sud canviarà de sentit i passarà a ser d’entrada cap al carrer del Passeig. La segona serà el dia 1 de juliol, a les portes de la Festa Major de Terrassa. Serà la data en què s’implantaran les noves àrees de vianants i es restringirà l’accés al trànsit de pas.

Sant Marian torna dilluns a la situació original, en el tram entre Sant Francesc i Col·legi. Els veïns han mostrat el seu rebuig al canvi de sentit i el govern ha decidit revertir la mesura

Sant Marian no canvia
Els canvis previs a l’ampliació de la zona restringida s’estan produint aquests dies. Els dos primers, als carrers de Sant Marian i de l’Aurora.

El de Sant Marian, però, quedarà sense efecte dilluns. Mobilitat va modificar dimecres el sentit del tram entre Sant Francesc i Col·legi per facilitar la sortida del veïnat a la carretera de Montcada sense haver de pujar fins al carrer del Doctor Ventalló, però el canvi no ha agradat als residents. Ahir, el govern va anunciar que dilluns 21 de juny revertirà la situació original i tot quedarà tal com estava.

Històric de la implantació, primer de carrers de vianants, i, a partir de 1993, d’àrees de vianants a la ciutat.

En paral·lel a Sant Marian, també s’ha canviat el sentit del carrer de l’Aurora, per evitar el bucle per Serrano en els desplaçaments cap a la carretera de Montcada pel carrer de Vallparadís.

Aquests són dos canvis indirectament relacionats amb la implantació de les noves àrees de vianants. La setmana vinent aniran acompanyats de modificacions que sí que formen part de l’ampliació de la zona restringida al trànsit al centre de la ciutat.

Joaquim de Paz
El dimarts 22 de juny es faran dos canvis al carrer de Joaquim de Paz. Un al tram més proper al carrer del Teatre. En aquest punt, la via passarà a tenir dues direccions els caps de setmana i els dies que hi hagi activitats culturals. La mesura permetrà als veïns sortir en direcció al carrer del Passeig.

L’altra modificació serà al tram del carrer de Joaquim de Paz, entre Garcia Humet i Passeig, que canvia de sentit cap al carrer del Passeig. El veïnat prefereix el nou sentit per mantenir un accés ràpid des del carrer de la Rasa, sense haver de baixar fins a la plaça del Doctor Robert.

El dimecres 23 de juny s’implantarà un paquet de mesures important. La més transcendent és al passeig del Comte d’Ègara, que aquest estiu s’incorpora a l’àrea de vianants.

El vial sud del passeig canviarà dimecres de sentit i serà d’entrada per facilitar la circulació cap al carrer del Passeig. El vial nord quedarà restringit al trànsit el pròxim dia 1 de juliol, respectant els accessos a l’aparcament del Passeig i als garatges dels veïns. Fins a aquesta data, però, es mantindrà obert i es podrà circular amb normalitat.

El dia 23 també canviarà de sentit el tram del carrer de Sant Cristòfol, entre Passeig i Sant Pau. La mesura garantirà l’accés a la reserva escolar de l’escola l’Avet i als cursos de Cecot sense necessitat de distintiu. El mateix dia també canvia de sentit el carrer de Sant Josep, a petició dels veïns, i el de Sant Ignasi, facilitant d’aquesta manera el canvi de sentit als vehicles que baixin pel carrer del Nord, que ja no caldrà que arribin a la plaça de Mossèn Jacint Verdaguer.

El pla de zones de vianants crea nou cèlules entre el centre i les avingudes. Inclouen circuits d’entrada i sortida cap a la via ràpida més propera, sense necessitat de passar pel centre de la ciutat.

Sessions informatives
Totes aquestes mesures culminaran el dia 1 de juliol amb la implantació de quatre noves àrees de vianants al centre de la ciutat: a l’entorn del Vapor Gran, del Passeig del Comte d’Ègara, del Vapor Ventalló i al sector 2 de la Seu d’Ègara, just abans del pont de Sant Pere. El sector 1, que abasta tot l’àmbit de l’Antic Poble de Sant Pere, queda per a una fase posterior.

La implantació de les quatre noves àrees de vianants coincidirà amb el final del curs escolar, i la reducció del trànsit associat, i amb la celebració de la Festa Major. La ciutadania podrà gaudir d’una zona de baixes emissions molt més gran i podrà passejar per un gran centre lliure de trànsit.

Els canvis han estat sotmesos a un programa de difusió i debat amb els veïns. De fet, la implantació de les noves zones de vianants es va endarrerir per poder consensuar els canvis amb els sectors afectats. L’arribada de la pandèmia, a la primavera de 2020, va tornar a ajornar la posada en marxa de les zones lliures de vehicles, que aquest estiu seran una realitat.

La mesura forma part d’un pla que parteix d’un estudi sobre les zones de baixes emissions (ZBE). El document aposta per pacificar la mobilitat al centre de la ciutat, evitant el trànsit de pas. Els vehicles privats són responsables de gairebé el 80% del total d’emissions d’òxids de nitrogen degudes al trànsit i del 60% de les emissions de partícules. Aquesta és la raó per la qual les mesures a les zones de baixes emissions se centren en el trànsit.

La Ley de Cambio Climático obliga els municipis de més de 50 mil habitants a disposar de ZBE el 2023. L’objectiu és retallar les emissions de CO un mínim del 23% l’any 2030.ònoma.

El calendari

22/06
c/Joaquim de Paz
Passarà a ser de doble sentit en el tram que toca al Teatre Principal en dies d’activitat cultural. Entre Garcia Humet i Passeig, canviarà de sentit

23/06
c/Sant Cristòfol
Canvi de sentit entre els carrers Sant Pau i del Passeig per facilitar l’accés a les escoles i als cursos de la Cecot

23/06
Pg Compte d’Ègara
Ellvial sud serà d’entrada per anar al carrer del Passeig. El vial nord es tancarà l’1 de juliol

23/6
c/Sant Josep
A petició dels veïns, canviarà de sentit

23/6
c/Sant Ignasi
Canvi de sentit. Permetrà girar des del carrer del Nord, per pujar per Sant Leopold sense necessitat d’arribar a Correus

29/06
c/Creu Gran
Passa a ser de doble sentit entre la plaça de la Creu Gran i Sant Antoni

1/07
Tancament àrees de vianants
Es tanca el pas als vehicles a les àrees del Vapor Gran, del Passeig Compte d’Ègara, del Vapor Ventalló i de la Sèu d’Ègara

Publicitat
Compte enrere per a les àrees de vianants, que arriben l’1 de juliol
To Top