Publicitat
Comarca

Arrenca el judici pel 17-A, on van perdre la vida dos rubinencs

Avui comença el judici pels atemptats del 17 d’agost de 2017 a Les Rambles de Barcelona i Cambrils, en el qual els tres acusats s’enfronten a una petició fiscal d’entre 8 i 41 anys de presó pel seu paper en la cèl·lula terrorista. En aquell atemptat van perdre la vida 16 persones, entre elles dos rubinencs: el nen de 3 anys Xavi Martínez i el seu oncle-avi Francisco López, de 57. Aquella fatídica tarda havien anat a passar el dia a la capital catalana juntament amb la mare del menor, la germana y la tieta de la mare (dona del mort), que van resultar ferides de diversa consideració.

Tres anys després dels atemptats, el cas arriba avui a judici davant la secció tercera de la Sala penal de l’Audiència Nacional. Seuen en la banqueta dels acusats Mohamed Houli Chemial, supervivent de l’explosió en el xalet d’Alcanar (Tarragona) on la cèl·lula preparava explosius; Driss Oukabir, al nom del qual es va llogar la furgoneta utilitzada en Les Rambles; i Said Ben Iazza, qui presumptament va prestar a la cèl·lula una furgoneta frigorífica en la qual transportar el peròxid d’hidrogen que precisaven per a fabricar els precursors dels explosius.

Per als dos primers la Fiscalia demana 41 i 36 anys de presó, respectivament pels delictes d’integració en organització terrorista, fabricació, tinença i dipòsit de substàncies explosives; i conspiració per al delicte d’estralls terroristes; i per al tercer sol·licita 8 anys de presó per col·laboració amb la cèl·lula.

L’Associació de Víctimes del Terrorisme i l’Associació 11-M Afectats pel Terrorisme demanen presó permanent per a Oukabir i Houli per 15 presumptes delictes d’assassinat terrorista, un delicte pel qual la Fiscalia no els acusa ni van ser processats, si bé l’Audiència va obrir la porta al fet que el plantegessin les acusacions. Per al tercer acusat, sol·liciten entre 25 i 30 anys.

També figuren com a acusació en la causa l’Ajuntament de Barcelona i la Generalitat, que demanen penes de fins a 95 i 44 anys de presó, respectivament, descartant també els delictes d’assassinat. El Consistori de Cambrils demana també una pena de presó permanent per a Oukabir i Houli. Per a Ben Iazza, tant la Generalitat com l’Ajuntament de Barcelona sol·liciten vuit anys de presó per col·laboració amb organització terrorista.

Els tres acusats fa tres anys que són a presó provisional a l’espera de judici, amb el que a l’agost del pròxim any es compleix el límit màxim de 4 anys d’empresonament preventiu, per la qual cosa urgia asseure’ls ja en la banqueta.

Només una setmana després dels atemptats, el 24 d’agost, els rubinencs van fer del dolor una poderosa arma d’unió, solidaritat i respecte a la diversitat en una emotiva mobilització ciutadana. El missatge més potent va ser un en el qual no es va pronunciar ni una sola paraula: l’abraçada en un emocionat silenci entre els pares del petit Xavi, i l’imam de Rubí. L’escena va succeir res més començar la concentració contra el terrorisme i de suport a les víctimes celebrada davant l’Ajuntament de Rubí.

Abraçades
Aquella mobilització, convocada sota el lema “Rubí no té por”, va congregar al voltant de 700 persones. A penes va sonar l’últim concorde de “El Cant dels Ocells”, els rubinencs es van llançar a donar-li el condol a la família. El pare i la mare del petit van atendre com van poder als veïns, que els omplien d’abraçades. Després de dipositar dos rams de flors en l’altar improvisat en la plaça, replet d’espelmes, peluixos i missatges de record, els pares, entre nombroses mostres d’afecte, es van retirar al costat de l’alcaldessa a l’interior de la casa consistorial. Fora es va formar una llarga cua per a entrar a signar en el llibre de condolences.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top