Publicitat
Salud

La contaminació del trànsit també s’associa a una major pressió arterial

La contaminació atmosfèrica derivada del trànsit està associada a nivells alts de pressió arterial, segons un estudi liderat per científics espanyols, que s’ha centrat en la concentració mitjana diària de partícules ultrafines a Barcelona i el seu impacte en més de 500 pacients.

Els resultats es publiquen a la revista “Journal of Hypertension” i l’article el firmen investigadors del Consell Superior d’Investigacions Científiques (CSIC), que adverteixen que les mesures posades en marxa per reduir el trànsit a les grans ciutats no són suficients.

Per fer aquesta investigació, s’han emprat dades del registre Cardiorisc, corresponents a 521 pacients a la ciutat de Barcelona, entre 2009 i 2014.

Cardiorisc recull a escala nacional pacients seleccionats pels seus metges a 223 centres d’atenció primària pertanyents al Sistema Nacional de Salut, on es recullen dades diàries de la monitorització ambulatori de la pressió arterial.

Així, segons aquest treball, un increment de la concentració diària de contaminació atmosfèrica per material de partícules ultrafí (amb un diàmetre inferior a 100 nanòmetres) està associat a un “augment significatiu” de la pressió arterial; aquesta s’ha mesurat a través de la monitorització ambulatori mitjançant holter (un dispositiu portàtil que mesura la freqüència cardíaca) durant 24 hores.

L’investigador del CSIC Aurelio Tobías, que treballa a l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua (IDAEA), explica que aquest tipus de partícules, la principal font d’emissió del qual en àrees urbanes és el trànsit, és un factor de risc cardiovascular i, tal com s’ha observat en l’estudi, també en el control de la pressió arterial.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top