La Generalitat de Catalunya ha convocat 850 noves places d’accés al cos dels Mossos d’Esquadra, amb una reserva del 40% per a dones. D’aquesta manera, el Departament d’Interior vol avançar cap a la feminització de la plantilla d’agents de la policia catalana per garantir la paritat i la igualtat de gènere. Actualment, el 23% de les integrants d’aquest cos de seguretat són dones.
Les persones aspirants tenen fins al 13 de febrer per inscriure’s a la convocatòria, que inclourà una prova voluntària de coneixement d’idiomes.
Un pas més cap a la igualtat
El Parlament de Catalunya va donar llum verda el 2015 a la Llei d'igualtat efectiva de dones i homes, que obliga les institucions de la Generalitat a dotar-se de plans d'igualtat que garanteixin, entre d’altres, una representativitat paritària. D’acord amb aquesta llei, això es produeix quan cap sexe supera el 60% ni és inferior al 40%.
En la mateixa línia, el Pla d’Igualtat d’oportunitats entre dones i homes de la Policia de la Generalitat, aprovat el desembre del 2021, preveu "fomentar l'assoliment d'una representació paritària”. Aquesta fita, de moment, està lluny d'aconseguir-se als cossos operatius de la Generalitat: Mossos d'Esquadra, Bombers i Agents Rurals.
Per aquest motiu, el Departament d’Interior que encapçala el conseller Joan Ignasi Elena mantindrà mesures de discriminació positiva en les proves d’accés a aquests cossos fins que els percentatges entre homes i dones s’acostin més. I no es tracta de xifres, sinó d’eficàcia. El titular d’Interior defensa que “com més s’assemblin els cossos de seguretat a la societat que serveixen, més eficaços seran”.
Punts per coneixement d’idiomes a les oposicions
Les oposicions d’accés al cos dels Mossos comptaran amb una prova voluntària d’avaluació de coneixement d’idiomes. Consistirà en la realització d’un qüestionari de comprensió oral d’unllistat de fins a 16 idiomes, entre els quals la persona aspirant pot escollir-ne dos.
La convocatòria inclourà quatre proves obligatòries i eliminatòries amb un qüestionari test de coneixements, una prova d’aptituds, una prova física d’agilitat, força i velocitat, un test de competències, i una prova de llengua catalana. Els aspirants també hauran de fer una entrevista per avaluar el grau d’adequació professional (responsabilitat, resolució de problemes, cooperació, autocontrol, habilitats socials, etc.) i, a més, es revisaran les causes d’exclusió per manca d’aptitud psicofísica i de tatuatges.
Les persones que superin les oposicions hauran d’acreditar els mèrits previstos en la convocatòria, que se sumaran a la puntuació de les proves. Les persones admeses faran un curs selectiu de formació a l’Institut de Seguretat Pública de Catalunya i, posteriorment, entraran en la fase de pràctiques, també selectives i obligatòries, durant un període de dotze mesos.