Publicitat
Diners

El model de baix cost perd adeptes tot i la crisi

Un estudi de l’Escodi destaca l’increment del refús al consum basat en els productes barats malgrat la situació econòmica

El consumidor postpandèmia vol productes de proximitat / Nebridi Aróztegui

Els catalans aposten cada cop més per un consum més responsable, prioritzant els productes de proximitat però sense deixar de banda la compra en línia. Així es desprèn del nou estudi sobre els hàbits de consum realitzat per l’Escola Superior de Comerç i Distribució (Escodi), amb seu a Terrassa, en què també s’evidencia un cert rebuig al model de baix cost, malgrat la situació econòmica que travessa el país arran de la pandèmia.

Dirigit pel doctor en psicologia Albert Vinyals, l’anàlisi es basa en un treball de camp realitzat entre el 19 i el 24 d’abril a través d’enquestes i tres grups focals de consumidors. Els resultats mostren la consolidació de diverses tendències ja detectades en un anterior estudi realitzat l’abril de 2020, ara fa un any, com la conscienciació de la necessitat d’un consum responsable. I és que fins a un 60% dels enquestats estan decidits a reduir el seu consum.

En aquesta línia, el 63% de la mostra assegura desitjar que disminueixi el consumisme. De fet, es veu una important aposta per l’austeritat, però sense implicar un retorn a l’opció del consum de productes de baix cost, com es va produir el 2008. I és que el 35% dels enquestats afirmen que evitaran la compra d’aquest tipus de productes. Prefereixen articles de valor afegit encara que puguin comprar-ne menys pel seu preu.

Omnicanalitat
Respecte al canal de compra, el digital creix un 21% amb relació als resultats obtinguts fa un any, en ple confinament, cosa especialment significativa si es té en compte que aleshores, l’abril de 2020, l’hàbit de la compra en línia ja registrava un creixement del 17% respecte al temps prepandèmia. En aquest sentit, el 38% dels participants en l’estudi diuen que ara compren més en línia i que seguiran fent-ho encara que s’assoleixi la “nova normalitat”, sobretot els homes.

Paral·lelament, però, també es registra un fort increment de l’hàbit de compra de productes de proximitat i en comerços locals. Així, un 46% dels enquestats asseguren que aquestes són les seves opcions prioritàries, sent les dones les que més cerquen productes quilòmetre zero.

“És raonable que les dones siguin les que s’interessen més per als productes i botigues de proximitat perquè són les que tradicionalment s’han ocupat de les compres” i les han fet als comerços del barri, explica Vinyals, per a qui també és comprensible que els homes siguin qui compra més en línia “ja que el món de la tecnologia encara està força masculinitzat”.

Sigui com sigui, les dues tendències de consum venen a ratificar que l’omnicanalitat ha de ser una prioritat per al petit comerç en el futur més immediat, defensa l’autor de l’estudi. “Potser no cal que venguin en línia, però sí que és important que tinguin presència digital, que els clients puguin saber els seus horaris i allò que ofereixen buscant a Internet”, conclou Vinyals.

Hàbits de consum a la llar

Els hàbits de què es consumeix a casa s’han mantingut o fins i tot accentuat en alguns casos després d’un any de pandèmia. Així, segons l’estudi de l’Escodi, un 61% dels consumidors assegura que cuina més (un 8% més que l’abril de 2020) o que fa més rebosteria, una activitat que ha crescut un 10% en un any, fins a arribar al 45%. També s’ha accentuat el consum d’Internet, televisió i plataformes digitals. L’únic hàbit que ha baixat amb relació al consum a la llar és el de la neteja.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top