Publicitat
Diners

Acord per l’ERO al BBVA, que afectarà 2.935 treballadors a l’Estat

Sindicats i direcció de l’entitat financera pacten les condicions de l’expedient que implicarà la sortida d’un miler d’empleats i el tancament de 183 oficines a Catalunya

Encara es desconeix com afectarà el tancament d’oficines la ciutat, on la presència del BBVA és molt important / NEBRIDI ARÓZTEGUI
Publicitat

Després d’un mes i mig de negociacions, sindicats i direcció del BBVA han arribat a un acord per resoldre l’ERO a l’entitat. Finalment, el nombre d’afectats serà de 2.935 a tot l’Estat, dels quals 1.001 es concentraran a Catalunya, segons han informat els sindicats aquest dimarts després de l’última reunió entre empresa i treballadors. La xifra és inferior a les gairebé 3.800 sortides plantejades inicialment i afectarà vora el 10% de la plantilla del BBVA a l’Estat. Pel que fa al nombre d’oficines, l’entitat en tancarà 480, de les quals 183 a Catalunya. Els sindicats recorden que les mobilitzacions dels últims dies han estat “clau” per desencallar la situació i valoren “positivament” la firma de l’acord.

L’expedient afectarà un total de 2.935 empleats a tot l’Estat, dels quals 2.725 seran sortides directes, i s’espera que les 210 restants siguin excedències. Bona part dels acomiadaments –un total de 2.177- afectaran la xarxa d’oficines, mentre que les 758 sortides restants es faran als serveis centrals, a les estructures intermèdies i als centres corporatius.

Catalunya serà la comunitat més afectada per l’expedient, amb un total de 1.001 sortides (el 34% del total). Quant a les oficines, Barcelona concentrarà la majoria dels tancaments al país, amb un total de 109.

L’acord signat aquest dimarts fixa que el 72% de les sortides correspongui a majors de 50 anys, mentre que el 28% restant siguin menors de 50 anys. Inicialment, el banc volia que les sortides dels menors de 50 anys representessin la meitat dels acomiadaments. Per altra banda, els sindicats celebren que s’hagi proposat un “ampli catàleg de sortides”, fet que permetrà que “no es produeixi cap sortida forçosa”. L’acord signat aquest dimarts també millora les condicions de sortida i les indemnitzacions respecte a la darrera reunió. L’únic que no varia és la indemnització per als treballadors de 63 anys o més, que rebran una indemnització de 20 dies per any treballat, amb un màxim de 20 mensualitats.

Per al col·lectiu d’entre 55 i 62 anys i amb més de deu anys d’antiguitat, la compensació serà un pagament del 75% de la seva renda anual –abans fixat en el 72%- fins als 63 anys, descomptant la prestació de desocupació o subsidi. Els treballadors d’entre 53 i 54 anys –i també amb més de deu anys d’antiguitat- rebran un pagament del 65% de la seva renda anual –en la darrera reunió era del 55%- fins als 63 anys. Quant als empleats d’entre 50 i 52 anys, aquests rebran una indemnització –en pagament únic- que serà sis vegades el 65% del seu sou anual, amb un topall de 320.000 euros. També se’ls oferirà una prima de 2.000 euros per cada trienni, una prima de 15.000 euros per recol·locació i una prima per antiguitat, que variarà en funció de la trajectòria de cada empleat afectat. A la resta de la plantilla –menors de 50 anys o majors de 50 anys amb una antiguitat inferior als deu anys- se li donarà una indemnització de 40 dies per any treballat, amb un màxim de 30 mensualitats.

Un cost de 960 milions
Segons el BBVA, el cost estimat del pla de reestructuració serà de 960 milions d’euros. D’aquests, 720 milions d’euros corresponen a les desvinculacions de la plantilla, mentre que 240 milions d’euros fan referència al tancament d’oficines. L’ERO generarà uns estalvis anuals d’aproximadament 250 milions d’euros a partir de 2022.

Publicitat
Acord per l’ERO al BBVA, que afectarà 2.935 treballadors a l’Estat
To Top