Publicitat
Diners

Impuls a la reconversió del sector de l’automoció

El Consell Comarcal del Vallès Occidental engega un nou pla de suport a la transformació d’una indústria que dona feina directa a unes 8.000 persones a la comarca

Representants de les administracions i les entitats impulsores del pla, ahir a Barberà del Vallès / consell comarcal

El Consell Comarcal del Vallès Occidental posa en marxa un nou pla d’acció de suport a la reconversió del sector de fabricació d’automoció. Ho fa en el marc del Pacte per la Reindustrialització del Vallès Occidental i amb el suport de la Diputació de Barcelona, que aporta un fons econòmic per valor de gairebé 250.000 euros a executar fins a 31 de desembre de 2022.

El pla vol incidir sobre una indústria estratègica tant per l’activitat directa de les empreses com per l’afectació indirecta i induïda en altres sectors. Al Vallès Occidental hi ha unes 50 grans empreses del sector, que, junt amb altres empreses de la cadena de valor (més de 500 en total), donen feina directa a unes 8.000 persones.

Els darrers anys, s’ha produït un retrocés de les vendes i una afectació a les plantilles d’aquesta indústria. La iniciativa parteix d’un treball previ elaborat per la Diputació en relació amb l’impacte i reestructuració del sector pel tancament de l’empresa Nissan Motor Ibèrica, amb una important afectació al Vallès Occidental. A més, la progressiva implantació dels nous vehicles elèctrics preocupa empreses i sindicats per l’impacte que tindrà en les plantilles. Un estudi que acaba de publicar l’Institut Ifo d’Alemanya preveu que la indústria d’automoció de la primera potència del sector a Europa perdi 178.000 llocs de treball fins a 2025.

Les accions previstes al pla volen donar resposta a les necessitats i estratègies de reconversió del sector i pal·liar els efectes negatius sobre l’ocupació i la producció. Així, la intervenció se centrarà en les activitats de fabricació de vehicles i components i les activitats industrials vinculades a la seva cadena de valor.

Acompanyament i formació
S’acompanyarà deu pimes del sector en la transformació i reconversió empresarial, es treballarà per a la connexió d’empreses del sector per activar sinergies de col·laboració, i es donarà impuls a deu empreses emergents d’innovació vinculades a aquesta indústria i a les noves fórmules de mobilitat i d’ús dels vehicles.

També es preveu formar i oferir mentoratge a 25 joves, provinents de l’FP o de fora de l’itinerari formatiu, persones desocupades provinents del sector o afins o persones treballadores de la indústria; i organitzar activitats dirigides a la població activa afectada per l’impacte de la reconversió i transformació del sector.

Segons dades de l’Observatori Comarcal, amb una visió clàssica el conjunt el sector representa un volum de negoci de 2.643 milions d’euros (el 5,2% del total comarcal). Es configura per 501 empreses (3,1% del total) i ocupa 7.778 persones (3,4% del total d’assalariats). Les empreses dedicades a la fabricació de vehicles i components presenten una major grandària (64,7 treballadors) i facturació mitjana (16,3 milions d’euros) que les activitats de venda i reparació. En termes d’ocupació, la fabricació de vehicles i concretament la fabricació de components, peces i accessoris concentren el 44% de l’ocupació (1,5% del total de l’ocupació a la comarca).

El grup impulsor del pla està format per una representació de municipis de la comarca (Terrassa, Cerdanyola del Vallès, Palau-solità i Plegamans, Ripollet, Rubí, Sabadell, Sant Cugat del Vallès, Polinyà), els sindicats CCOO i UGT, les organitzacions empresarials Cecot, CIESC i Pimec, les cambres de comerç de Sabadell i Terrassa, i les universitats UAB, UPC i ESDi.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top