Publicitat
Diners

Vaga al sector públic per a l’estabilització del personal interí

Una cinquantena de persones s’han concentrat aquest matí davant l’Ajuntament per demanar la seva fixesa

Els concentrats han fet sonar xiulets i cassoles / Nebridi Aróztegui

Una cinquantena de treballadors públics de Terrassa s’han concentrat aquest matí de dijous davant l’Ajuntament de Terrassa per demanar solucions per al personal interí de l’administració.  Molts d’ells porten més de deu anys treballant al Consistori i demanen passar a ser personal fix. Denuncien un “abús de temporalitat” i “frau de llei” en els seus contractes, un escenari comú a altres administracions municipals, comarcals, autonòmiques i estatals de tot Espanya

De fet, la concentració al Raval de Montserrat s’ha produït en el marc d’una vaga convocada a tot el sector públic català per demanar l’estabilització del personal interí i denunciar l’elevada temporalitat a l’administració ara que s’està tramitant el projecte de llei per reduir la temporalitat al Congrés. Els sindicats CGT, CNT, IAC, COBAS, COS, SO han convocat l’aturada, de 24 hores, que no té el suport de la UGT ni de CCOO.

Es calcula que a tot l’Estat hi ha unes 800.000 persones en aquesta situació, uns 100.000 d’ells a Catalunya.Una recent directiva europea ho considera un abús de poder. Emplaça a compensar els interins però deixa en mans dels tribunals espanyols la resolució del conflicte.

El decret llei presentat pel llavors ministre Miquel Iceta tira endavant amb unes oposicions que els sindicats creuen que pot derivar en “l’ERO més gran de la història”. La proposta de les organitzacions convocants de la vaga passa per parlar “d’estabilitzar persones i no places” i per rebutjar qualsevol mena d’oposició d’ingrés lliure, que podria perjudicar els treballadors temporals. Denuncien que aquestes persones, “després d’haver patit durant anys l’ús indiscriminat i fraudulent de la figura de l’interinatge com a mètode de precarització, ara es veuen abocades a concursos que poden fer que acabin al carrer”. El text que s’està tramitant contempla l’excepció que els interins que ocupin una plaça no convocada durant 10 anys no hauran de fer oposicions, sinó que se’ls farà un concurs de mèrits.

Els sindicats critiquen que l’administració no admeti el “frau de llei” que ha comès durant any amb els treballadors interins i només inclogui indemnitzacions de 20 dies per any treballat amb un límit de 12 mesos per al personal temporal que no aconsegueixi una plaça en una oposició.

Juan Martínez, un dels treballadors interins concentrats aquest matí davant l’Ajuntament de Terrassa, explica que en el secor privat sí que s’ha legislat, de manera que un treballador que supera els dos anys de temporalitat passa a ser personal fix automàticament, però en el públic de moment no s’ha fet res. Martínez sosté que les oposicions no poden ser una solució a aquesta situació, i que s’han de buscar altres vies per compensar tots els treballadors interins, alhora que demana que s’apliquin sancions a les administracions que incompleixen les normes comunitàries.

Martínez sosté que el decret que s’està tramitant “evita l’abús futur però no arregla l’abús que ja s’ha comès quan Europa diu que s’ha de sancionar i compensar sí o sí”. Explica que recentment, una sentència a Madrid “s’ha carregat les oposicions a un ajuntament i ha donat la fixesa a 21 persones” al·legant que la jurisprudència europea planteja que quan un estat no hagi previst en la seva legislació interna una sanció per garantir el compliment de la directiva, s’ha de transformar la relació temporal abusiva en una relació fixa sense que pugui aplicar-se la normativa interna que ho prohibeix.

Publicitat
Vaga al sector públic per a l’estabilització del personal interí
To Top