Publicitat
Diners

Pacheco crida des de Terrassa a construir un nou contracte social

CCOO celebra una assemblea a la ciutat per preparar una gran mobilització abans d’acabar l’any

El secretari general de CCOO a Catalunya, Javier Pacheco / Nebridi Aróztegui

És el moment d’empènyer la construcció d’un nou contracte social amb un treball digne, l’erradicació de la precarietat i un estat de benestar social on la protecció de salut, l’educació i els serveis socials es doti dels recursos suficients”. Aquestes han estat les paraules de Javier Pacheco, secretari general de CCOO de Catalunya, aquest dimarts a Terrassa abans de l’assemblea que el sindicat ha celebrat aquest matí a la ciutat per preparar una manifestació que preveuen celebrar abans d’acabar l’any.

CCOO ha iniciat una roda d’assemblees territorials per tota Catalunya sota el lema “Disputem els salaris. Defensem els serveis públics”. La intenció és mobilitzar els delegats sindicals i concretar les reivindicacions que portaran a la gran mobilització que preparen. El sindicat vol sumar-hi diverses entitats socials i que la manifestació serveixi per reclamar qüestions estretament vinculades als treballadors com l’augment de l’SMI, la derogació de la reforma laboral i la consolidació i millora de les pensions, però també altres aspectes més genèrics com el reforçament del sistema sanitari públic, la baixada de ràtios a l’educació i augment de les places d’FP, l‘accés a l’habitatge, el reforçament dels serveis socials i la regulació del preu de la llum i el gas.

“No podem tornar a plantejar la sortida d’aquesta crisi amb el pagament de la factura, com es va fer amb la del 2008”, ha assegurat Pachecho. “La pandèmia ens ha demostrat que el treball és imprescindible per sostenir la societat i les vides i que els serveis públics són un element fonamental per a la protecció de les persones i la seva salut. Aquells aplaudiments de les 20 hores en confinament han de tenir una traducció política en les taules de diàleg social i en els pressupostos, tant els de l’Estat com els de la Generalitat”, ha sostingut. “Això no es pot circumscriure només a un tràmit administratiu parlamentari, sinó que ha de ser la resposta al que demana el conjunt de la ciutadania. Per això ens cal la mobilització al carrer”, ha destacat el secretari general de CCOO a Catalunya.

En relació a l’acord entre el Govern central i els sindicats per augmentar les cotitzacions per pagar les pensions que s’ha pres sense els empresaris, Pacheco ha apel·lat a la necessitat de la solidaritat intergeneracional per poder garantir un sistema públic de pensions viable i amb unes pensions suficients. “Cal incrementar els ingressos al sistema per sostenir la suficiència de les pensions”, ha defensat. Tot i això, ha assenyalat que “la mesura no aporta encara els ingressos que teníem abans de la crisi de 2008, quan la quota patronal es va reduir un 2% per fer front aquella crisi. Ara, de manera temporal –a partir de 2023 i durant 10 anys–incorporem un increment de 0,6 punts. Les empreses assumiran 0,5 punts però encara queda espai per arribar als nivells previs a la crisi del 2008. Per això no entenem la posició i l’egoisme de la patronal“, ha dit. “Ens sembla totalment insolidària. Arriben acords per bonificar-los les cotitzacions a la Seguretat Social amb els ERTO però allà on han de fer un esforç de solidaritat per repartir els seus ingressos i beneficis en el marc del sosteniment d’un sistema públic de pensions diuen que no”, ha lamentat.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top