Publicitat
Diners

Tot a punt per als Next Generation

Els agents econòmics i les pimes ultimen projectes davant la imminència de les convocatòries

Cecot demana més recursos i més agilitat en la concessió d’ajuts europeus a les petites i mitjanes empreses / nebridi aróztegui

El sector econòmic viu setmanes clau en la cursa pels fons europeus Next Generation. La patronal Cecot i la Cambra de Comerç resten pendents de la imminència de les convocatòries, amb el convenciment que els darrers mesos han permès ajustar els projectes de les institucions i de les empreses locals als criteris europeus dels diferents blocs d’ajuts.

A Cecot “hem començat l’any a l’expectativa de les convocatòries de l’Estat i de Catalunya”, comenta Oriol Alba, secretari general. De moment els capítols de transició energètica i promoció de l’autoconsum fotovoltaic que gestiona l’Institut Català d’Energia per particulars i empreses “ja s’ha esgotat. Hi ha moltes empreses locals que s’hi han presentat i estem pendents de l’adjudicació”.

Cecot està acompanyant les pimes en aquest procés cap a la transició energètica. “Trobem molt encertat que les petites i mitjanes empreses disposin de més recursos per transitar cap a les energies renovables i no depenguin de les fluctuacions del mercat”.

La patronal, però, creu que els ajuts s’han de dotar “de més diners i d’una major agilitat. És important que el desplegament es concreti com abans millor i que els diners arribin a les empreses”, especialment en un context d’escalada de preus com l’actual.

En l’àmbit de la transformació digital, està a punt de sortir una nova convocatòria d’ajuts que requereixen, par part de les empreses candidates, l’acompanyament del projecte amb un document d’autodiagnòstic. L’oficina de digitalització de Cecot i el seu aplicatiu Kit Digital acompanya les pimes en l’elaboració i presentació de l’autodiagnòstic. Oriol Alba recorda també la importància de formar agents digitalitzadors, donat que “les empreses han d’estar prèviament acreditades per un tècnic reconegut”.

Pel que fa al projecte Vallès Solar de Cecot als Next Generation, que contempla la implantació d’un milió de plaques fotovoltaiques a les teulades de 25 mil empreses, encara no ha sortit la convocatòria.

La Cambra i els “partners”

A la Cambra de Comerç de Terrassa també escalfen motors de cara la imminència de les convocatòries. El Projecte Estratègic per a la Recuperació i Transformació Econòmica (PERTE) ja ha sortit -està pendent de desplegament- i la Cambra manté “contactes amb els nostres ‘partners’, com Generalitat i Banc d’Aliments, de cara la imminent presentació”, explica el president, Ramon Talamàs. Hi ha diferents convocatòries a punt de sortir. Una d’elles, Red.es, té una dotació de 3 milions d’euros i va destinada a la digitalització de les pimes. “Estem implicats, donat que el desplegament es farà a través de les cambres de comerç”, explica Talamàs.

El Parc Audiovisual espera viure una revolució tecnològica.

El Parc Audiovisual no està descartat

Aquesta setmana transcendia que dos dels projectes que l’Ajuntament de Terrassa presentava als Next Generation no han prosperat a la primera convocatòria. El tercer, un projecte de 8 milions d’euros per digitalitzar el Parc Audiovisual i crear platós nous, no ha estat rebutjat, com per error vàrem publicar. La proposta està sent reformulada a petició del Ministeri i tornarà a Madrid integrada amb el projecte de Catalunya Media City.

Pel que fa als dos projectes denegats, el relacionat amb la modernització dels mercats municipals ha estat delegat i l’Ajuntament ha presentat al·legacions. El relacionat amb el turisme sostenible no ha prosperat, però el servei municipal ja treballa per a la presentació a les noves convocatòries de l’exercici 2022. Els municipis turístics han tingut prioritat en la primera convocatòria i la segona pot centrar-se en els urbans.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
Tot a punt per als Next Generation
To Top