Publicitat
Diners

Cambres de comerç, universitats i administració uneixen forces per la digitalització

El Digital Innovation Hub es presenta formalment amb l’objectiu d’arribar a més de 4.000 pimes i més de 600 municipis per ajudar-los en la seva transformació digital

Foto de família dels agents impulsors i col·laboradors del Digital Impulse Hub

Cambres de comerç, universitats i administració fan una aposta decidida per col·laborar en la digitalització de les pimes i els ajuntaments. Aquest dijous s’ha presentat formalment a Barcelona, a la Llotja de Mar, el Digital Impulse Hub (DIH), una aposta estratègica, sense ànim de lucre, per donar suport a la transformació digital de les pimes i de l’administració local i contribuir així a l’eficiència, competitivitat i creixement econòmic de Catalunya.

Els fundadors de la iniciativa són la Cambra de Comerç de Terrassa (principal coordinador), el Consell General de Cambres de Catalunya, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), el Centre de la Imatge i la Tecnologia Multimèdia de la UPC, la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Localret, i els Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat del Vallès. Compta, però, amb altres col·laboradors catalans i espanyols i una xarxa de suport internacional formada per Digital Accelerator of Latvia (Letònia), Digital Innovation Zone Romania (Romania), EDIH HPC-DA (Alemanya), EDIH ON (Alemanya) i EDIH4URBANSAVE Hamburg. La xarxa global inclou uns 35 agents.

El Digital Impulse Hub pretén posar les darreres tecnologies digitals i creatives a l’abast dels sectors de l’administració local, la formació, la internacionalització, el comerç, els serveis i la indústria. La iniciativa se centra tant en les diferents fonts d’innovació digital com també en les necessitats de digitalització dels grups objectiu: les pimes catalanes (indústria, comerç i serveis), les administracions locals i les organitzacions amb necessitats de formació a Catalunya

Segons expliquen els seus impulsors, no està concebut des de la tecnologia cap als usuaris finals sinó des de les necessitats dels usuaris finals cap a les solucions digitals.

El projecte va iniciar els seus primers passos el 2018, però va néixer formalment el 2019. Des d’aleshores ha anat sumant nous agents col·laboradors i ara fa un pas més amb la presentació formal i la candidatura per formar part de la Xarxa Europea de Digital Innovation Hubs (EDIHs) que es vol crear en el marc del Digital Europe Programme 2021-2027 per promoure activitats de demostració, formació, xarxes de relació i finançament de la transformació digital de les pimes i de l’administració local.

Segons ha explicat el director general de la Cambra de Terrassa, Josep Prats, el Digital Impulse Hub reuneix, entre els membres fundadors i les entitats col·laboradores, la gran majoria de capacitats que s’esmenten com a prioritats en el Digital Europe Programme i que cobreixen plenament les tecnologies necessàries per a la venda a l’engròs i al detall (inclòs el comerç electrònic internacional de les empreses exportadores), les necessitats de l’administració local (incloses les ciutats intel·ligents), les necessitats de les pimes de fabricació, les necessitats d’educació (incloses les solucions Edutech), i les solucions digitals de les indústries creatives (inclosos els nous mitjans digitals), “a més de moltes altres solucions digitals d’altres sectors”.

A més, segons ha destacat Prats, la incorporació dels Ajuntaments de Terrassa, Rubí i Sant Cugat al Digital Impulse Hub aporta uns trets diferencials, una especialització en determinats àmbits, que poden aportar un plus a aquesta xarxa europea. Aquest caràcter el donen, segons expliquen els impulsors del DIH, el projecte d’innovació audiovisual amb platós volumètrics del Parc Audiovisual de Catalunya de Terrassa; el projecte RUBÍ+IND+LAB, de test de solucions de fabricació avançada, i el centre d’Innovació i Emprenedoria, un espai per a la co-creació entre pimes i start-ups, de Sant Cugat.

Per això, els promotors de la iniciativa confien que seran un dels hubs escollits per format part d’aquesta xarxa europea. Segons ha explicat el president de la Cambra de Terrassa, Ramon Talamàs, es preveu que la resolució es doni a conèixer a finals del segon trimestre d’enguany.

“Confiem que la validesa del projecte presentat possibilitarà la seva aprovació, igual que ho desitgem també per al projecte DIH4CAT, impulsat per la Generalitat, amb qui reiterem la nostra predisposició per establir llaços de col·laboració un cop es substancïi la convocatòria”, ha manifestat Jaume Fàbrega, president del Consell General de Cambres de Catalunya. 

El Digital Impulse Hub actuarà d’acord amb quatre pilars principals: activitats adreçades a que les pimes i les administracions puguin tenir accés al coneixement dels centres tecnològics i universitaris i provar la tecnologia per poder prendre decisions amb una base sòlida en relació a la seva digitalització, activitats dirigides a la millora de les capacitats digitals de les persones, suport en la recerca de finançament participant en projectes de caire transnacional o a través de les entitats col·laboradores del DIH, i la creació d’un ecosistema de treball que permeti la interacció real entre els diversos agents que hi participen.

En aquest sentit, les línies estratègiques que marcaran els seus passos impliquen la sensibilització, la formació, l’orientació i l’assessorament en la transformació tant de pimes com de municipis, demostracions de les noves tecnologies i solucions digitals, la innovació i la promoció de solucions EduTECH, la innovació i l’experimentació audiovisual, la digitalització de la internacionalització, la formació avançada en digitalització (formació continuada en noves tecnologies i programes de foment del talent digital) i la creació d’un ecosistema.

“Sabem que a Catalunya hi ha un desequilibri en la transferència de coneixement i que les empreses i molt especialment les pimes tenen dificultats per accedir i incorporar la tecnologia i les cambres hem d’aixecar aquestes barreres”, ha comentat Mònica Roca, presidenta de la Cambra de Barcelona, que ha ressaltat que aquest és d’un projecte“molt ambiciós” que vol servir “de pont entre la tecnologia i el coneixement i el món empresarial i entre el sector privat i el públic, que tanta falta ens fa”.

Jordi Ballart, alcalde de Terrassa, ha ressaltat “l’oportunitat i la visió de futur” que acompanyen el Digital Impulse Hub i l’ha definit com “un dels projectes més sòlids que es presenten des d’Espanya i Catalunya”. “És una aposta de futur per digitalitzar la nostra economia i la nostra societat per guanyar competitivitat i per construir escenaris i oportunitats de progrés, de creació de riquesa i de feina estable i de qualitat”, ha dit, tot expressant el compromís de l’Ajuntament de Terrassa amb el projecte.

Els impulsors de la iniciativa s’han marcat l’objectiu d’arribar a més de 4.000 pimes i més de 600 municipis en “el procés d’arrencada”.

El Digital Impulse Hub es posa en marxa

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top