Publicitat
Diners

Ajustos de producció pel preu de l’energia

El repunt del preu de l’electricitat per la guerra a Ucraïna està portant alguns sectors industrials a adaptar l’activitat per evitar les franges més cares

Celsa és una de les empreses que ha adoptat mesures

La crisi energètica s’ha agreujat aquesta setmana, marcada per les tensions provocades per la invasió d’Ucraïna, i les sancions imposades sobre Rússia, que proveeix aproximadament el 40% del gas que consumeix Europa.

En el cas de Catalunya, la dependència del gas rus és menor, però els efectes del conflicte s’estan notant en l’increment del preu del mercat majorista de llum, que aquesta setmana ha arribat a pics de 700 euros el megawatt hora.

El repunt del preu de l’electricitat està provocant disrupcions a la indústria catalana, amb una especial afectació en sectors com el siderúrgic, el químic o el paperer, grans consumidors d’energia.

Algunes empreses estan recorrent a ajustos en els seus processos de producció per mitigar l’impacte econòmic, evitant, per exemple, les franges horàries més cares.

Grans empreses siderúrgiques com Celsa, multinacional de l’acer amb seu a Castellbisbal, s’han vist obligades a modular la producció de primers acers per evitar les hores amb el preu de la llum més disparat. La companyia ha engegat una estratègia conservadora que consisteix a aprofitar les franges horàries més cares per parar els seus forns elèctrics i fer tasques de manteniment.

El tren de laminació i l’activitat de ferralleria segueix la seva activitat normal, segons la companyia, que afirma que la producció no s’està reduint, ja que les tasques de manteniment són necessàries i, simplement, es tendeix a concentrar-les ara per ser més eficients.

L’economista terrassenca Núria Beltran, que creu que això impulsarà la inversió en eficiència energètica, explica que “les empreses han de poder-se mantenir competitives” però assenyala que hi ha sectors on no és gens fàcil ajustar les produccions de manera similar a aquesta. “Hi ha sectors que ni que ho vulguin, no poden parar en qualsevol moment perquè tenen un procés de producció continu que si es para es malmet”, diu.

Beltran també recorda que si és quelcom circumstancial, les empreses poden parar el cop durant un temps a costa dels beneficis. Creu, però, que en aquest cas l’augment de preus serà generalitzat. “Ja hi havia una certa previsió que els preus de l’energia podien pujar i després de la pandèmia hem anat tenint tensions inflacionistes. Ara el factor guerra juga en contra i ens posa en un marc d’incertesa”, assenyala.

L’economista recorda que a Espanya l’economia depèn en bona manera de la demanda interna. “Ara, després de la sisena onada de la Covid, s’estava notant una reactivació del consum, però la inflació va en contra de les possibilitats de despesa de la població. O això es resol ràpidament o entrarem en un escenari que ens pot conduir a una situació de crisi de demanda interna”, adverteix.

Beltran explica que les empreses ja van haver de fer un gran esforç per reajustar els costos i que moltes els tenen ja molt optimitzats. Comenta també que alguns negocis ja van haver d’apujar tarifes amb el canvi d’any a conseqüència de la crisi de subministraments.

En paraules de Beltran, “estem encetant un període d’inflació que feia molt temps que no vèiem”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top