Publicitat
Diners

El talent jove té noves demandes per a les empreses

Més de 50 empreses s’han instal·lat aquest dimecres a la setzena edició del Fòrum Empresarial de l’UPC-Eseiaat per captar talent jove universitari. Les companyies busquen en els alumnes qualitats indispensables com la creativitat i les ganes d’aprendre, i alhora saben que s’han d’adaptar a les noves demandes dels joves, que cerquen condicions laborals molt diferents a anys enrere.

La setzena edició del Fòrum d'Empreses de l'UPC-Eseiaat ha recuperat la presencialitat al 100% / Nebridi Aróztegui

El mercat laboral ha canviat, i també els requisits que demanen els estudiants per incorporar-se a una empresa. El sou, tot i que segueix sent important, ha quedat enrere envers altres condicions que les noves generacions situen actualment com a prioritat. Avui dia es valoren més altres qualitats, com la flexibilitat horària i de moviment, la possibilitat de créixer dins l’empresa i la projecció internacional, l’ambient laboral i l’ètica o missatge que transmeti la companyia.

Les empreses en són conscients, i per tal de captar talent jove, han adaptat el seu funcionament a les noves demandes. Al seu torn, les companyies busquen captar perfils joves competents que tinguin ganes d’aprendre, d’implicar-se amb la filosofia del negoci i que aportin idees innovadores i de producte que serveixin per créixer.

El Fòrum d’Empreses de l’UPC-Eseiaat, que ja fa 16 anys que es celebra a Terrassa, és el nexe d’unió entre estudiants i empreses, per tal que ambdues parts entrin en contacte i neixin sinèrgies i convenis de pràctiques o contractes laborals. Enguany, el Fòrum ha recuperat la presencialitat total, després de dur a terme dues edicions online a causa de la pandèmia. En aquesta setzena edició, més de 50 empreses més importants del país dels sectors tecnològic i industrial, d’I+D, aeronàutic i audiovisual hi han participat, atenent als estudiants que volien deixar el seu currículum vitae.

El Fòrum d’Empreses de l’Eseiaat és un nexe d’unió entre estudiantat i empreses / Nebridi Aróztegui

El nombre d’empreses, però, ha baixat lleugerament envers les xifres prepandèmia, fet que ha sorprès a la universitat, tot i que l’afluència d’estudiants ha estat molt positiva. Lluís Gil, sotsdirector d’Empresa i Recerca de l’Eseiaat de Terrassa, ha explicat que una de les raons de la reducció de companyies és la quantitat de fòrums empresarials situats a altres localitats, que ha ocasionat que moltes empreses no donessin a l’abast. Algunes empreses no es sentien preparades per tornar completament a la normalitat, i d’altres no han adaptat encara el model de captar talent jove dins les seves prioritats. Les pràctiques que cerquen els estudiants, però, són més aviat formatives, per tal que tastin les diferents opcions empresarials i concloguin quina s’ajusta més a les seves expectatives i horitzons laborals.

L’Eseiaat té una diversitat espectacular de títols, des de telecomunicacions, aeronàutiques, industrials, tèxtil fins a disseny, fet que ens fa destacar envers altres universitats i que provoca que les empreses acudeixin al nostre fòrum en cerca de talent”, ha explicat Lluís Gil. “No crec que la retenció de talent s’hagi de plantejar com un problema. La gent s’ha de poder moure lliurement i Terrassa ha d’oferir feines competitives amb projectes interessants”, ha afegit Gil.

El joc entre oferta i demanda laboral

La majoria dels alumnes que assisteixen al Fòrum s’incorporen a les empreses que hi participen, relacionades amb el seu camp d’estudi

Ana Saludes, 20 anys: “El que més valoro és poder créixer laboralment”

L’Ana sempre s’ha vist atreta per l’espai exterior, i actualment està acabant el tercer curs d’Enginyeria en Tecnologies Aeroespecials a l’Eseiaat. Un dels motius pels quals ha assistit al Fòrum d’Empreses de l’Eseiaat és perquè vol conèixer noves empreses del sector aeroespacial i consultories, que li permetin començar les pràctiques al setembre. S’ha sentit atreta per les companyies Leyton i DMD solutions. “Al ser la meva primera experiència laboral, el sou és de les qualitats que menys valoro. El que demano és poder créixer laboralment i que m’ensenyin, per descobrir el que m’agrada i el que no”. L’Ana valora la possibilitat de marxar fora durant un temps, per tal d’expandir els seus horitzons. Un dels seus somnis és poder marxar a Estats Units i treballar a la NASA.

Pau Salvador, 21 anys: “La flexibilitat marcarà les empreses modernes”

En Pau Salvador està a punt d’acabar la carrera d’Enginyeria de Disseny Industrial, amb només el treball final pendent d’entregar. La seva intenció és cursar un màster, i ha assistit al fòrum per buscar pràctiques o un contracte laboral en empreses que tinguin poc a veure amb la gestió i més amb el producte: “M’interessa la creació del producte, que s’enfoquin amb la maquinària, el producte virtual i de disseny gràfic”, ha comentat. Una de les empreses que més li ha cridat l’atenció és HP, especialment per la seva flexibilitat horària, i Circontrol. Algunes empreses tiren enrere en Pau per la poca flexibilitat que tenen. “La flexibilitat marcarà les empreses modernes”, ha conclòs. A més, valora la projecció internacional de les companyies, perquè li agradaria treballar amb un gran equip i marxar a la seu de l’empresa en un altre país.

Captar noves ments

Ficosa 

Innovar des de zero. La multinacional de disseny i desenvolupament de la industria automotriu crea els productes des de zero, i busca captar talent jove de diferents sectors que sigui creatiu i innovi en el disseny, materials i funció dels productes. “Les vessants d’enginyeria són molt àmplies. Volem molta proactivitat, curiositat i companyerisme perquè el treball en equip és clau”, emfatitza Laura Soler, de recursos humans de Ficosa.

HP

Cerca d’enginyers per a l’I+D. HP es dedica a la fabricació i comercialització de hardware i software, a banda de proporcionar serveis dedicats a la informàtica. “Una de les novetats que més atrau als joves de l’empresa és que és un centre d’I+D molt gran, i busquem molts enginyers que innovin especialment amb les impressores 3D”, comenta Arnau Canyadell, informàtic d’HP. Els estudiants valoren sobretot la flexibilitat que aporta HP.

Circutor

L’atracció de l’eficiència energètica. La companyia de disseny i fabricació d’equips per a la eficiència energètica elèctrica confia en el fòrum per captar nous talents. Segons Aberlardo Luque, responsable de vendes d’Asia i Oceania, el model d’eficiència energètica de l’empresa atrau els joves, per ser un tema actual i de preocupació pel medi ambient. El fòrum els permet captar estudiants competents que després mantenen a la companyia.

Enchufing

Aportar noves idees. L’empresa de Cerdanyola d’instal·lació de punts de recàrrega de cotxes elèctrics vol captar perfils d’estudiants proactius, que estiguin disposats a tenir responsabilitats i interessats en la temàtica i filosofia de la companyia. Són conscients que un ambient laboral favorable, oportunitats de creixement i de poder treballar en un equip competent i aportar idees per a nous projectes és un punt d’atracció per als joves.

Henkel

Diversificar els horitzons. La companyia manufacturera de productes químics busca diversificar-se, adaptar-se al perfil laboral que més demanin els joves: si prefereixen la part més tècnica els ofereixen pràctiques a la fàbrica, i si volen enfocar-se en la programació els instal·len a l’espai “Supply Change” a Barcelona. “Busquem disponibilitat d’aprendre, ensenyar la part pràctica als alumnes”, explica Joan Guitart, supervisor de Henkel.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top