La doctora Lola Gómez Roig, especialista en Obstetrícia i Ginecologia, i directora de l’Institut Doctora Gómez Roig, que presta servei a Àptima Centre Clínic, respon les diverses preguntes que han enviat els lectors del Diari de Terrassa.
P: Si estic vacunada del Virus del Papil·loma Humà (VHP), puc tenir càncer de cèrvix?
R: Aquesta vacuna és una mesura preventiva del càncer de coll uterí. Són vacunes que prevenen uns serotips del VPH, que té moltes famílies. Algunes són més oncogèniques i que afavoreixen més el càncer de coll i aquestes vacunes són contra alguns virus que tenen més risc de produir aquest càncer. Les vacunes, realment, no poden cobrir tots els tipus de VPH i fer una cobertura del 100%, però més del 95% dels càncers de coll de l’úter es relacionen amb la infecció del VPH i si vacunem en contra d’aquells serotips o famílies més cancerígenes, la reducció del càncer és molt important.
P: A partir de quina edat es pot deixar de prendre la pastilla anticonceptiva?
R: És una de les medicacions més emprades en prevalença a la població mundial. És important que la prescripció la faci un especialista i que no sigui una automedicació. Cal fer primer un bon historial clínic i que les pastilles no suposin un risc per a la salut de la dona i si està sana, es pot prendre les pastilles sense cap problema. Hi ha altres mètodes anticonceptius i les dones s’han d’informar. Per sobre dels 35-40 anys, s’afegeixen altres riscos a la salut com la hipertensió, la diabetis o el colesterol i això s’ha de controlar.
P: Cada quant s’aconsella fer una citologia cervicovaginal i a partir de quina edat?
R: La citologia és una prova que es realitza en les revisions ginecològiques. És molt rellevant anar al ginecòleg a fer-ne una de periòdica, sobretot a partir dels 25 anys o a partir de l’inici de les relacions sexuals. La periodicitat dependrà dels resultats. Si és normal, es poden fer controls cada tres anys. I si no hi ha cap factor de risc i s’està dins de la normalitat, aquesta revisió es pot espaiar després d’un bon control i que tot hagi anat bé, en edats més avançades. És molt important anar al ginecòleg per comprovar que no hi ha factors de risc.
P: Quins símptomes avisen de problemes al sòl pelvià?
R: Els problemes que poden afectar el sòl pelvià s’han de prevenir des d’etapes molt prèvies, a la joventut i abans d’arribar a l’edat adulta. Els seus factors risc es poden classificar entre els que no es poden modificar, com la mateixa genètica de les persones, l’embaràs i també el part. El tabac, l’obesitat, l’esforç físic o el restrenyiment són factors que poden perjudicar el sòl pelvià.
P: Quines solucions són les millors quan es pateixen dolors durant la regla?
R: Aquest dolor afecta moltes noies, a la població normal i sense factors de risc i limita la qualitat de vida a adolescents i a persones adultes. Apareix a vegades per culpa de patologies concomitants, però a vegades apareix sense patologies. Les conductes més conservadores sense medicació és l’aplicació de calor local, amb bosses tèrmiques o un bany d’aigua calenta, o massatges senzills a la part de l’abdomen per reduir la tensió muscular i fer exercici, que ajuda a destensar la musculatura i poden ajudar a disminuir aquesta mala sensació. Si el dolor no baixa amb mesures conservadores, es pot recórrer a analgèsics.