La salut dels teus pulmons

Diari de Terrassa
17 de gener de 2023

La doctora Annie Navarro, especialista en pneumologia i que visita a la Policlínica Treton, inicia aquesta nova secció d’aquest suplement responent les preguntes que han formulat els lectors del Diari de Terrassa sobre la seva matèria.

P: Com podria diferenciar una infecció respiratòria viral d’una bacteriana i quins són els signes d’alarma per acudir al pneumòleg? Quins símptomes expressen pneumònia? Quan tinc un refredat que dura molts dies, haig de prendre antibiòtic?

R: La majoria de les infeccions respiratòries, tant en adults com en nens, solen ser virals i lleus. Les infeccions virals i les bacterianes solen tenir símptomes similars com a febre, tos, expectoració, malestar general. No obstant això, les causades per virus solen començar a millorar als 3-5 dies de l’inici dels símptomes, de manera espontània. En canvi, les infeccions bacterianes no tractades amb antibiòtics solen empitjorar ràpidament. Per exemple: augmenta la intensitat i freqüència de la febre, l’expectoració es fa cada vegada més densa i fosca, apareixen símptomes com a dificultat respiratòria. Les pneumònies poden ser bacterianes o virals, i presenten els mateixos símptomes que altres infeccions respiratòries. La diferència radica en el fet que s’observen alteracions en la radiografia de tòrax i que si és bacteriana sol tenir major gravetat que un altre tipus d’infeccions respiratòries.

Si els símptomes respiratoris empitjoren ràpidament o triguen molt a desaparèixer, s’ha de consultar al metge. Quan els símptomes respiratoris es prolonguen més de 10 -14 dies, s’ha de descartar que no es produeixi una sobreinfecció bacteriana que pugui requerir en aquest moment tractament antibiòtic.

P: Els virus que ara ataquen el sistema respiratori són més forts i pitjors que abans?

R: A causa de la disminució de la circulació de virus respiratoris durant la pandèmia, s’ha produït en algunes persones una perduda d’immunitat enfront dels virus respiratoris més freqüents a l’hivern, inclosa la grip. Enguany, amb la desaparició de les mesures preventives, com l’ús de màscares, hi ha hagut una activitat precoç i més elevada d’aquests, traduint-se en major presència d’infeccions respiratòries virals, amb més símptomes i de major durada. No obstant això, si no han presentat cap complicació, no haurien de deixar cap seqüela pulmonar.

P: Soc asmàtic, però només necessito tractament broncodilatador puntualment. És convenient que faci tractament preventiu amb broncodilatadors abans de practicar esport?

R: Si l’asma està ben controlada i només presenta crisi d’asma induïda per l’exercici, es recomana l’ús de Salbutamol, puntualment, 10 minuts abans de l’exercici.
Són perjudicials els tractaments amb corticoides de forma repetida?
Els corticoides són un tractament molt efectiu per a disminuir la inflamació a escala bronquial que es tradueix en símptomes com a tos, dificultat per a respirar i “xiulets”, entre d’altres.
No obstant això, només s’han d’usar en casos d’infeccions recurrents amb sibilàncies i quan és estrictament necessari, perquè el seu ús de forma continuada o molt freqüent pot produir efectes adversos.

P: Fins a quina edat tenim temps de deixar de fumar perquè les seqüeles per al nostre cos siguin gairebé inexistents?

R: Es recomana deixar de fumar al més aviat possible. Encara que l’efecte del tabac és diferent en cada persona, alguns estudis han demostrat que les persones que deixen de fumar abans dels 35 anys tenen el mateix risc de mortalitat que una persona que mai ha fumat.

P: Què són les bronquièctasis?

R: Les bronquièctasis són una dilatació crònica de les vies aèries, són la tercera malaltia respiratòria més freqüent després de la bronquitis crònica (MPOC) i l’asma. Poden tenir moltes causes, el més freqüent és que es generin després d’infeccions respiratòries greus o recurrents.
No solen ser una causa d’insuficiència respiratòria crònica, per la qual cosa no se sol necessitar tractament amb oxigen en aquesta malaltia, excepte en casos excepcionals.

També et pot interessar

Diari de Terrassa, el diari dels terrassencs.
Telèfon: 93 728 37 00

Redacció: ciutat@diarideterrassa.com

Publicitat: anuncis@diarideterrassa.com

Administració i subscripcions: administracio@diarideterrassa.com

Carrer Puig Novell,14, baixos. 08221 – Terrassa

Clica aquí per descarregar-te el MEDIA KIT 2022

Amb el suport de: