Publicitat
Terrassa

El sector de l’hostaleria local diu que està abocat a la “ruïna” 

Els restauradors egarencs han rebut amb indignació la decisió de la Generalitat de tancar bars i restaurants a Catalunya durant 15 dies. L’opinió en contra de la mesura és unànime. “No s’arregla res, tancant bars i restaurants, si la gent continua sortint al carrer, agafant el bus, metro i trens, portant els nens al cole i anant al supermercat o al gimnàs”, diu Joan Portero, de l’històric Bar La Venta, situat a Ca N’Anglada. El nou tancament és un cop “molt dur” per al sector, que ja va patir una mesura similar durant tres mesos en la primera onada de la pandèmia. “Molta gent està amb l’aigua al coll, amb crèdits ICO que han de pagar; seran o serem molts els que no tornarem a obrir d’aquí a quinze dies”, assegura. Recorda que la majoria de bars i restaurants estan en mans de famílies, que són petits negocis i que per desgràcia s’estan “arruïnant tots; devem molts diners i ara tot això suposarà més deute”, afegeix. Per Portero, només hi ha dues alternatives. “O es tanca tot com abans o es deixa tot obert i que la gent ho faci bé, que es controli que realment es compleixin les normes”. En qualsevol cas, insisteix, que el “pitjor que podem fer és aturar l’economia”.

Joan Aroca, propietari de Brasa Viva, al carrer de Mosterol, diu que s’estàn presentant als bars i als restaurants “com els dolents de la pel·lícula” quan el sector està complint les normes sanitàries anti Covid. “És molt fàcil dir tanca i paga el 100% de les despeses fixes. A mi ningú em rebaixa ni el lloguer, ni la factura de l’aigua ni del gas… Aquesta situació és inviable; no ens salvarem ningú. Només aguantarà qui tingui estalvis”. Explica que preveu una baixada del 75% de la facturació aquests dies, cosa inassumible. “Amb una caiguda del 40%, ja has de tancar”.

El gènere
Aroca diu que les pèrdues seran molt importants, no només per la manca d’activitat, sinó també pel gènere. “Tot el menjar que tenim ara per oferir la nostra carta, d’aquí a quinze dies s’haurà fet malbé”. També critica la manca d’ajuts al sector. “Ningú et dona un cop de mà. Totes les ajudes que han sortit són moltes limitades i sempre et demanen requisits que saben que no pots complir; sempre busquen la lletra petita”. “Ens estan maltractant, és cert, però si mirem enrere també veien que les discoteques porten 7 o 8 mesos sense obrir”, comenta Jaume Esteve, propietari del restaurant La Nova, a la plaça Nova. Si el tancament de bars i restaurants durant 15 dies “realment serveix per frenar la pandèmia, benvinguda sigui la mesura” però adverteix que això no tindrà utilitat si “no tothom és conscient del que ha de fer: respectar les normes sanitàries. Si no, tot continuarà igual o pitjor.” Esteve critica la manca d’ajudes al sector. “No n’hem tingut. Molt parlar-ne però res de res a l’hora de la veritat. Només, no es van cobrar durant dos mesos les quotes dels autònoms però ho faran qualsevol dia. Entre tant, hem pagat tot: lloguer, proveïdors… El propietari del restaurant la Nova diu que “potser sí que aguantarem aquests dies tancats, però si s’allarga més, ja no ho sé”.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top