Publicitat
Terrassa

Denúncia a Mossèn Homs: “Volem residències, no pseudohospitals”

Són un grup de familiars d’usuaris de la residència geriàtrica Torre Mossèn Homs, la única pública de Terrassa, però estan fent molt soroll i les seves denúncies han transcendit les xarxes socials per arribar als despatxos de les autoritats. Estan indignats perquè la residència, denuncien, ha esdevingut un “pseudohospital” que acull persones malaltes de Covid-19 d’altres centres.

Des de l’inici de la pandèmia pateixen el que per alguns dels afectats es pot considerar “un maltractament psicològic”. Per altres, “un deteriorament físic, cognitiu i emocional”. O potser es pot parlar d’una “mort lenta”. En definitiva, afirmen, “són les conseqüències de brots, confinaments, intermitències i restriccions en les visites, anul.lacions de sortides des del març i, finalment, morts”. En un dur comunicat, el grup es queixa d’un servei intermitent de metge i d’una “insuficient fisioteràpia en moments cabdals”. I recorda que a la primera onada del coronavirus, un resident va morir per broncoaspiració mentre dinava en aïllament a la seva habitació. Als confinaments, afegeix la plataforma, s’ha de sumar la manca de personal.

“Volem denunciar la mala gestió que s’està fent de la residència, i destacar la bona feina feta pels seus treballadors. Estem en contacte amb diferents administracions i ara no podem tolerar ni acceptar més que es tornin a produïr episodis escandalosos”, assenyalen.

Un d’aquests episodis és l’ocorregut entre el 23 d’octubre i el 19 de novembre. Segons els denunciants, sense ser informats amb antel.lació, el 23 d’octubre el director de la residència va comunicar als familiars que el centre era “residència de referència” amb 15-16 places (se suposa que pel Vallès Occidental), que s’havia fet una instal.lació d’oxigen i que aquell dia i l’endemà hi entrarien cinc persones d’una residència amb un brot de coronavirus: “Van dir que eren negatives, però entre el cap de setmana i el dilluns 26 van ser tots positius”. A més, “una estona abans se’ns parlava que des del març la residència estava sectoritzada per plantes. Però al mateix temps se’ns diu que aquestes persones i qualsevol positiu de la residència s’instal.laran a la planta 2. Així, tindrem una planta on hi haurà sans i positius”, afegeix el comunicat. El 29 d’octubre un resident i un treballador van donar positiu a la planta 1 i es va informar del trasllat del resident a la planta 2.

La Generalitat va asegurar que “el virus havia entrat a la residència per un treballador de la planta 1”. A partir del dilluns 26, es van aïllar els residents a les habitacions i, tot i que se suposa que el centre està catalogat com residència taronja, “s’anul.len visites per més seguretat”. Les residències taronja són aquelles amb algun cas de Covid però ben aïllat.

Contradicció
El comunicat critica que els confinaments i la prohibició de visites s van allargar fins el dia 19 de novembre i que hi ha contradicció de criteris entre Generalitat i residència. El 6 de novembre, els familiars rebien la comunicació de tres positius nous a la planta 2 i el dia 11 van saber que el cap de setmana anterior hi havien mort tres persones: “També el dia 11 ens comuniquen que les proves serològiques indiquen que tothom que ha passat el Covid a Mossèn Homs és immune i que és una molt bona notícia. Però la realitat és que a partir del 23 de novembre, quan es reemprenen les visites, les restriccions en aquestes segueixen sent les mateixes d’abans. El 17 de novembre hi ha una altra mort per Covid a la residència. No tenim clar si són dos residents propis de Mossèn Homs i tres externs els morts en aquest brot”. Segons els denunciants, en algun dels seus comunicats el director ha manifestat el seu malestar pels fets, però les famílies no tenen “consciència clara” sobre el punt en què es troben. Aquest diari ha contactat amb la residència per conèixer la versió de la direcció, però no ha obtingut resposta.

Els familiars dels usuaris asseguren que el 13 de novembre la direcció va informar que l’aïllament de nous ingressos es produiria en endavant a la planta 2, “perquè diuen que són immunes”. El grup pregunta si hauran nous ingressos de persones procedents de residències infectades i demana que es deixi de posar en perill la vida dels usuaris de la residència. Aquest és el seu llistat de reclamacions: “Volem residències, no pseudohospitals. No volem positius externs ni potencials de residències amb brots. Volem sectorització de residents propis per plantes, usant la planta buida que s’està acabant d’habilitar”. El grup de familiars d’interns diu no entendre la immunitat pel fet de barrejar residents en planta amb positius. “No volem aïllaments innecessaris ni més morts”, declaren.

La residència terrassenca té reservades quinze places per a pacients malalts de Covid-19 procedents d’altres centres. La cinquena planta de l’edifici està en obres i el Consistori demana que les reformes s’accelerin. La previsió passa per acabar les obres aquest mes de desembre, però fins a març la planta no estarà equipada per acollir malalts de coronavirus.

El butlletí matinal del diari, Bon Dia Terrassa
Cada matí al teu correu. Gratis.

Llegeix la nostra política de privacitat per a més informació.

Publicitat
To Top